En Sıcak Konular

Celili: Türkiye ile stratejik derinliğe ineceğiz

19 Eylül 2012 17:04 tsi
Celili: Türkiye ile stratejik derinliğe ineceğiz Nükleer müzakereler için Türkiye'de bulunan İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile yaptığı görüşmede konuşulanlar hakkında açıklama yaptı.

Celili, İran'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda düzenlediği basın toplantısında, dün akşam AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile yaptığı görüşmeye değindi.

Said Celili, 6 ülkeyle yaptıkları son Moskova görüşmelerinde program sunduklarını ifade ederek, ''Bu plan üzerinde tekniksel, uzmanlar ve yardımcılar seviyesinde görüşelim, ortak görüşelim, ortak yakınlaşma yollarını bulalım isteğinde bulundular. Moskova görüşmeleri akabinde uzmanlar tekniksel ve yardımcılar seviyesinde görüşmeler oldu İstanbul'da'' dedi.

Celili, ramazanda telefonla görüştüğü Ashton'un bu ayın ardından kendisiyle görüşmek istediğini söylediğini aktardı.

''İyi ve verimli bir görüşmemiz oldu''

Her zaman görüşmeye açık olduklarını söylediklerini dile getiren Celili, şöyle konuştu:

''Biz, kendilerine 'verdiğimiz planın, önerilerimizin cevabını almaya hazırız' dedik. Dün akşam iyi bir görüşme yaptık. Hem Moskova görüşmesi hem de ondan sonraki süreçte geçen görüşmeleri gözden geçirdik. Ortak noktaları değerlendirdik. Yeni işbirlikleri ve yeni görüşmeler için ne yapabiliriz, onu konuştuk. Nihai sonuç şu; Bayan Ashton bu görüşmemizin sonucunu 6 ülkeyle kendi içlerinde değerlendirsinler. Dolayısıyla Moskova görüşmesinden sonra yapılan uzmanlar ve yardımcılar seviyesindeki görüşmelerde geçen ortak noktaları birleştirerek, gelecek görüşme için bir çerçeve çizilsin. Dolayısıyla, onun 6 ülkeyle değerlendirmesini ve sonucunu bekliyoruz. İyi ve verimli bir görüşmemiz oldu. Umarız ortak noktaları birbirine yaklaştırmada yardımcı olur.''

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkanı Said Celili, Suriye çözümünün, demokrasi çerçevesinde halk tarafından olması gerektiğini belirterek, ''Son 2 yılın tecrübesi gösterdi ki Suriye için çözüm askeri ve silahlı yoldan olmaz'' dedi.

Celili, İran'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de bulunduğu iki günde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile verimli görüşmeler yaptığını anlattı.

Türkiye'ye, ''sıcak ve samimi'' ev sahipliğinden dolayı teşekkür eden Celili, bölgedeki değişimler ve ''İslami uyanış''ın, İslam ülkeleri için bir fırsat olduğunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Celili, bölgedeki Müslüman ve komşu ülkelerin kapasitelerinin birleşmesinin, İslam alemi için fırsat olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Artık İslam alemi hakkında başkalarının karar vermesi devri bitmiştir. Eğer İslam aleminin değerlerine saldırı yapmaya kalkarlarsa, artık bu onlar için çok kolay olmayacaktır ve masraflı olacaktır. Son günlerde yaşanan Müslüman halklardaki tepki olayı, İslami uyanışın bir göstergesi sayılmaktadır. Müslümanlar'ın düşmanları işsiz oturmamaktadır ve kendi planlamalarını yapma peşindeler. Onlar, bütün güçlerini bu saydığımız kapasitenin birleşmemesi için sarf ediyorlar. Onlar bu tür planlarla, bölgesel ve aşiret savaşları çıkarmakla İslami ümmetini meşgul etmek ve  karıştırmak istiyorlar. Arap-Acem, Şii-Sünni gibi eski ihtilafları vurgulamak ve günümüzde de öne çıkarmak istiyorlar. Bu komplolar karşısında çok uyanık ve dikkatli olmamız gerek.''

Bölgenin sorunlarının, bölge halkı ve ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Celili, ''Hiçbir zaman bölge harici güçler, bazı yöntemlere başvurarak, terörü kullanarak hedeflerine ulaşamayacaklar'' diye konuştu.

Celili, terör olaylarının arkasında bazı büyük güçlerin olduğunun görüldüğünü belirterek, ''İslami uyanış gösterdi ki bölge halkı kendi siyasal yöntemleriyle isteklerini elde edebilir ve hiçbir zaman terör eylemlerine ihtiyaçları yoktur'' dedi.

Terör olaylarından dolayı Türkiye'ye başsağlığı dileği

Celili, son günlerde yaşanan terör olaylarından dolayı Türkiye'ye başsağlığı dileyerek, Türkiye ile İran'ın ortak güvenliğini sağlamak için işbirliği yapıldığını ve yapılacağını söyledi.

Suriye konusuna da değinen Celili, şunları kaydetti:

''Suriye halkı kendi geleceği için kendi karar vermelidir. Bazılarının, kendi amaçları için Suriye halkını bahane etmesine müsaade etmemeliyiz. Silah ve terör çözüm değildir. Son yıllarda Suriye, siyonist rejime karşı iyi bir mücadele sergiledi. Dayanışma hiçbir zaman zayıflamamalı. Eğer Suriye halkı kendi geleceğine karar verirse, direniş hattı ve halkın menfaati sağlanacaktır. Suriye çözümü, demokrasi çerçevesinde halk tarafından olmalıdır. Son 2 yıl tecrübesi gösterdi ki Suriye için çözüm askeri ve silahlı yoldan olmaz. Umarız Suriye'nin geleceği için, Suriye halkı tarafından, Suriye halkı ve devletinin menfaatleri korunarak, ortak çözüm yolu bulunur.''

Türkiye ve İran'ın bölgenin iki önemli ülkesi olduğunu belirten Celili, işbirliğinin artmasıyla bölgesel işbirliğinin güçleneceğini ve ortak ilişkilerin daha iyi yöne gideceğini vurguladı.

Celili, ''İnanıyoruz ki Türkiye-İran stratejik ilişkisi derinleştikçe, iki ülkenin halkı ve bölge ülkeler için yararlı olacaktır'' dedi.

Kaynak: AA



Bu haber 1,082 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,633 µs