En Sıcak Konular

Bugün gözler faiz için Merkez Bankası'nda

18 Eylül 2012 14:08 tsi
Merkez Bankası'nın bugünkü PPK toplantısında ekonomiyi canlandırma ve kuru dengede tutmak için nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor.

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz ay gerçekleştirilen toplantısında yıl sonuna doğru faiz indirimine gideceğinin sinyallerini vermesinin ardından bankanın bu toplantıda faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.
The Lira'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre; ekonomide ikinci çeyrekte görülen yavaşlamanın yanı sıra artan petrol fiyatları ve zam haberlerinin enflasyon görünümü üzerinde oluşturduğu baskı, gözlerin yeniden Merkez Bankası'na çevrilmesine neden oldu.

Sepet kurda 2,08'li seviyelerin test edildiği bugünlerde Merkez Bankası'nın ekonomiyi canlandırma ve kuru dengede tutmak için atacağı adım merakla bekleniyor.

Ekonomistler, bankanın ayağını frenden çekerek faiz koridorunun üst sınırında 100 baz puanlık indirim beklediklerini ifade ediyorlar.

100 BAZ PUANIN üZERİNDE İNDİRİM BASKI YARATIR

Ekspress Yatırım Başekonomisti Nilüfer Sezgin, faiz koridorunun üst bandında 100 baz puanlık indirim beklediğini, zorunlu karşılık tarafında değişiklik beklemediğini dile getirdi.

Döviz likiditesinin sıkışması durumunda, ROK politikası sayesinde bankaların otomatiktan merkez bankalarında tuttukları döviz rezervini azaltmasını beklediklerini kaydeden Sezgin, ilk etapta döviz likiditesini rahatlatıp kurlar üzerindeki baskıyı hafifletebileceğini dile getirdi.

Şu an itibariyle kur tarafında görülen seviyelerin aşırı alarma geçmeyi gerektirecek seviyeler olmadığını bildiren Sezgin, bu eğilimin devam etmesi durumunda, ''Bankaların kendi insiyatifleri doğrultusunda ROK politikası sayesinde otomatik olarak döviz likiditesini rahatlatmalarının yanında ayrıca Merkez Bankası da ROK politikasına yönelik bir takım adımlar atabilir'' diye konuştu.

Çok uzun zamandır planlanan koridor indiriminin fiyatlandığı görüşünde olduğunu kaydeden Sezgin, üst koridorda 100 baz puanın ötesinde veya koridorun alt tarafında bir indirimin tahvil ve kur tarafında ek baskı yaratabileceğini söyledi.
FED'in üçüncü parasal genişleme adımının bankanın elini rahatlattığını kaydeden Sezgin, Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelere göre daha kötü performans gösterdiğine değindi.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve maliye bazlı önlemlerin enflasyon görünümü konusunda tedirginliğe yol açtığını kaydeden Sezgin, ekonomide görülen yavaşlamanın da tedirgin edici diğer bir unsur olduğunu belirtti.

Türkiye ekonomisinin geçiş sürecinde olduğunu kaydeden Sezgin, ''Yeni dönem bir miktar belirsizlik getiriyor. O belirsizler de şu ana kadar Türkiye'yi kur tarafında gelişmekte olan ülkelerden olumsuz yönde ayrıştırdı. Olumsuz ayrışmanın uzun süre devam etmesini beklemiyorum. Enflasyon görünümünde fazla olumsuz olmazsa yeniden sermaye girişleri başlayabilir'' diye konuştu.

Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,701 µs