En Sıcak Konular

'Mısır'ın yükselişine tanık olacağız'

17 Eylül 2012 22:09 tsi
'Mısır'ın yükselişine tanık olacağız' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Mısır ile işbirliği içinde diğer devletlerin katılımıyla yeni bir Ortadoğu inşa edeceğiz'' dedi.

Kahire'de bulunan Davutoğlu, Mısır Başbakanı Hişam Kandil ile Başbakanlık'ta bir araya geldi.
Davutoğlu, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile Mısır arasındaki işbirliğinin sınırının olmadığını, Türkiye'nin tecrübesini Mısır ile paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Mısır ile ikili ilişkilerin üst düzeye çıkarılacağını dile getiren Davutoğlu, ''Mısır ile işbirliği içinde diğer devletlerin katılımıyla birlikte yeni bir Ortadoğu inşa edeceğiz'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, Mısır'a 2 milyar dolarlık yardımda bulunacağını, bu yardımın Mısır ekonomisine güveni arttırmayı hedeflediğini belirten Davutoğlu, ekonomiye güven gelmesi durumunda yardım ve kredinin de artacağına işaret ederek, ''Bizim 2 milyar dolarlık yardımımızın amacı Mısır ekonomisinin güven kazanmasına yöneliktir. Mısır toprakları, büyük medeniyetlerin kurulduğu bereketli topraklardır. Mısır'ın gelecekte yükselişine tanık olacağız. Mısır da güçlü olacak, başka ülkelere yardım edecek'' diye konuştu.

Türkiye ile Mısır ilişkilerinin tarihi derinliği bulunduğunu anlatan Davutoğlu, devrimden sonra Mısır'ı 10 kez ziyaret ettiğine dikkati çekti.

Mısır'a her geldiğinde, kurumların daha da oturduğunu gözlemlediğini söyleyen Davutoğlu, Mısır demokrasisinin başarısının sadece Türkiye ve bölge için değil dünya siyaseti için de bir başarı olacağını vurguladı.

Davutoğlu, Türkiye ile Mısır'ın, askeri, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda ilişkilerini üst düzeye çıkaracağını, bunun seviyesinin de geleneksel ikili ilişkilerden çok daha ileri düzeyde olacağını ifade etti.

DÖRTLÜ SURİYE TOPLANTISI
Gazetecilerin Suriye ile ilgili soruları üzerine Mısır ile Türkiye'nin Suriye meselesine aynı perspektiften baktığına dikkati çeken Davutoğlu, bu akşam yapılacak dörtlü Suriye toplantısının bölgesel inisiyatif olarak krizin çözümü açısından önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin bölgesel inisiyatifi desteklediğini ve krizin aile içinde çözümünde bu tür girişimlerin faydalı olacağının altını çizen Davutoğlu, ''Umut ederiz ki bugün yapacağımız toplantıda da Suriye krizinin çözümü noktasında bir netice alabiliriz'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber 1,168 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,984 µs