En Sıcak Konular

Suriye için B planı

15 Eylül 2012 10:46 tsi
Suriye için B planı "Hükümetin dış politikasına genel anlamda destek Suriye konusunda değişiyor. Demek ki Suriye konusunda kamuoyunda rahatsızlık var. "

Daha temkinli geleneksel bir politikadan bölgesel güç iddiasıyla, aktif, gündemi belirleyen bir pozisyona geçildi. Dünya ve bölge konjonktürü de buna uygundu. Yeni dönemin eleştirilecek yanları olmakla birlikte kamuoyu yoklamaları bu politikanın genel anlamda desteklendiğini gösteriyor. Dış politik adımların seçmen davranışını ne kadar belirlediği tartışılır ama başarılı dış politika bir ülke halkı için öncelikle psikolojik açıdan önemlidir. Tabii ki sadece hamasete dayanan hesapsız politikalardan söz etmiyoruz. Sözünü ettiğimiz, ülkenin gücüyle orantılı, mantıklı, diplomatik, ekonomik ve siyasi anlamda somut sonuçları olan ama vicdani ve insani yaklaşımı da es geçmeyen bir politikadır. Özellikle komşular söz konusu olunca ileride yol açacağı maliyetler de hesaplanmalıdır.

Yoklamalara bakıldığında 2011 ve 2012 yıllarında AK Parti'nin izlediği dış politika genel anlamda destek görüyor. Optimar Araştırma'nın Star gazetesinde yayınlanan araştırmasında, 'Türkiye'nin Ortadoğu'daki politikalarını destekliyor musunuz?' sorusuna ise %66.7 destek çıkmış. Ancak, Suriye'ye gelince durum biraz farklı. Çünkü hükümetin Suriye politikasına karşı çıkanlar %56.2. Ağustos ayında yapılan başka bir araştırmada (Andy-Ar) ise Suriye politikasına yüzde %67 'hayır' çıkmıştı. Amerikan düşünce kuruluşu Marshall Fonu'nun yıllık yoklamasındaysa 'Türkiye, Suriye'ye müdahalenin tamamen dışında kalmalı mı?' sorusu %57 destek görmüş.

Hükümetin dış politikasına genel anlamda destek Suriye konusunda değişiyor. Demek ki Suriye konusunda kamuoyunda rahatsızlık var. Bunu dikkate almak gerekli. 

Mete Çubukçu / Akşam (İlgili kısım)



Bu haber 1,532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,961 µs