En Sıcak Konular

'Altın Çağ'a sıra gelmedi

18 Eylül 2012 16:57 tsi
'Altın Çağ'a sıra gelmedi "Amerika’nın Suriye siyaseti sadece seçim süreciyle ilgili değil. Hem Türkiye’yi terbiye ediyorlar, hem de Suriye’yi cezalandırıyorlar, İran’ı destabilize ediyorlar. "

Turkishny.com sitesinden Ergülen Toprak'ın gazetei ve yazar Aydoğan Vatandaş ile yapmış olduğu röportajdan ilgili kısım:

Turkishny.com: Başkanlık seçimlerini nasıl görüyorsunuz? Yarışta kimi şanslı buluyorsunuz?

Aydoğan Vatandaş: Genelde Amerika'da başkanlar peş peşe iki kez seçiliyor. Baba Bush istisnaydı çünkü karşısındaki rakip Clinton gibi karizmatik ve güçlü bir adaydı. George Bush bile iki kez seçildi. Mitt Romney, Obama'ya karşı çok zayıf, dış politikayı bilmeyen, entelektüel yönü çok zayıf ama İsrail lobisi tarafından da destekleniyor. Benim tahminim; Obama'nın ikinci kez tekrar seçileceği. 2016'da da Jon Huntsman'ın önünün açılabileceğini düşünüyorum. Dikkat ederseniz, Obama 2009'da Cumhuriyetçi bir vali olan Jon Huntsman'ı Çin'e büyükelçi olarak atadı. Büyük olasılıkla 2016'da ABD'nin en büyük sıkıntılarından biri Çin olacak. Dolayısıyla buradaki amaç, Jon Huntsman'ın Çin'i tanıması, Çince öğrenmesi ve staj yapmasıydı.  Amerika'ya 2012'de siyasete şöyle bir ısındı ama tabi ki aday olması beklenemezdi çünkü Obama'nın büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Obama'ya karşı bir argümanı olamazdı. 2016'da Amerikan halkı büyük olasılıkla Demokrat Parti’den sıkılmış olacak ve buradaki devlet aklının göstereceği Cumhuriyetçi adayı seçecektir. Obama'ya da baktığımızda tam da Amerikan sisteminin ihtiyaç duyduğu bir isimdi. Çünkü Bush'lu yıllar ABD'nin bütün dünyada ve özellikle İslam dünyasında çok yıprandığı bir dönemdi. Obama gibi Müslüman kökleri ve siyahi özelliği olan bir başkan sonuçta tüm dünyada sempati ile karşılandı.

Turkishny.com: Seçimlerinden sonra ABD yönetimi. Suriye konusunda nasıl bir tutum sergileyebilir sizce?

Aydoğan Vatandaş: Amerika’nın Suriye siyaseti sadece seçim süreciyle ilgili değil. Hem Türkiye’yi terbiye ediyorlar, hem de Suriye’yi cezalandırıyorlar, İran’ı destabilize ediyorlar. Suriye’de ortaya çıkan PYD olgusu da, bir büyük Kürdistan projesinin masada olabileceğini akla getiriyor. Esed rejimi bir sure daha ayakta kalmaya devam edecektir. Libya’da Amerikan büyükelçisinin İslamcı unsurlarca öldürülmesi, Ortadoğu'da İslamcı muhaliflere verilen desteği sorgulatır.

Turkishny.com: Son yıllarda Türkiye ve ABD ilişkilerinde "altın çağ" yaşandığı fikrine katılıyor musunuz?

Aydoğan Vatandaş: Hayır. 2003-2005 yılları zaten 1 Mart tezkeresinin şoku ve komplikasyonları ile geçti. Türkiye’nin komşularla sıfır problem siyaseti, Türkiye’yi İran ve Suriye’ye yaklaştırdı ki wikileaks belgelerinden bu sürecin pek de hoş karşılanmadığını anlıyoruz. PKK ile mücadelede çok önemli olan insansız hava araçları Predatörleri yıllardır istiyoruz ama alamıyoruz. Suriye’de maalesef ABD’nin desteği de gecikiyor. Bunlar ABD ile bir altın çağı yaşamadığımızın göstergesidir.



Bu haber 1,577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,229 µs