En Sıcak Konular

Celili ve Ashton, İstanbul'da bir araya gelecek

18 Eylül 2012 12:58 tsi
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile dün Ankara'ya gelen İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, bugün akşamüstü İstanbul'da bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, tarafların da doğruladığı görüşmenin, haziran ayında Moskova'da gerçekleştirilen müzakere turunda varılan mutabakat çerçevesinde bir toplantı olacağını anladıklarını söyledi.

Bakanlıkta bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Selçuk Ünal, Celili'nin İran tarafının talebi üzerine Türkiye'yi ziyarette bulunduğunu belirterek, dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü ve bu görüşmede Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun son aldığı kararlar çerçevesinde bir görüş alışverişi yapıldığı bilgisini verdi. "Biz her zaman olduğu gibi bu konunun diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiği görüşümüzü tekrarlardık. Suriye konusu ele alındı." diyen Ünal, Celili'nin bugün Başbakan Tayyip Erdoğan ve yine Davutoğlu ile görüşeceğini aktardı.

Ünal, şöyle konuştu: "Ashton'un ofisi doğruladı akşamüstü İstanbul'da kendi aralarında toplantı yapılması öngörülüyor. Haziran ayında Moskova'daki müzakere turunda varılan mutabakat çerçevesinde bir toplantı olacağını anlıyoruz. Daha önce iki teknik düzeyde toplantı tarafların talebi üzerine İstanbul'da yapılmıştı. Bu toplantıların da bir devamı olduğunu söyleyebiliriz. Kendi aralarında resmi bir müzakere turu değil. İçerik konusunda kendileri bir açıklama yaparlar."

Daha önce Başbakan Erdoğan'ın da açıkladığı, İslam'a yönelik hakaretlere karşı uluslararası girişim hakkında bilgi vermesi istenen Ünal, şu cevabı verdi: "Öncelikle bu konuda, en son saldırılar konusunda gerek devletimiz gerek hükümetimiz gerek bakanlığımız tarafından açıklamalar yapıldı, tutumuz net. Bu konunun uluslararası camiaya duyurulması hususu bizim açımızdan yeni değil. Türkiye aşırıcılığın önlenmesi; tolerans, hoşgörü söyleminin uluslararası camiada geniş kabul görmesi ve hakim olması için birçok çalışma yapıyor. Gerek iki temelde gerek uluslararası platformlarda. Bunların en görünürü Medeniyetler İttifakı'dır. Bu girişim halen devam etmektedir. Bu çerçevede çalışmalarımız sürecektir. Bu konuda uluslararası camiada BM genel kurulu başta ve ilk olmak üzere birçok alanda görüşlerimizi tekrar aynı zeminlerde ayrıntılı olarak dile getireceğiz. Bu konularda çalışmalar da yapacağız. Dışarıda yapılacak çalışmaların ayrıntıları için çalışmalar için bilgi vermem erken olur."

Bakanlık Sözcüsü Ünal ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 18-19 Eylül tarihlerinde Kanada'nın Toronto ve Ottawa şehirlerinde temaslarda bulunacağını, 21-28 Eylül tarihlerinde de yoğun bir gündemle New York'ta bulunacağını ifade etti.

cihan


Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,313 µs