En Sıcak Konular

ABD'den Ankara'ya şok teklif

19 Eylül 2012 08:43 tsi
ABD'den Ankara'ya şok teklif ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in, sürpriz Türkiye ziyareti üzerindeki sır perdesi aralandı.

Genelkurmay Başkanı Dempsey'i Ankara'ya gönderen ABD, 24 saat istihbarat verme karşılığında Türkiye'ye 'Afganistan'da Taliban'la siz savaşın. El Kaide'siz Suriye için devreye girin' teklifini sundu. Türkiye'yi bölgesinde bataklığa sürükleyecek bu iki öneri, Ankara'da kabul edilemez bulundu.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in, sürpriz Türkiye ziyareti üzerindeki sır perdesi aralandı. Söz verdiği halde PKK'ya karşı anlık istihbarat paylaşımını yıllardır işletmeyen ABD'nin Dempsey'i Türkiye'yi bölgesinde tuzağa düşürecek iki teklifle Ankara'ya gönderdiği ortaya çıktı. Dempsey'nin ziyaretinin özellikle Afganistan odaklı olduğu öğrenildi.

'SÖZÜNÜZÜ YERİNE GETİRİN'

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, görüşmede anlık istihbarat paylaşımı sözünü yerine getirmeyen ABD'li mevkidaşına Türkiye'nin taleplerini iletti. Özel, ABD'den görüşmesinde ABD'nin PKK'ya karşı istihbarat paylaşımını günlük 18 saatten kesintisiz 24 saate çıkarmasını ve İncirlik Üssü'ndeki İnsanız Hava Araçları'nın (İHA) kullanılmasını istedi. Görüşmede, Predatörlerin elde ettiği görüntülerin ilk olarak ABD'deki merkezde değerlendirildikten sonra Türkiye'ye gönderilmesin neden olduğu sıkıntıların da gündeme geldiği belirtildi. Türkiye'nin ABD ile aynı anda bu görüntüleri elde etmek istediği kaydedildi.

TALiBAN'LA SiZ SAVAŞIN

Dempsey ise ABD'nin bataklığa saplandığı ve Taliban'ın son dönemde artan eylemleri nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiği Afganistan konusunda Türkiye'den yardım istedi. Dempsey'in görüşmede Türkiye'nin Afganistan'da operasyonel anlamda yönetimi üstlenmesini talep ettiği öğrenildi. ABD eski Savunma Bakanı Robert Gates'in de geçtiğimiz yıllarda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e mektup göndererek, Türkiye'nin Afganistan'da teröristlere karşı savaşta 'daha fazla rol oynamasını' istediği iddia edilmişti.

NATO STRATEJİSİYLE EŞZAMANLI

NATO'nun Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'ne (ISAF) bağlı 51 askerinin Afgan güvenlik güçleri tarafından öldürülmesinden sonra strateji değiştirdiği iddia ediliyor. Ülkedeki güvenliği Afgan kuvvetlerinin sağlaması hedefleniyordu. Ancak yaşanan bu son olay nedeniyle, birlikte devriye gezen NATO ve Afgan güçlerinin bundan sonra sadece çok büyük operasyonlarda birlikte çalışması sağlanacak. NATO'nun böyle bir strateji değişikliğine gittiği günlerde Türkiye'ye gelen bu teklif büyük dikkat çekti.

EL KAiDE'SiZ SURiYE iÇiN TALEP

ABD, El Kaide ve diğer aşırı grupların Suriye'de büyüyüp gelişmesini önlemek için çalışmalarını sürdürürken bu konuda Türkiye'den de yardımda bulunmasını istedi. Dempsey, ABD'nin, Suriye'de Esed sonrası kontrolü ele geçirmesinden endişe ettiği El Kaide örgütüyle mücadele için de Ankara'nın devreye girmesini talep etti. Suriye'de aşırı örgütlerin mensup olduğu iddia edilen Özgür Suriye Ordusu'na da bu nedenle yeterli desteği vermediği söyleniyor. Suriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından ülkede El Kaide örgütünün etkin olmasını istemeyen ABD'nin Türkiye ile bu konu hakkında görüş alışverişinde bulunduğu iddia ediliyor. Esed rejiminin devrilmesinin ardından Müslüman Kardeşler'in yönetimde yer almasını istemeyen ABD'nin, Suriye yönetiminde Hıristiyanların ve Baas rejiminin temsil edilmesini istediği ve bu konuda çalışmalarına başladığı belirtildi.

ORG. ÖZEL TALEPLERİ BAŞBAKAN'A İLETTİ

Bu arada, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. Özel'in perşembe günü yaptığı haftalık görüşme artan terör olayları nedeniyle bir gün öne alınarak dün gerçekleştirildi. Başbakanlık Merkez Bina'da 2 saat 25 dakika süren görüşmede, Org. Özel'in Bingöl'de birbiri ardına yaşanan terör saldırıları ile Hakkari'de 7 taburla gerçekleştirilen büyük operasyonun yanında ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dempsey'in talepleri konsunda da Erdoğan'a bilgi verdiği öğrenildi. Öte yandan Org. Özel'den önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da Başbakanlık'ta bir süre görüşmeler yaptığı ifade edildi.

yenişafak

Bu haber 1,428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,644 µs