En Sıcak Konular

İstihbaratta 7/24 destek

17 Eylül 2012 11:03 tsi
İstihbaratta 7/24 destek Washington, Ankara'nın talebine neden sıcak bakmıyor?

Genelkurmay Başkanı Özel, bugünkü zirvede ABD’li mevkidaşı Dempsey’ye “Anlık istihbarat süresini 24 saate çıkarın” diyecek

Suriyeli mülteciler, bunların arasına terörist unsurların sızma olasılığına karşı alınacak önlemler ve Esed rejiminin düşmesi halinde meydana gelecek risklerin, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel arasında bugün başlayacak görüşmelerin ağırlıklı gündem maddeleri olması bekleniyor. Taraflar arasında ele alınması beklenen eşit ağırlıktaki bir diğer gündem maddesi ise Ankara’nın, PKK ile mücadelesinde Washington’dan talep ettiği destek. Ele alınacak konular arasında, mülteci akınına uğrayan Türkiye’nin, bundan sonra gelecek mültecilere kendi topraklarında yardım sağlanması için tampon bölge kurulması yönündeki talebi de var.

Ancak Martin Dempsey, kısa süre önce yaptığı açıklamada, tampon bölgenin Esed rejiminden gelebilecek misilleme nedeniyle taşıdığı askerî risklere dikkat çekerek, Ankara’nın bu önerisine Washington’un sıcak bakmadığını dillendirmişti.

Orgeneral Özel’in, PKK ile çatışmaların Türkiye toprakları içinde en üst düzeye çıktığı bu dönemde, Orgeneral Dempsey’den ABD’nin, Kuzey Irak’taki PKK hedeflerinin tesbitinde kritik olan anlık istihbarat toplama süresini 24 saate çıkartması talebini yinelemesi bekleniyor.
 
U2 faaliyeti sonlandırılmış

Diğer yandan, ABD’nin, Türkiye’ye anlık istihbarat desteği sağladığı bir diğer vasıta olan U2 casus uçaklarının faaliyetlerini, Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmeleriyle birlikte 1 Ocak itibariyle sonlandırdığı ortaya çıktı. Suriye bağlamında ise, bir süredir NATO müttefiklerinin, Türkiye’nin, Ege’de Yunanistan’a karşı yığınak yaptığı askerî gücünün bir bölümünü yakın tehdit oluşturan güneye, Suriye sınırına kaydırması gerektiğini tavsiye ettikleri belirtiliyor.

ABD, Kuzey Irak’taki PKK hedeflerinin tesbitinde önemli rol oynayan anlık istihbarat bilgilerini, 2007 yılından bu yana Türkiye’ye, insanlı U2 casus uçakları, Predator insansız hava araçları (İHA) ve uydular yoluyla veriyordu. Ancak Amerikan muharip güçlerinin, Irak’tan önemli ölçüde çekilmesiyle birlikte Washington, Kuzey Irak’taki U2’lerle bilgi toplama faaliyetine 1 ocak itibariyle son vermiş. Zira, bu uçakların bilgi toplarken, örneğin, Kandil bölgesinde düşmesi halinde, pilotların PKK’ya esir düşmesi ya da bu bölgede ölmeleri söz konusu. Bir Türk askerî kaynağına göre, Amerikan muharip birliklerinin çekildiği Irak’ta, Amerikalı pilotların can güvenliği sağlanamayacağı için U2 casus uçaklarının faaliyetlerine son verilmiş.

24 saat mesaisine sıcak bakılmıyor

Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmelerine az bir süre kala kasım 2011’de, dört Amerikan Predatorü İncirlik’te konuşlandırıldı. İnsansız olan ve istihbarat toplamada önemli yer tutan bu İHA’ların, ana komuta merkezi yani anlık bilgi tesbitini yapan pilot ekibi, binlerce kilometre ötede, ABD’nin Missouri eyaletindeki Keşif Filosu’nun komutasında. Dolayısıyla, Predator’lerden sağlanan anlık istihbarat bilgileri Missouri üzerinden İncirlik’teki merkeze geliyor. İncirlik’e zaman zaman Predator’lerin bakımı için teknik ekip geliyor o kadar. Türk askerî kaynakları Türkiye için, Missouri üzerinden İncirlik’teki Predator’lerin günde ne kadar süreyle bilgi topladıklarını belirtmiyorlar. Ancak Türkiye, uzunca zamandır bu sürenin 24 saate çıkartılmasını talep ettiği ABD’den olumlu yanıt alamıyor. Washington, Missouri’deki, İHA’ları komuta eden pilot ekibinin aynı zamanda Afganistan dahil dünyanın bazı çatışma bölgelerinden ABD için bilgi topladığını dolayısıyla Türkiye için 24 saat mesai yapmalarının mümkün olmamasını gerekçe olarak gösteriyor.
 

Lale Kemal / Taraf (İlgili kısım)



Bu haber 1,600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs