En Sıcak Konular

Türkiye üzerinden Türkmen doğalgazı

18 Eylül 2012 16:47 tsi
Türkiye üzerinden Türkmen doğalgazı Azerbaycan doğalgazından sonra Türkmenistan doğalgazı da Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacak.


Konuyla ilgili basına açıklamalarda bulunan Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natik Aliyev, projenin hayata geçirilmesi için Türkmenistan'la Avrupa enerji komisyonu çerçevesinde görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Natik Aliyev konu her ne kadar Bakü ve Aşkabat'ı ilgilendirse de doğalgazın alıcısı olacak AB'nin de üzerine düşen teminatı vermesi gerektiğini ifade etti. Aliyev, "Avrupa Birliği Trans-Hazar doğalgaz boru hattı ile nakil edilecek gazın tamamını alacaklarına dair teminat vermelidir" dedi.

Natik Aliyev projenin önünde duran en büyük engelin Hazar denizinin statüsü problemi olduğuna ilişkin soru üzerine, projenin hayat bulması için Azerbaycan ve Türkmenistan'ın rızasının yeterli olacağını söyledi. Daha önceleri Rusya'nın da ısrarıyla Trans Hazar hattının gerçekleşebilmesi için Hazara kıyısı bulunan bütün ülkelerin rızasının alınması şartı aranırken , en son kıyıdaş ülkelerin Bakü'de yaptıkları zirveden sonra iki ülkenin anlaşmasının yeterli olacağına karar verildiğini hatırlattı. İki ülkenin anlaşmasından sonra kıyıdaş ülkelerin sadece projeye ekolojik yönden tesir gösterebileceklerini ifade eden Natik Aliyev projeyi hukuki, politik ve ekonomik değerler üzerinden ele aldıklarını bildirdi. Aliyev''Burada önemli olan Türkmenistan'ın tutumudur. Eğer Türkmenistan bu projeyi kendisi için önemli kabul ediyor ve bu hattı Batı'ya açılan bir yol olarak kabul ediyorsa, Azerbaycan bu fikri destekler, projenin hayata geçirilmesi için de kendi arazisini tahsis eder" dedi.

''TARAFLAR YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİDİR''
Azerbaycanlı Bakan Natik Aliyev Trans Hazar doğal gaz boru hattı projesinin gerçekleştirilebilmesi adına tarafların yükümlülüklerini yerine getirmelerinin şart olduğunu bildirdi. Hala netleşmeyen konuların bulunduğuna dikkat çeken Aliyev doğal gaz boru hattının yıllık kapasitesinin 30 milyar metreküp olması gerektiğini, nakil edilecek gazın alım garantisi olması gerektiğini ve hattın inşasının ne şekilde maliyeleşmesi konularının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Geçen yıl 7 Eylül'de AB Trans Hazar projesi ile ilgili Azerbaycan ve Türkmenistan'la görüşmeler yapmak için Avrupa Enerji Komisyonu'na yetki verdi. Bundan sonra Avrupa Enerji Komisyonu Azerbaycan ve Türkmenistan'la Trans Hazar doğal gaz boru hattının hukuki zemini üzere görüşmelere başladı.

Trans Hazar doğalgaz boru Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması için Hazar'ın Azerbaycan ve Türkmenistan sahillerini birleştirecek. Tengiz (Kazakistan) Türkmenbaşı (Türkmenistan) Bakü (Azerbaycan) Tiflis (Gürcistan) Erzurum (Türkiye) üzerinden yılda 20-30 milyar metreküp doğal gazın ihracı öngörülüyor. Projenin maliyetinin ise 8 milyar Euro civarında olması tahmin ediliyor.
(CİHAN)

Bu haber 1,192 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,428 µs