En Sıcak Konular

BM: Filistin'de iki devletli çözüm tehlikede

18 Eylül 2012 17:16 tsi
BM yetkilisi Robert Serry, İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözümün risk altında olduğunu söyledi

BM'nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözümün risk altında olduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyi'ne Ortadoğu'daki durum üzerine verdiği bilgilendirme toplantısında Serry, ''İsrailliler ve Filistinliler arasında siyasi süreçte herhangi bir ilerlemenin katedilememesi ile devam eden çatışma ve işgal, iki devletli çözümün yaşama gücünü tehlikeye atmaktadır'' dedi.

Serry, azalan ekonomik yardımlar ve yavaşlayan ekonomiyle zor bir mali tablo ile yüzleşen Filistin yönetimi için çözümsüzlüğe dair riskin oldukça yüksek maliyeti olabileceğini kaydetti.

''Filistin yönetimi için şu anda endişe verici ekonomik krizden daha acı bir risk göstergesi bulunmuyor.'' diyen Serry, bazı sessiz olumlu diyaloglar yaşanırken, temel hususlar üzerine hiç bir etkili ilerlemenin gerçekleşmediğini ve son zamanlarda işgal edilmiş bölgelerdeki Filistinlere karşı meydana gelen saldırıların tansiyonu yükselttiğini belirtti.

Koordinatör Serry, umutlu olduğunu ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un gelecek aylarda BM, Rusya, Avrupa Birliği ve ABD'den oluşan dörtlü ile işbirliği içinde güvenilir, ileriye yönelik bir siyasi yol çizeceğini söyledi.

Zaten oldukça hassas olan ve siyasi gerginliklerle daha da baskı altına giren ilişkiler dahilinde yorumda bulunan Serry, ''Sorunun çözümüne dair uluslararası toplumun rolünü tekrar değerlendirmenin zamanı geldi'' diye konuştu.

Sunumun ardından düzenlenen basın toplantısında ise BM Sözcüsü Martin Nesirky, dörtlü tarafından planlanmış yol haritasının güvenilir olduğunu ve tüm taraflarca kabul edildiğini ifade etti.

İsrail ile Filistin arasındaki sorunların çözümü için oluşturulan Barış için Yol Haritası, ilk olarak bu dörtlü tarafından 2002 yılında şekillendirilmiş, ancak sorunun çözümüne dair çok az bir ilerleme kaydedebilmişti.

Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,604 µs