En Sıcak Konular

Japonya ve Çin gerilimi altını da etkiledi!

19 Eylül 2012 10:46 tsi
Geride bıraktığımız güne başlarken, Çin ve Japonya arasındaki ada gerilimi konusunda herhangi bir gelişme olmadığı gözleniyor, bununla birlikte de İspanya’nın borçlanma maliyetlerinin arttığı ve ABD’de imalatın hız kaybettiği karşımıza çıkıyor

Ünsal Ban / İnternet haber
unsal.ban@ekofinans.com

Bahsi geçen olumsuz gelişmelerin etkisi ile iyimserliğin güç kaybettiği küresel piyasalarda güne tedirgin bir yapıda başlanırken, borsalardaki satış baskının gün boyunca devam ettiği görülüyordu.

Japonya ve Çin arasındaki anlaşmazlık devam ederken, bu durumun ekonomiye vereceği zararların konuşulmaya başlanması Şanghay endeksini iki haftanın en düşük seviyesine taşıyor, günlük kapanış da yüzde 0,89 seviyesinde ekside gerçekleşiyordu. Japonya tarafında, endekslerdeki satışlar daha düşük seviyelerde kalsa da, iki ülke arasındaki 340 milyar dolarlık ticari ilişkilerin tehlike altında olduğu karşımıza çıkıyordu.

Liderler toplantısına odaklanılan Avrupa tarafına döndüğümüzde, Avrupalı liderlerin borç krizini çözebileceğine yönelik endişelerin gittikçe yükseldiğini görüyor, bu doğrultuda da piyasalardaki işlemlerin daha çok satış ağılıklı olduğunu izliyorduk. Güne satıcılı bir havada başlanan Avrupa borsalarında tedirginliğin gün içinde de sürmesi, kapanışların yüzde 0,50 – 0,80 seviyelerinde ekside gerçekleşmesine neden olurken, olumsuz algılamanın güçlenmesi ABD borsalarının açılışında da etkili oluyordu.

Asya ve Avrupa’daki olumsuz gelişmelerin etkisi ile yüzde 0,10 – 0,20 oranlarında hafif satıcılı açılışların yapıldığı ABD borsalarında kayıplar haftanın ikinci gününde de devam ederken, günün devamında durgun bir yapıda hareket ediliyordu. Öyle ki, hafta içinde açıklanacak olan konut piyasası verileri ve Avrupa liderler toplantısında alınacak kararlara odaklanılması temkinli bekleyişin devam etmesine neden olsa da, önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler ile piyasaların bir miktar hareketleneceğini düşünüyoruz.

68500 seviyesinden gelen kar satışları ile 68000 bölgesine yönelen IMKB tarafında, güne alım ağırlıklı başlanmış olsa da, 68200 bölgesinden gelen satışlar ile yön aşağı çevriliyor ve 67700’lü seviyelere doğru geri çekilmeler yaşanıyordu. Küresel piyasalardaki olumsuz görünümün etkisiyle artan satış baskısı, teknik göstergelerdeki bozulmalar ile 67500 seviyesinin aşağı yönlü kırılmasına neden olurken kapanışa yaklaşırken gelen alımlar günlük kapanışın 67600 puandan yapılmasını sağlıyordu.

Bugüne baktığımızda, satış baskısının devam etmesi durumunda 67400, 67000 ve 66600 destek seviyelerine kadar geri çekilme yaşanabileceğini öngörüyor, öte yandan alımların tekrar güçlenmesi halinde ise 68000 seviyesinin üzerindeki kapanışların yükseliş eğilimi açısından olumlu olacağını düşünüyoruz.

Küresel piyasalardaki gelişmelerin ardından Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst sınırını revize etmesi ilk anda, IMKB’deki satışların artmasına neden olsa da, durum karşısında kur tarafındaki aşağı yönlü baskı güçleniyordu. Bu kapsamda, 1,8050’den 1.79’lu seviyelere gelinen kurda, günlük kapanış 1,7940’dan gerçekleşirken volatilitesi yüksek bir gün geride bırakılıyordu.

Faiz koridorunun üst sınırının yüzde 10’a çekilmesi ile değer kazanmasını beklediğimiz kurda, 1,79 seviyesi karşımıza çıkacak ilk önemli destek olarak gözüküyor. Teknik olarak da 1,79’un kırılmasıyla 1,77’nin hedefleneceği kurda, yönün yukarı çevrilmesi durumunda ise 1,81 direnci gündeme gelecektir.

QE3 açıklamaları sonrasında 1770 – 1780 fiyat aralığında sıkışan altın ons fiyatında, bir süredir dikkat edilmesi gerektiğini söylediğimiz geri çekilme sonrasında 1755 dolara kadar gelinse de, yönün tekrar yukarı çevrilmesi ile günlük kapanış 1771‘den gerçekleşiyordu.

Asya ve Avrupa kaynaklı endişelerin neden olduğu geri çekilme şu an için 1755 dolar seviyesinde sınırlı kalmış gözükse de, yukarı yönlü hareketin devamı için alımların desteklenmesi gerekiyor. Bu kapsamda, Japonya ve Çin arasındaki siyasi gerilimin çözümlenmesi önemli olduğu gibi Avrupa’daki liderler toplantısından çıkacak sonuçlar da yakından takip edilmeli. Teknik açıdan bakıldığında, 1755’in kırılması durumunda 1740, 1735 ve 1725 seviyelerinin gündeme geleceği altında yukarı yönlü hareket halinde ise 1780 şu an için takip edeceğimiz en önemli direnç seviyesi olacak.  



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,377 µs