En Sıcak Konular

Obama'dan Romney'in sözlerine ilk yorum

19 Eylül 2012 09:40 tsi
ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçi Parti'nin ABD başkan adayı Mitt Romney'nin ''Amerikalıların yüzde 47'sine'' dair sözleriyle ilgili olarak, ''Eğer ABD Başkanı olmak istiyorsanız, sadece bazıları için değil, herkes için çalışmalısınız'' de

Ünlü talk şovcu David Letterman'ın ''The Late Show'' adlı programına konuk olan Obama, Romney'nin Mayıs ayında katıldığı özel bir bağış toplama etkinliği sırasında gizlice çekilmiş görüntülerde yer alan, ''Amerikalıların yüzde 47'sinin gelir vergisi ödemediği ve kendilerini devlete muhtaç olarak gördükleri, hükümetin onlarla ilgilenmek gibi sorumluluğu olduğuna, yiyeceğe, barınağa, sağlık hizmetlerine hakları olduğuna inandıkları, kendi işinin ise bu kişilerin derdine düşmek olmadığı'' şeklindeki tartışma yaratan sözleriyle ilgili ilk kez değerlendirmelerde bulundu.

Obama, Letterman'ın, ''Romney ne demek istedi? Sosyal aktivitelere katılan zenginler aralarında bunları mı konuşur?'' şeklindeki sorusuna cevaben, ''Neye atıf yaptığını bilmiyorum ama size şunu söyleyebilirim; 2008 seçimlerini kazandığım zaman, Amerikalıların yüzde 47'si (Cumhuriyetçi Parti'nin o dönemki adayı) John McCain'e oy verdi. Bana oy vermedi. Ve seçim gecesinde ben şunu söyledim; 'Bana oy vermemiş olsanız da sizin sesinizi duyuyorum ve sizin başkanınız olmak için elimden geldiği kadar çok çalışacağım'' dedi.

-''ABD Başkanı olarak tüm ülkeyi temsil edersiniz''-

Obama, ''ABD Başkanı olarak öğrendiğim şeylerden bir tanesi, tüm ülkeyi temsil ettiğiniz. Ve ben ülkeyi dolaşırken tanıştığım Cumhuriyetçiler, bu ülkeye derinden önem veren, çalışkan aile insanları. Beklentim şu ki, eğer ABD Başkanı olmak istiyorsanız, sadece bazıları için değil, herkes için çalışmalısınız'' diye konuştu. Obama'nın bu sözleri stüdyodaki izleyicilerden alkış aldı.

Romney'nin, sözlerinin yanlış olduğunu kabul etmesi gerektiğini ima eden Obama, kendisinin de 2008 seçimlerinde yine bir özel bağış toplama etkinliği sırasında söylediği ve yine bir gizli kamera çekimi sonrasında kamuoyuna sızan, ''Gelişmemiş kırsal bölgelerdeki bazı kişiler, silaha ya da dine sarılırlar veya kendileri gibi olmayanlara antipati beslerler'' şeklindeki o dönem tartışma yaratan sözlerini hatırlattı.

Obama, ''Başkanlık için yarıştığınızda, her zaman mercek altındasınızdır. Hepimiz hata yaparız. 2008 yılında başıma gelen bu olaydan hemen sonra, pişmanlığımı dile getirdim'' ifadesini kullandı.

Amerikan halkının, başkanlarının, ''ülkenin büyük bir kesiminin üstünü çizmediğinden emin olmak istediğini'' vurgulayan Obama, ''Burası büyük bir ülke. İnsanlar birçok konuda aynı fikri paylaşmıyorlar, ama hiçbir zaman yeltenmediğim ve kamu görevi yürüten hiçbirimizin de yapamayacağını düşündüğüm şey, 'birisi benimle aynı fikirde olmadığı için, o kişinin mağdur ya da vatansever olmadığını öne sürmek'. Kendilerinin mağdur olduğunu, bir şeylere hakları olduğunu düşünen çok da fazla kişi yok'' diye konuştu.

Obama, ''Demokrat ya da Cumhuriyetçi olsun, bence insanların büyük çoğunluğu, birbirimize karşı bazı yükümlülüklerimizin bulunduğuna ve birbirimize yardım eli uzatmamızda bir yanlışlık olmadığına inanıyor. Bence Amerika için bu iyi bir yatırımdır ve eğer başkan olmak ve insanları bir araya getirmek istiyorsanız, sahip olmanız gereken tavır budur'' dedi.

aa





 

Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,081 µs