En Sıcak Konular

İki Japon bankası bir ABD devi yatırıma geliyor'

19 Eylül 2012 13:49 tsi
Yatırım Destek Ajansı Başkanı İlker Aycı, Mitsubishi Bank ve Sumitomo'yla başlayan trendin devam edeceğini söyledi. İki japon bankasının daha Türkiye'ye geleceği bilgisini verdi.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, gelecek birkaç hafta içinde Amerika kıtasından büyük bir markanın yatırım kararını açıklayacaklarını söyledi.

Avrupa'dan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) Türkiye'ye büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Aycı, "Doğrudan şirketleri ziyaret edip Türkiye'deki fırsatları ve teşvikleri anlatıyoruz." dedi.

Dünya krizle boğuşurken, ekonomik istikrarını korumayı başaran Türkiye, uluslararası yatırımcının dikkatini çekiyor. Japon firması Sumitomo'nun Çankırı'da 400 milyon dolarlık yatırımla lastik fabrikası kurma kararının ardından, bir yatırım haberi de Amerika'dan geldi.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, birkaç hafta içinde Amerika kıtasından büyük bir markanın yatırım kararını açıklayacaklarını söyledi. Şirket hakkında bilgi veremeyeceklerini ifade eden Aycı, "İmalat sektöründe faaliyet gösteriyor. Sumitomo'ya yakın yatırım miktarı olacak." dedi.

İlker Aycı, gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Bu yılın ilk 7 ayında 8,9 milyar dolarlık yabancı yatırım geldiğini belirten Aycı, bu rakamın 2010'un tamamına denk olduğunu, ancak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6'lık düşüş gözlendiğini ifade etti.

Bu yılın ocak-temmuz döneminde 113 proje geldiğini vurgulayan Aycı, bunun 26'sının temmuzda verildiğini kaydetti. Aycı, "Haziranda teşvik çıkmasının ardından bir anda trend yukarıya döndü.

Toplamda 2 milyar dolarlık belgenin sadece 550 milyon dolarlık kısmının temmuzda alınmış olması, trendin yeniden çıkışa doğru gittiğini gösteriyor." şeklinde konuştu.

Aycı, bu yıl gelen yatırımların içeriğine bakıldığında olumlu ve nitelikli bir dağılım görüldüğüne işaret ederek, geçen yıl toplamda gelen imalat sektörü yatırımları 3,37 milyar dolarken, bu yıl imalat sanayii için sadece 7 ayda toplam 3,4 milyar dolar geldiğini kaydetti.

Büyük şirketler yatırım için Türkiye'ye gelse de, son dönemde durgunluk gözleniyor. İlker Aycı, Avrupa'daki büyük şirketlerin AB ile gümrük birliği olan bir ülkeye yatırımda finansal ortamı ve işçi sendikalarını ikna edemediğini belirterek, "Sendikalar, Avrupa'da üretimin pahalı olmasından dolayı fabrikaların kaymasından korkuyor. Büyük şirketler kıpırdayamıyor." dedi.

Buna karşılık Avrupalı KOBİ'lerin Türkiye'ye gelmek için istekli olduğunu vurgulayan Aycı, şu bilgiyi verdi: "Bunlar üzerinde özel çalışma yapıyoruz. Şirketleri ziyaret edip üst yönetimleriyle görüşüyoruz. Türkiye'deki fırsatları ve teşvikleri anlatıyoruz. Sonuçlarını görmeye başladık."

Son dönemde Çin ve Japonya'ya önem verdiklerini vurgulayan Aycı, Japonya'dan büyük ilgi olduğunu, gelecek cuma, Sumitomo'nun Çankırı'ya yapacağı yatırımın detayını açıklayacaklarını söyledi.

Aycı, Çankırı büyüklüğünde bir şehre 2 bin 500 istihdam sağlanmasının önemine işaret ederken, ayrıca yatırımın yerli ortakla yapılmasına dikkat çekti.

Türkiye'ye yönelen bir diğer yatırımcı grubu ise Körfez ülkeleri. Bu ülkelerin gayrimenkuldeki hareketlenmeyi önemsediğini vurgulayan Aycı, şu bilgileri verdi:

"Kentsel dönümün vaat ettiği fırsatları gözlüyorlar. Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması onları çok ilgilendirdi, ikincil mevzuatı bekliyorlar. Çinliler de atakta. Güneş enerjisiyle ilgilenen iki firmadan birisinin yatırım yapacağını düşünüyoruz."

Kaynak: Sabah



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    39,335 µs