En Sıcak Konular

Sivas'ta yeni trend 'Meteoroloji'

17 Eylül 2012 10:59 tsi
Ev temizliği, piknik ve düğün yapacak vatandaşlar meteoroloji'yi arayarak bilgi alıyor

Seyit Ahmet Eksik - Sivas'ta ev temizliği, piknik ve düğün yapacak bazı vatandaşların, Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü'nü arayarak hava tahmin raporlarını öğrendikten sonra planını buna göre yapıyorlar.

Sivas Meteoroloji İstasyonu Müdürü Ali Eryılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük yaşamda önemli bir yer tutan meteoroloji istasyonlarına vatandaşlardan gün içerisinde ilginç telefonlar geldiğini belirtti.

Genellikle temizlik yapacak veya pikniğe gidecek vatandaşların hava durumunu öğrenmek için istasyonları aradığını dile getiren Eryılmaz, şöyle konuştu:

''Vatandaşlardan pikniklerle, düğünlerle, tüm alanlarla ilgili telefonlar geliyor. Biz bunlara noktasal olarak ve saat olarak bilgiler veriyoruz. Mesela düğünü olacak bir vatandaş, bizden hava durumuyla ilgili bilgi alarak düğününü açık alanda mı, kapalı alanda mı yapacağına karar veriyor. Temizlik, halı ve yün yıkama işleri için arayan kadınlar oluyor. Biz de onlara gerekli bilgileri veriyoruz.''

Meteorolojinin günlük hayattaki yeri hakkında bilgi veren Eryılmaz, ulaştırma, tarım, turizm ve spor alanları başta olmak üzere birçok alanda meteorolojiden faydalanıldığını belirtti.

Eryılmaz, meteorolojik şartlar dikkate alınmadan yapılacak şehirleşme ve sanayileşmenin canlılar için büyük bir tehlike oluşturacağına dikkati çekti.

Erken uyarı sisteminin önemine de dikkati çeken Eryılmaz, bu sistem sayesinde vatandaşların ve kurumların yağış, rüzgar, hortum, toz bulutu ve benzeri hava olaylarına karşı önceden uyarıldığını aktardı.

İstasyonlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Eryılmaz, basınç, sıcaklık, nem ve buharlaşmayı ölçen cihazlarının bulunduğunu belirtti.

Elde edilen verilerin meteoroloji veri bankasında toplandığını ifade eden Eryılmaz, ''Burada en önemli şey uzman değerlendirmesi çıkıyor. Tüm bunları alıyorsunuz ve kısa vadede, uzun vadede hava tahmini yapıyorsunuz. Bu tahminlerin tutma oranı da şu anda yüzde 90 civarındadır. 3-5 ve 7 günlük meteoroloji raporlarımız var'' diye konuştu.

AA



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,888 µs