En Sıcak Konular

Bosnalı eski lider: Suriye Bosna olmasın

18 Eylül 2012 12:06 tsi
Bosnalı eski lider: Suriye Bosna olmasın Eski Bosna lideri Sladziç, dünyayı “Suriye’de Bosna’daki hatalar yinelenmesin” diye uyardı. Türkiye’nin mültecilere dair çabalarını öven Sladziç, “Uçuşa yasak bölge ilanı şart” dedi.

Bosna’nın eski Cumhurbaşkanı, savaş yıllarının Dışişleri Bakanı ve bir entelektüel olan Haris Sladziç, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Bosna-Hersek ziyaretini takip eden gazetecilere çok önemli açıklamalarda bulundu. Sladziç, uluslararası camianın duyarsızlığına dikkat çekti: “Suriye’de şu an olanlarla Bosna’da yaşananlar arasında çok büyük benzerlikler var. Bosna’da açık bir etnik temizlik çabası vardı. Sonuçta muazzam bir kitlesel göç yaşandı. Bosna’da insan haklarıyla ilgili bir sürü anlaşmalar vardı, BM güvencesi vardı ama sonunda yapılan uluslararası anlaşmalara aykırı büyük yanlıştı. İnsanlar yanlış yapabilir ama yanlışı tekrar etmek...Bosna’da hataların tekrarı etnik temizlik sürecini pekiştirdi. Suriye’den anlıyoruz ki çok fazla şey öğrenmemişiz.”

Mülteci sorunu planlanmalı

Mülteci sorununun şimdiden hesaplanması gerektiğini vurgulayan Sladziç, Türkiye’nin bu konudaki çabalarını takdir ettiğini söyledi. Sladziç “Mültecilerin dönüşü konusunda da Bosna’dan ders alıp şimdiden planlama yapılmalı. O gün diğer ülkeler bize ne yaptıysa, Suriye için Türkiye aynını yapıyor. Muazzam bir insani çaba görüyorum, bu çok büyük yük. Türk değilim ama Türkiye’nin Suriyeliler için yaptığıyla gurur duyuyorum. Ama kolay kolay bitmeyecek. Bu sebeple mülteciler için planlamaları yapmak gerek. Bosna’da hala yüz binlerce kişi dönemedi” dedi.

Halep Srebrenitsa olmasın

Srebrenitsa’yı anımsatarak Halep için olası büyük katliam uyarısı da yapan Bosnalı lider, uçuşa yasak bölgenin şart olduğunu vurguladı: “Srebrenitsa BM korumasındaydı ama katliam BM kontrolünde yapıldı. Bu büyük yanlıştı. Bundan ders almalıyız. Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulmalı. İnsanlar evlerinden çok uzaklara gitmemeli zira geri dönüş mümkün olmuyor. Tecrübemize göre birçok ağır silahtan kaçabilirsiniz ama uçaktan kaçamazsınız. Mutlaka uçuşa yasak bölge olmalı. Halep için Srebrenitsa’dan ders alınmalı. Bu savaş iki askeri güç arasında olsaydı bunu söylemezdim ama burada siviller ölüyor. Türk hükümeti doğru yapıyor. Hükümet bunu yapmalı ki uluslararası toplum harekete geçmeli. BM gözetimi altında güvenli bölgeler oluşturulmalı”.(Star)



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,139 µs