En Sıcak Konular

'İran’la atışmalarına bakmayın, bu blöf'

17 Eylül 2012 08:05 tsi
'İran’la atışmalarına bakmayın, bu blöf' "Normalleşme için Yahudilerin dünyadaki en zengin adamını bana gönderdiler. Birkaç ay oldu. Neymiş? Normalleşme için arabulucu olacakmış"


Erdoğan, film skandalına Türkiye'den gösterilen soğukkanlı tepkiyi değerlendirirken "Son 10 yılda aşırılıklar törpülendi. Bir anlamda paratoner gibi olduk, gaz aldık" dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Azerbaycan,Ukrayna ve Bosna Hersek'i kapsayan dış gezisinden dönüş yolunda yine çarpıcı mesajlar verdi. Erdoğan, sorularımızı şöyle yanıtladı:
 
Filmden sonra ortam gerilecek gibi gözüküyor...

Çok da artarak devamı istikametinde bir şey yok. Özellikle Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin açıklamaları etkili oldu.
 
Türkiye'nin, inançlara hakaretin nefret suçu kapsamına alınması için bir çabası olacak mı?

BM'de bunu gündeme getireceğim. Tahrik biçiminde insanların kutsallarına, dini inançlarına saldırılar konusunda uluslararası düzenlemelerin yapılması gerekir. Türkiye olarak biz başı çekelim. Fikir düşünce ve inanç özgürlüğü; farklı insanların fikir, düşünce, inanç özgürlüğünün sınırına kadardır. Varşova'da bir uluslararası toplantıya katılmıştım. Nihai metne İslamafobia'yı nefret suçu olarak yazdırdım.
 
Arap sokağı ayaklandı ama Türkiye sakin. Bizi, diğerlerinden ayıran ne?

Bizim verdiğimiz mesajlar var. Toplum bu mesajlara bakıyor. Sizin mesajınız yoksa ne oluyor? O zaman halk sokağa dökülüyor. Son 10 senede aşırılıklar törpülendi. Bir anlamda paratoner gibi olduk, gaz aldık. Bunlar olmasaydı... Biz de 1980 öncesi dönemleri geçtik. Her geçen gün, her alanda atılan adımlarla, çıkan yasalarla ilerleme sağlandı. Burada (Bosna'da) üniversitelerde kızlar yanımıza geliyor ağlıyorlar. 'Siz, üniversitelerin, imam hatiplerin önünü açtınız' diyorlar. Buradaki üniversitelere gelen kız öğrencilerin oranı yüzde 60-70'lerden yüzde 35-40'a düştü. Görüntüde sayısal olarak az görülebilir ama gerginliği alıyor.
 
Ulusal hukukta nefret suçu için bir adım atılacak mı?

Değerlere, inançlara hakaret anlamında bunları suç sayan düzenleme olmalı. Yasalarda muğlaklık varsa onları açmak lazım.
 
BM'de mesajınız ne olacak?

Anti semitizmi insanlık suçu olarak ilan eden, halkının tamamına yakını Müslüman olan ülkenin başbakanıyım. Ama Batı, İslamafobia'yı insanlık suçu ilan edememiştir, teşvik etmiştir. Örneğin Avrupa'da Almanya... (Filmi çeken) Ne diyor? 'Ben, Müslümanların aşırı uçlarını tahrik etmek için yaptım' diyor. Böyle bir film 5 milyona yapılır mı?
 
İslam'a hakaret eden film ve nefret suçu konusunda uluslararası bir toplantı düzenlenmesini isteyecek misiniz?

Bu süreci rahatlatmak için böyle bir uluslararası konferans işine girebiliriz. Medeniyetlerarası İttifak çatısı altında bunu yapabiliriz.

ABD yönetimi, bekleneni yapamıyor
 
Suriye konusunda B planımız var mı?


BM Güvenlik Konseyi'nden netice arayışımız A Planı idi. O olmayınca biz ne yaptık? Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin de teklifiyle yeni süreci başlattık. Ama bu arada ara enstrümanlar da kullandık. 'Rusya, İran, Türkiye üçlü çalışalım' dedik. Bundan da netice alamadık. Putin, Medvedev' Dışişleri Bakanları çalışsınlar' dedi. 'Ama bu giderse kim gelecek?' dediler. Ben, 'Burada o giderse kim gelecek?' diye sormayın. Demokrasiyi konuşuyorsak, o giderse halk kimi isterse o gelecek. Halkın istediği geldiği andan itibaren iş bitmiştir. Ama onlar kumanda edecekleri birini arıyorlar.
 
ABD'nin tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?

ABD şu anda işe daha müdahil olmuş değil. Şu anda etkili olan Rusya'dır, İran'dır. Olumsuz yaklaşımı nedeniyle Rusya... Çin, Rusya'nın yanında hareket ediyor. İkisinin takındığı tavır İran'ın oradaki tutumu etkiliyor.
 
İran tarzını değiştirebilir mi?

Her yolu deneyelim. Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve İran dörtlü olarak deneyelim. Dörtlü zirveye katılacağız. Bakalım ondan ne çıkacak? Görelim. İran'la temaslarımız devam ediyor. Çin, 'Sizinle aynı düşünüyorum' dedi. Ama gitti BM'de Rusya'yla hareket etti.
 
ABD, bizi destekliyor mu?

ABD destekliyor, desteklemeye de ama seçimler midir nedir bilemiyorum. Şu anda kendisinden bekleneni yapmıyor.
 
ABD'den CIA Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve senatörler düzeyinde ziyaretler söz konusu. Ne ortaya koyuyorlar?

Türkiye'nin bölgedeki etkisi hepsi tarafından biliniyor. Bu sadece ABD'nin istihbarat örgütü ile alakalı değil. Aynı şey Rusya için de geçerli. Onlar da görüyor, İsrail de görüyor. Dünya'dan elini eteğini çekemezsin. ABD'nin Genelkurmay Başkanı'nın gelmesi büyük ihtimalle iade-i ziyaret. Bölgedeki konular da bu ziyaret sırasında konuşulacaktır.

Yahudi işadamı arabulucu oldu
 
İsrail'in son zamanlarda artan çabasını neye bağlıyorsunuz?


Yalnızlığa itildiler. Şu anda ciddi manada köşeye sıkıştılar. İran'la atışmalarına bakmayın, bu blöf. Ben şu anda İsrail'in, İran'a saldırması gibi şu anda bir ihtimal görmüyorum. İsrail, İslam dünyasında iyi bir yere oturamamıştır. Normalleşme için Yahudilerin dünyadaki en zengin adamını bana gönderdiler. Birkaç ay oldu. Neymiş? Normalleşme için arabulucu olacakmış. Dedim ki üç şartımız var: 1- İsrail özür dileyecek. 2- Tazminatı ödeyecek. 3- Filistin- Gazze üzerinden ablukayı kaldıracak.
 
Zengin Yahudi Murdoch mu?

Yok canım Murdoch Yahudi değil.

Okan Müderrisoğlu / Sabah

Bu haber 1,658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,039 µs