En Sıcak Konular

Evren'in ‘olağan dışı’ serveti

18 Eylül 2012 09:13 tsi
Evren'in ‘olağan dışı’ serveti MASAK’ın Evren ve Şahinkaya’nın ailelerini de kapsayan mal varlığı araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.

2 şirketin ortağı görünen Evren’in üzerinde kayıtlı 3 yazlık ile 3 araba çıktı. 30’a yakın banka hesaplarında 600 bin lira gibi para giriş çıkışları tespit edildi.
 
12 Eylül darbesi davasının sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın mal varlıklarını araştıran Mali Suçları Araştırma Kurumu’nun (MASAK) raporunda, Evren ve Şahinkaya’nın yanı sıra eşleri ve çocuklarından oluşan 9 kişiyle ilgili bilgiler yer aldı.
 
Sanıkların sayılanmal varlıklarının bazılarının yanına, “olağan dışı” notu düşerken, üzerinde kayıtlı 3 yazlık ile 3 araba çıkan Evren, 2 şirketin de ortağı görünüyor.
 
DARBE DÖNEMİNİN BİLANÇOSU YOK

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davasının geçen duruşmasındamüdahil avukatların talepleri üzerine MASAK’a yazı göndererek, Evren ve Şahinkaya’nın darbe öncesinden günümüze kadar olanmalvarlıklarının araştırılmasını istemişti.
 
MASAK da yaptığı araştırmalar sonucunda hazırladığı raporu, mahkemeye göndermişti. Mahkeme dosyasına giren 55 sayfalık rapor ve ekindeki iki klasörün ayrıntıları ortaya çıktı. Ancak rapor, sanıldığının aksine sanıkların darbe döneminde edindikleri servetlerini kapsamıyor. Sadece, son 11 yıllık döneme ilişkin bilgiler raporda yer alıyor.
 
MASAK, bu konuda raporunun altına “2001’den öncesi, bilgisayar kayıtlarına geçmediği için araştırmalarımız devam etmektedir. Araştırmalarımız sonuçlandığında söz konusu bilgiler tarafımıza gönderilecek” notu düştü.
 
BİRÇOK BANKADA HESAP
 
Evren ve Şahinkaya’nın yaklaşık 20-30 bankada hesabı tespit edildi. Bu hesaplarda bakiyeler ve şirket hisseleri bulunuyor. Bu hesaplarda çok fazlamiktarlarda hesap hareketlerinin göze çarptığı bildirildi. Bazı hesaplarda 400, 500, 600 bin lira gibi para giriş çıkışları bulunduğu belirtildi.
 
BATI'YA YATIRIM YAPMIŞ
 
MASAK'ın raporunda, sanıklarla eş ve çocukları olmak 9 kişinin malvarlığına ilişkin kayıtlar yer aldı. MASAK uzmanlarının, belgelerde ve raporda, sanıkların sayılan mal varlıklarının bazılarının yanına kırmızı kalemle, "olağan dışı" notu düştüğü dikkat çekti.
 
Rapora göre; Evren'in üzerinde 3 adet araba çıktı. 2001'den günümüzü kapsayan dönemde, Evren ve ailesine ait çok fazla yeni kurulmuş şirket kaydı tespit edildi. Buna göre Evren şuan Marmaris Sağlık Hizmetleri A.Ş ile Marmaris Liman Hizmetleri A.Ş şirketlerinin ortağı gözüküyor. Bodrum'da 3 yazlık sahibi olan Evren; Datça, Bornova, Muğla Merkez'de ise kendisine ait bazı yerlerin "alım-satım" işlemini yaptığı belirlendi.
 
Yapılan incelemede; Evren'in kızları Nebahat Şenay Gürvit üzerine 5, Semahat Gülay Evren üzerine ise 9 kayıtlı araç bulunduğu belirlendi.
 
Şahinkaya gayrimenkul zengini
 
Time dergisi tarafından dünyanın en zengin 50 generalinden biri olarak gösterilen Tahsin Şahinkaya'nın ise iki aracı bulunuyor. Raporda darbe dönemine ilişkin kayıtlar olmadığı için; Şahinkaya'nın "1980 sonrası TSK'ye F-16 uçaklarının alımı sayesinde malvarlığına milyar dolarlar kattığı" iddiası kanıtlanamadı. Raporda, Şahinkaya'nın 19 Aralık 2002'de İzmir Menderes Özdere Köyü'nde 5 yazlık satın aldığı belirtildi. Şahinkaya'nın ayrıca memleketi olan Merzifon ve İstanbul'da arsa, kat ve daireleri olduğu anlatıldı.
 
KALEM KALEM SAYILDI
 
Raporun ekinde yer alan belgelerde, sanıkların, sahibi oldukları taşınır ve taşınmazlara ilişkin kalem kalem bilgilerin yer aldığı, bu kalemlerin her birinin yanında harca tabi değerlerinin yazıldığı öğrenildi. İki sanığa ait bu taşınmazların her birinin yanında harca esas değerleri yazılı.
 
bugün

 

Bu haber 1,064 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,285 µs