En Sıcak Konular

Karanlık Enerji Kamerası ilk görüntüleri çekti

19 Eylül 2012 16:43 tsi
Dünyanın şimdiye kadar üretilen en yüksek çözünürlüğe sahip kamerası, evrenin yaklaşık yüzde 75'ini oluşturan gizemli gök cisimlerini belirlemeye başladı.


Amerikan, İngiliz, Brezilyalı, İspanyol ve Alman astronomlar tarafından yürütülen “Karanlık Enerji Araştırması”nın 570 milyon piksellik kamerası, evrenin hızla genişlemesinden sorumlu olduğu ileri sürülen karanlık enerjinin doğasını keşfetmek amacıyla 5 yıl içinde 300 milyon galaksinin yanı sıra 100 bin galaksi takımı ve 4 bin süpernovayı tarayacak.

Şili'deki Atacama Çölü'nde yer alan Cerro Tololo Gözlemevi'ndeki Victor M Blanco teleskobunun üzerine yerleştirilen Karanlık Enerji Kamerası (DECam), ilk görüntülerini 12 Eylül'de Fornax galaksi takımında çekti.

Telefon kulübesi büyüklüğündeki DECam, yaklaşık 8 milyar ışık yılı uzaklıktaki kozmik nesneleri daha iyi incelemek için kırmızı ve kızılötesi ışıklara duyarlı.
Şimdilik test aşamasındaki DECam, araştırmasına aralık ayında resmen başlayacak ve 5 yıl içinde gökyüzünün sekizde birini taramış olacak.

Kamera, aynı zamanda galaksi takımlarının üç boyutlu haritasını çıkaracak.

ABD Enerji Bakanlığı'ndan bilim adamı James Siegrist, DECam'ın çekeceği görüntülerin insanoğlunun karanlık enerjinin gizemini çözmesine yardımcı olacağını söyledi.

Karanlık enerji, evrenin yapı taşlarını birbirinden uzaklaştırıyor. Yapısı bilinmediği, sadece gözlemler sonucu tahmin edilebildiği için, bu gizemli enerjiye, “Karanlık enerji” adı veriliyor. Evrenin hızla genişlemesine neden olan karanlık enerjinin, evrenin yüzde 74'ünü oluşturduğu düşünülüyor. Evrenin, yüzde 23'ünün karanlık maddeden ve sadece yüzde 4'ünün ise insanoğlunun bildiği tür maddelerden oluştuğu sanılıyor.

Karanlık enerjinin varlığıyla ilgili çalışma, 2011'de Saul Perlmutter, Brian Schmidt ve Adam Riess'a Nobel ödülü getirmişti. Perlmutter, Schmidt ve Riess, “Süpernova” adı verilen yıldız patlamalarını izleyerek, evrenin sürekli genişlediğini keşfetmişti. 

Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,704 µs