En Sıcak Konular

Sebahat Tuncel'in vekilliği düşecek mi?

18 Eylül 2012 14:46 tsi
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında hapis cezası verdi. Bu karardan sonra kamuoyu en çok Tuncel'in bu cezasının milletvekilliğini etkileyip etkilemeyeceğini, merak ediyor.

Tuncel, PKK silahlı terör örgütüne üye olmak suçunu işlediği sabit olduğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Peki şimdi ne olacak? Bu kararın gerek siyaseten gerekse hukuken ne anlama geldiğini üç uzman görüşe sorduk. İşte o görüşler:

“SİYASİ UMUT SONA ERMESİN”

Mahmut Övür : (Sabah Gazetesi Yazarı) Türkiye'de siyasetin alanlarını daraltmamak gerekiyor. BDP'lilerin yaptığı yanlışları başka yanlışlıkla gidilmesini doğru bulmuyorum. Siyasi müzakerelerin devam etmesi ve 90'lı yıllarda bu konuda yanlışlar yapan Türkiye'nin yine aynı hatalara düşmemesi gerekiyor. Elbette teröre karşı silahlı mücadele devam edecektir ama sivil siyaset kanallarını da açık tutmak lazım. Milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması Kürt siyasetinin çözümüne dair var olan umudunu tamamen söndürecektir. Bir tarafta şiddet, terör devam ediyor, zor bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte en aşağıdaki insandan en tepedeki insana kadar biraz daha sağduyulu olması lazım.

TUNCEL'İN İNFAZI YARGITAY'IN KARARINA BAĞLI

Prof. Dr. Ersan Şen: (Hukuk Profesörü-Haber7.com Yazarı) Anayasa'nın 83/3. maddesine göre, seçimden önce ya da sonra bir milletvekili cezalandırılırsa, infazı milletvekilliği üyeliği düştükten sonra başlar. Yani infaz yapılamaz diyor. Ancak 1995 yılında yapılan düzenlemeden sonra Anayasa'nın 84. maddesinin 2. fıkrası da şöyle der: "Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur." BDPli Sebahat Tuncel, bu kararla ilgili olarak Yargıtay'a bir itirazda bulunursa, Yargıtay yerel mahkemenin kararını inceleyecektir. Eğer Yargıtay verilen bu cezayı onaylayıp kesin kararı verirse, bu onay kararını yerel mahkeme de Meclis Genel Kurulu'na gönderir. Onay kararının Genel Kurula bildirilmesiyle de milletvekilliği sıfatı sona erer. Bu aşamadan sonra, mahkemenin verdiği karar infaz edilir. Bu kararın uygulanması için Meclis Genel Kurulu'nun yeni bir karar almasına gerek yok. Eğer verilen ceza 3 yılın altında ise “İnfaz Savcılığı” davetiye çıkarır, eğer 3 yılın üzerindeyse yakalama kararı çıkartılır. Netice itibariyle, Tuncel hakkındaki karar Yargıtay tarafından onanırsa, Tuncel'in vekilliği düşer ve ceza infaz edilir. Burada Anayasa'nın 84. Maddesinde daha net ve üstün ifadeler var. Bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor çünkü bu maddede düşme hallerini düzenleyen ‘milletvekilliğinin düşmesi' başlığı var.

“PKK'NIN OYUNUNA DÜŞMEMEK LAZIM”

İsmail Küçükkaya: (Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni)

Hukukcu olmadığım için olayın bu bölümü ile ilgili yorumda bulunamam. Yargıya her zaman saygılıyız. Ancak konunun siyasi boyutunda bir takım ciddi riskler görüyorum. PKK'nın son dönemde hem Güneydoğu halkı hem de BDP üzerindeki baskısını artırdığı gerçek. Bununla devleti, hukuk sistemini ve kamuoyunu tehlikeli bir tuzağın içine çekmeye çalışıyorlar.

BDP'lilerin bir takım hatalar yaptıkları ortada. Bu süreçte PKK'nın baskısını arttırmasının etkisi büyük. PKK son dönemde ciddi zayiatlar veriyor ve köşeye sıkışmış durumda. Türkiye'yi şiddet sarmalına itmek istiyorlar. BDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve cezaevine konulması PKK'nın çıkarına gelecek bir çatışma ve gerilim iklimi doğurur. İlke olarak dokunulmazlıkların tamamen kaldırılmasından yanayım. Kürsü dokunulmazlığı istisna. Ama bu süreçte BDP'lilerin de diğer milletvekillerinden ayrıştırılarak cezaevine konulmasını siyaseten sakıncalı buluyorum.



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,659 µs