En Sıcak Konular

UAEK Genel Kurul toplantısı başladı

17 Eylül 2012 13:52 tsi
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Genel Kurul toplantısı, kurumun Viyana'daki merkezinde bugün başladı.

Toplantıya aralarında Türkiye'nin de bulunduğu kurum üyesi 155 ülkeden politikacı, diplomat ve nükleer enerji uzmanı yaklaşık bin 500 delege katılıyor.

Toplantının açılışında konuşan UAEK başkanı Yukiya Amano, geçen hafta gerçekleşen yönetim kurulu toplantısında İran, Kuzey Kore ve Suriye nükleer programlarına ilişkin üç ayrı rapor sunulduğuna işaret ederek, "İran'ın nükleer programının askeri boyutu olduğu yolunda ciddi kaygı duyduklarını" söyledi.

İran yönetiminin nükleer tesislerindeki nükleer malzemenin tümünü deklare ettiğinden endişe duyduklarını belirten Amano, "İran yönetiminin nükleer programı konusunda UAEK ile tam bir işbirliği yapmadığını" ileri sürdü.

İran'ın nükleer programına yönelik P5 1 ülkelerinin sunduğu karar tasarısının kabul edildiğini anımsatan Amano, "İran yönetiminin karar tasarısında da vurgulandığı gibi, UAEK Yönetim Kurulu ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına riayet ederek UAEK ile şeffaf işbirliği yapacağını umduğunu" kaydetti.

Amano'nun toplantı kapsamında İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Feridun Abbasi Davani ile bir araya geleceği bildirildi.

-İran'dan üye ülkelere şam fıstığı -

Bu arada İran heyeti sabah erken saatlerde genel kurul salonuna gelerek toplantıya katılan 155 ülkenin masasına küçük bir kutu şam fıstığı ile bir adet uranyum zenginleştirmek için kullanılan santrifüj şeklinde bir laser point bıraktı.

İran'ın, toplantı salonunda alfabetik sıra nedeniyle kendisine üç masa mesafede oturan İsrail heyetinin masasına şam fıstığı bırakmadığı gözlendi.

Türkiye toplantıya BM Viyana ofisi nezdindeki daimi temsilci Büyükelçi Tomur Bayer başkanlığında, aralarında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper ve nükleer enerji uzmanları ile daimi temsilcilik diplomatlarından oluşan 16 kişilik bir heyetle katılıyor.

UAEK Genel Kurul toplantısının 21 Eylül Cuma günü sona ermesi bekleniyor.
 
aa


Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs