En Sıcak Konular

TSK'dan AYM'ye sivilleşme başvurusu

18 Eylül 2012 08:25 tsi
TSK'dan AYM'ye sivilleşme başvurusu Genelkurmay ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı sivillerin askerî mahkemede yargılanmaması için AYM’ye gidiyor.

Genelkurmay ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askerî Mahkemesi, sivilleşme talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Genelkurmay, TSK’daki sivillerin de Askerî Ceza Kanunu uygulamasında asker sayılmasını düzenleyen maddenin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ise, asker-sivil ortak işlenen suçlarda, eğer suç askerî ise sanıkların askerî mahkemede yargılanmalarını zorunlu kılan maddenin iptalini istedi. Böylece iki mahkeme de “sivilleri yargılamamak” yönündeki talebini Anayasa Mahkemesi’ne iletmiş oldu.

Genelkurmay Askerî Mahkemesi, görüştüğü bir davada sivil TSK mensubunun yargılanmasının, anayasanın 145. maddesindeki değişikliğe aykırı olduğunu tesbit etti. Mahkeme, bunun üzerine 1963 tarihli ve 353 sayılı “Askerî Mahkemelerin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu”nun 10. maddesinin birinci fıkrasındaki “Bu kanunun uygulanmasında Milli Savunma Bakanlığı veya Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşlarında çalışan sivil personel, asker kişi sayılır’ hükmünü içeren (C) bendinin iptalini istedi.

Hava Eğitim Komutanlığı Askerî Mahkemesi, asker ve sivil şahıslarla birlikte işlenen bir suçla ilgili davada anayasaya aykırılığa takıldı. Mahkeme, 353 sayılı Askerî Mahkemeler Kanunu’nun “müşterek suçlar” başlıklı 12. maddesinde yer alan ‘eğer suç Askerî Ceza Kanunu’nda yazılı bir suç ise sanıkların yargılanmaları askerî mahkemelere aittir” bölümünün iptalini istedi. “Artık sivilleri yargılayamayız” diyen her iki mahkeme de iptal davası sonuçlanana kadar, ellerindeki yargılamayı dondurdu. Anayasa Mahkemesi, her iki başvuruyu perşembe günü esastan görüşerek karara bağlayacak.

Meclis yapmayınca...

Anayasa’nın askerî yargının görev alanının daraltılması ve sivilleri de yargılama yetkisine son verilmesin öngören “Askerî Yargı” başlıklı maddesi 2010’un mayıs ayında değiştirilmişti. Ancak Hükümet ve Meclis, 145. madde başta olmak üzere 12 eylül referandumuyla yapılan diğer anayasa değişikliklerinin gerektirdiği uyum yasalarını çıkarmayı bir türlü gündemine almadı. Bu yasalar çıkarılmayınca askeri yargı da, mahkemeye başvurmak zorunda kaldı.

Taraf



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,962 µs