En Sıcak Konular

Atalay'dan Suriyeli göçmenlerle ilgili BM çağrısı

14 Eylül 2012 20:36 tsi
Başbakan Yardımcısı Atalay 'Suriye ve göçmenler konusunu mümkün olduğunca uluslararası camiayla ve BM ile paylaşarak yürütmeyi tercih ediyoruz''

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin sayısının bugün itibariyle yaklaşık 81 bin olduğunu belirterek, ''Suriye ve göçmenler konusunu mümkün olduğunca uluslararası camiayla ve BM ile paylaşarak yürütmeyi tercih ediyoruz'' dedi.

Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) gerçekleştirildi.

Toplantının başında konuşma yapan Beşir Atalay, başta deprem olmak üzere, afet konusunun Türkiye'nin en önemli gündemlerinden biri olduğunu belirterek, Türkiye'nin afet riski taşıyan ve deprem riski yüksek bir ülke olduğunu kaydetti.

Afet konusunda, koordinasyonun önemine değinen Atalay, ''Bütün kurumlarımızın hemen hemen orada rolü oluyor. Halkanın bir yerinde kopukluk olursa sistem baştan sona tıkanabiliyor. Afet öncesiyle ve sonrasıyla büyük bir paylaşma ve koordinasyon olayı'' diye konuştu.

AFAD ve AFAD'ın çalışma sisteminin ciddi şekilde reforme edildiğini anımsatan Atalay, özellikle geçen yıl yaşanan Van ve Erciş depremlerinin önemli bir afet ve deprem olduğunu hatırlattı.

Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

''Onu tabii yaşarken aynı zamanda da oradaki yeterliliğimizi, yetersizliğimizi, nerelerde iyiyiz, nerelerde daha fazla takviyeye ihtiyaç var, onları da bir tecrübe etmiş olduk. Van depreminden de aldığımız tecrübelerle sistemimizi doğrusu ciddi şekilde yeniliyoruz. Burada hem diğer kurumlarımızla hem Kızılay ile bu sistem yenilemeyi de çok yakından paylaşıyoruz. Özellikle Türkiye'nin bölgesel dağılımı, bu bölgesel dağılım içinde en fazla riskli yerler, o riskli yerlere yakın depoların oluşturulması Kızılay ile birlikte ve yeterince müdahale imkanımızın olması, malzemenin olması, yardım malzemeleri gibi başta işte acil durum malzemeleri, çadırdan başlayarak diğer hususlar... Türkiye'nin değişik bölgelerine göre yeni çadırlar ve diğer malzemeler yaptırılıyor. Şu anda ciddi şekilde o konuda mesafe alındı. Yani hiçbir konuda yetersizlik olmasın, en başta onu sağlayalım.''

Şu günlerden yaşanan konulardan birinin de Suriyeli göçmenler konusu olduğunu belirten Atalay, ''O da yine AFAD'ın ve bizim koordine ettiğimiz ciddi bir çalışma, büyük bir tecrübe'' ifadesini kullandı.

-''Van depreminde devlet iyi bir sınav verdi''-

Başbakan Yardımcısı Atalay, şunları kaydetti:

''Bu ikisi bu yılın belki en önemli olayı bizler açısından. Yani Van depreminin hamdolsun ağır bir kış içinde, önce çadırlarıyla sonra konteyner kentleriyle zor dönemini geride bıraktık. Ama devlet orada iyi bir sınav verdi. Hamdolsun bir şey çekmedik. Yani sınavdaki başarımızın en önemli boyutu tabii finansmandır. Finansman sıkıntısı çekmedik. Ciddi bir harcama yapıldı. Yani bu yılın bütçesi içinde işte şu anda fiili harcaması Van depreminin 3,5 milyar liradır. Bu tamamlandığında kalıcı konutlarla işte 5,5'i bulacak. Ama Van'daki çalışmalarımızda hiç para sıkıntısı çekmedik. Ben hiç o manada yetersizlik çekmedim. Yani Başbakanımıza, ekonomiyle ilgili bakanlıklarımıza da çok teşekkür ederiz. Çok rahat olduk o yönden.''

Kalıcı konutların bir kısmının teslim edildiğini, depremin yıl dönümü olan 23 Ekim'de de bunların tamamının teslim edileceğini kaydeden Atalay, Van'ın altyapısının da bu çerçevede yenilendiğini, bu kapsamda örneğin Van'ın su şebekesinin tamamen, sıfırdan yenilendiğini ifade etti.

-''Suriyeli göçmenlerin sayısı yaklaşık 81 bin''-

Suriyeli göçmenlerin sayısının da bugün itibariyle yaklaşık 81 bin olduğu bilgisini veren Atalay, 11 çadır kent ile bir konteyner kentin bulunduğunu, göçmenlerin barınması, sağlık ve eğitim hizmetleri gibi konularda elden gelenin yapıldığını söyledi.

Atalay, ''Aynı zamanda riske açık bir alan. Bir rakam verilemiyor ama yani her an yeni risk, krizlerle bu sayılar artabilir. Bir miktar doğrusu kontenjan da hazırlıyoruz. Yani daha fazla kapasite de hazırlıyoruz. Şu anda biraz mevcudun üzerinde bir miktarı da daha alacak kapasitemiz var yine'' dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri ve heyetiyle de bunun paylaşıldığını anlatan Atalay, ''Suriye konusunu ve göçmenler konusunu mümkün olduğunca uluslararası camiayla ve BM ile paylaşarak yürütmeyi doğrusu tercih ediyoruz. O yöndeki hassasiyetimizi de önemsiyoruz'' diye konuştu.

-Deprem Strateji Belgesi-

Geçen yıl Deprem Strateji Belgesi hazırlandığını anımsatan Atalay, bunun bir de hangi kurumun hangi görevleri üstlendiğini gösteren bir eylem planı bulunduğunu ifade etti. Özellikle deprem ve afet öncesinin, riski azaltma, önleme ve tedbirli olma anlamında da pek çok çalışmayı gerektirdiğini kaydeden Atalay, Deprem Strateji Belgesi'nin şu anda yürürlükte olduğunu ve burada kurumlara düşen ciddi görevler bulunduğunu vurguladı.

Atalay, ''Biz doğrusu bunu biraz daha şu sırada, bu toplantıdan sonra önümüzdeki dönemde çok ön plana çıkaracağız bunun takibini. Kurumlarımızdan da o yönde katkı bekliyoruz'' ifadesini kullandı.

aa

Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs