En Sıcak Konular

Yunanistan'dan Türkiye'ye ortaklık teklifi

20 Eylül 2012 08:32 tsi
Son yıllarda ekonomik olarak zorluklar yaşayan Yunanistan, krizden kurtulmak için umudunu Türkiye'den gelecek olan turistlere çevirdi. Yunanlılar bunun için formül bile buldu.

Yunanistan'da bundan 2 yıl önceki Turizm Bakanı Pavlos Geroulanos'un ülkesine turist çekerken “Türkiye'yi unutun, bize gelin” mesajı, kriz döneminde “Birlikte paket yapalım”a döndü. Komşu bu yolla bir yıl öncesine göre yüzde 30'a yakın düşüş gösteren turist sayısını yukarı taşıyarak devletin kasasına nakit girişini sağlamayı planlıyor. Ortak paketle Ortadoğu, Çin ve Hindistan'dan turistlerin Türkiye kanalıyla Atina ve Yunan adalarına çekilmesi öngörülüyor. Hedefte 1 milyon zengin turist var. Bu iş için iki ülke bakanı yakında bir araya geliyor. Türkiye'nin kozu ise Komşu'ya ‘vizesiz' geçiş hakkı...
 
Yunanistan, Türkiye'nin 10 yıl önce krizin dibinden yukarı doğru çıkışının detaylarını öğrenmek adına verdiği özel davette Türkiye ile önümüzdeki dönemde birlikte iş yapabilme kültürünü geliştirmeyi hedeflediğini açıkça ortaya koydu. Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Constantine Michalos'ın daveti, ülkenin ekonomi ve turizm bakanlarının görüşmeleriyle geçen Atina turunda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Yunan iş dünyasına krizden çıkış hikayesini yaptığı bir saatlik konuşmayla anlattı. Görüşmelerde Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni, Türkiye ile ortak paket hazırlığında olduklarının mesajını verdi.
 
Bu konuda adım atmak üzere yakında Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile bir araya geleceklerinin bilgisini veren Kefalogianni, “İki ülke birlikte farklı projeler yapabilir. Biz İstanbul'u kullanarak Yunanistan'ı pazarlayabiliriz. İki ülkenin turizm bakanları olarak görüşeceğiz. Ortadoğu, Hindistan ve Çin pazarlarına Türkiye ve Yunanistan ortak destinasyonlar oluşturarak açılabiliriz. Bu yolla 1 milyon zengin turisti birlikte iki ülkeye çekebiliriz” diye konuştu.
 
AB'ye Schengen vizesi mesajı gidiyor
 
Kriz döneminde geçici olarak yaptıkları yeşil pasaporta vizeyi kaldırmak ve Yunan adalarına (Midilli, Sakız, Sisam, Rodos ve Kos) vizesiz geçiş uygulamalarının iki ülke arasındaki turizmi adeta patlattığını ifade eden Kefalogianni, “Ekim ayında bu vize sürecinde yaşadıklarımızı Brüksel'e rapor halinde sunacağız ki Türkiye'ye serbest dolaşımla ilgili yol açılabilsin. AB tarafıyla uygulamaların devamı için de görüşeceğiz” dedi.
 
Ekonomi Bakanı Kostis Hatzidakis ise, “Türkiye ile ticaretimiz son iki yılda yüzde 60 yükseldi. Bunu çok olumlu buluyoruz. Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Bu krizi aşmak için kararlılığın önemli olduğunu, reformlara açık olmak gerektiğini ve iş dünyası ile birlikte hareket etmek gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Hisarcıklıoğlu'nun ağırlayan Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Constantine Michalos, krizi atlatmak adına başta özelleştirmeler olmak üzere hükümetin oldukça yavaş adımlar attığını belirtti. Michalos, “Sadece ticaret değil karşılıklı yatırım da yapmalıyız” diye konuştu.
 
Milliyet
 

Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,227 µs