En Sıcak Konular

Emniyet 'kirpi' bekliyor

18 Eylül 2012 08:58 tsi
Emniyet 'kirpi' bekliyor Bingöl'deki bombalı tuzakta 8 polisin şehit olmasının ardından 'kirpi' olarak bilinen zırhlı araçlar tekrar gündeme geldi.

Emniyet Teşkilatı da, 1,2 metre derinlikteki sudan geçebilen 'yürüyen kale' kirpilerden talep ediyor. TSK tarafından kullanılan kirpi, PKK'nın elinde bulunan her türlü mayına karşı dayanıklı. Emniyet'in kullandığı shortland ve panzer gibi araçların zırhlarının ise çok hafif olduğu ifade ediliyor.

Terör örgütü PKK'nın, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde asayiş görevinden dönen polise kurduğu bomba tuzağında 8 polisin şehit olması, gözleri tekrar zırhlı araçlara çevirdi. Emniyet Teşkilatı uzun süredir, askerin kullandığı kirpi isimli zırhlı araçtan istiyor. TSK'ya teslim edilen 70 adet kirpi, PKK'nın elindeki tüm mayınlara karşı dayanıklı. Mayın, el yapımı patlayıcı ve balistik testlerinden geçen ve 'yürüyen kale' olarak bilinen kirpiler saatte 105 km hıza ulaşabiliyor, 120 cm derinlikteki sudan geçebiliyor. Emniyet Teşkilatı için ihale yapıldı ve sözleşme imzalandı. Ancak teslimatlar henüz başlamadı. Savunma kaynakları, "Teröristler kendi aralarındaki telsiz konuşmalarında 'zırhlı araçlar geçerken ateş etmeyin, boşuna mühimmat tüketmeyin' diye birbirlerini uyarıyorlar." bilgisini veriyor. Silahlı Kuvvetler'deki ağır zırhlı personel taşıyıcıların sayısının da artırılması gerektiği belirtiliyor. Mayınların, özellikle, 2. Dünya Savaşı sonrası teknolojisiyle üretilen ve personel sevkiyatında kullanılan Rus yapımı BTR'ler için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

Uzun bir bekleyişin ardından sonunda Emniyet Teşkilatı için ihale yapıldı ve sözleşme imzalandı. Ancak teslimatlar henüz başlamadı. Savunma kaynakları, "Teröristler kendi aralarındaki telsiz konuşmalarında 'zırhlı araçlar geçerken ateş etmeyin, boşuna mühimmat tüketmeyin' diye birbirlerini uyarıyorlar." bilgisini veriyor. Silahlı Kuvvetler'deki ağır zırhlı personel taşıyıcıların sayısının da artırılması gerektiği belirtiliyor. Özellikle, 2. Dünya Savaşı sonrası teknolojisiyle üretilen Rus yapımı BTR'lerin personel sevkiyatı sırasında mayın tuzağıyla karşılaşıldığında, büyük tehdit oluşturduğunun altı çiziliyor. Şimdiye kadar terörle mücadelede çok sayıda asker, mayın patlaması sonucu şehit oldu.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından açılan mayına dayanıklı zırhlı araç ihalesinde, 'kirpi' adlı zırhlı araçların TSK'ya teslimi geçen yıl başladı. İlk etapta 70 adet Kirpi teslim edildi. Toplam rakamın 468'i bulacağı ifade ediliyor. 13 personel taşıyabilen Kirpiler, her türlü arazi şartlarında rahatlıkla hareket edebiliyor. Söz konusu zırhlı, şu anda Güneydoğu'da terörle mücadelenin yoğun olarak sürdüğü yerlerde kullanılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü de uzun süredir bu araçlardan istiyordu. SSM de Emniyet Özel Harekât için yeni bir ihale açtı. İhaleyi yine Kirpi'yi üreten BMC firması kazandı. SSM ile firma arasında sözleşme imzalandı. Kirpi'lerin teslimatına önümüzdeki yıl başlanacağı belirtiliyor. Fakat güvenlik gerekçesiyle net bir sayı verilmiyor. Emniyet Teşkilatı'nın kullandığı shortland ve panzer gibi araçların zırhları çok hafif. Terörle mücadelede kullanılmaya elverişli değil. Daha güçlü zırhı olan kobralar ise personel sevkiyatında zaten kullanılmıyor. Özellikle, Özel Harekât'ın bir an önce ağır zırhlı araçları kullanmaya başlamasının şart olduğu ifade ediliyor.

zaman


Bu haber 1,494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs