En Sıcak Konular

Ortadoğu'ya 'güle güle'

17 Eylül 2012 10:14 tsi
Ortadoğu'ya 'güle güle' ABD gücü Çin'e taşınıyor...

İsterseniz ABD'nin bu olaylara nasıl bir tepki vereceğini iki ayrı zaman diliminde inceleyelim. Önce "kısa dönemde ne olur" diye soralım. Sonra uzun vadede bu krizin nasıl bir etkisi olacağını tartışalım. Kısa dönemde bu kriz en çok ABD seçimleri ve Suriye açısından önemli olacak. Olaylar ABD başkanlık seçimleri kampanyasının ciddi şekilde kızıştığı bir ortamda gerçekleşti. Seçimlerde hemen hemen hiç rol oynamayan dış politika birden gündeme girdi. Cumhuriyetçi aday Romney bu krizi Obama'yı eleştirmek için fırsat bildi ve ABD'nın zayıf duruma düşmesini Obama'nın liderlik zaafına bağlayan bir konuşma yaptı.

Fakat Romney beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. ABD medyası ve kamuoyu Romney'nin eleştirisini bu trajik ve zor dönemde son derece yersiz ve zamanlama açısından yanlış buldu. Kendi partisi bile Romney'nin krizi siyasete âlet etmesini eleştirdi. Sonuç olarak kriz boyunca soğukkanlı ve dengeli davranan Obama kazançlı çıkarken, Romney'nın kamuoyundaki imajı daha da zedelendi. Romney bu krizden zararlı çıkarken, artık Obama'nın seçimleri kazanma şansı biraz daha yükseldi diyebiliriz.

Kısa dönemde bu kriz sadece ABD başkanlık seçimlerinde değil ABD'nin Suriye politikası üzerinde de çok etkili olacak. Nasıl mı? Kısacası, artık Washington'un Suriye'ye müdahale etmesi daha da zor hale geldi. Amerikan sistemi içinde, Suriye'de muhalefete destek için Libya tipi bir askeri müdahaleyi savunanların ellerinde artık hiçbir koz kalmadı. Şöyle bir düşünün: ABD Libya'da yeni bir rejimin kurulması için bu kadar katkı yapıyor ve bu yeni Libya'da Kaddafi sonrası rejim kurulduktan sadece birkaç ay sonra ABD elçisi öldürülüyor. Siz ABD yönetiminin yerinde olsanız şimdi Suriye'de Libya benzeri bir müdahale yapmak ister misiniz? Çok yanlış ama Washington'da algılama "gelen gideni aratır" şeklinde gelişiyor. ABD kamuoyunun Arap devrimlerine bakışı gittikçe negatif hale gelecek bundan sonra.

Bütün bunlar kısa dönemde yaşanacak gelişmeler. Peki ya uzun dönemde ne olur? Kanımca bu kriz uzun dönemde ABD'deki izolasyonist gidişi daha da hızlandıracak. Irak ve Afganistan savaşları nedeniyle zaten çok yıpranmış, Ortadoğu ve İslam dünyasından çıkmak isteyen, bu bölgeden bıkmış ve kendi ekonomik sorunlarına odaklanmak isteyen bir ABD halkı ve Obama yönetimi var karşımızda. Bu krizle beraber ABD'nin uzun dönemli stratejik hesaplarında Arap dünyasının rolü azalırken ülkenin azalmakta olan dış politika ilgisi ve enerjisi Çin'e doğru kayacak.

Ömer Taşpınar / Sabah (İlgili kısım)



Bu haber 1,768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs