En Sıcak Konular

Gürcistan parlamento seçimlerine hazırlanıyor

17 Eylül 2012 13:49 tsi
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin en güçlü rakibi olarak bilinen iş adamı Bidzina İvanişvili, Batı ile iyi ilişkiler içinde olan Gürcistan'ın Rusya ile ilişkileri düzeltmek için de çaba harcaması gerektiğini vurguladı.

Gürcistan'da 1 Ekim'de yapılacak parlamento seçimlerine az bir süre kala propaganda çalışmalarını hızlandıran "Gürcistan Hayali" hareketinin lideri milyarder iş adamı Bidzina İvanişvili, katıldığı bir televizyon programında Gürcistan'ın Avrupa'ya entegrasyon sürecini desteklediği fakat bunu gerçekleştirirken Rusya ile de ilişkileri de düzelteceğini söyledi.

Başlıca hedeflerinin Gürcistan'ın NATO ve Avrupa Birliği'ne üyeliği olduğunu belirten İvanişvili, NATO'nun dünyadaki en iyi uluslararası örgüt, Avrupa Birliği'nin de en iyi demokrasi okulu olduğunu savundu.

2008'deki Rusya-Gürcistan savaşına değinen İvanişvili, "Hiçbir zaman savaşı Gürcistan'ın başlattığını söylemedim. Rusya, yüzyıllardır Kafkasya'da hak iddia ediyor. Onlara bahane gerekliydi. (Cumhurbaşkanı) Saakaşvili de bu bahaneyi onlara verdi. Uluslararası gözlemcileri artırmak yerine askeri gücü harekete geçirdi. Bugün Rusya, Gürcistan'ın NATO'ya üyeliğine ve Avrupa Birliği hayaline karşı çıkıyor" dedi.

İvanişvili, Gürcistan'ın sorunlarının çözümü için "evrensel bir reçete" olmadığını ifade ederek, "Fakat biz sorunlarımızı ilk önce içten çözmeye başlamalıyız. Hakiki demokrasiyi pekiştirmeli, ülkemizi hem NATO, hem de Abhaz ve Osetin kardeşlerimiz için cazip hale getirmeliyiz. Rusya ile de diyaloğu başlatmalı, ticari ve kültürel ilişkilerimizi genişletmeliyiz. Er geç Rusya ve Çin, yüzünü Avrupa'ya dönecek ve Avrupa'nın demokratik değerleri ile yönetilecek" diye konuştu.

"Gürcistan Hayali" hareketinin lideri İvanişvili, muhalefetin en güçlü ismi olarak biliniyor ve Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile bazı muhalif gruplar tarafından "Rusya'ya yakınlığı" nedeniyle eleştiriliyor. (AA)



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,608 µs