En Sıcak Konular

Suriye'de günün gelişmesi

14 Eylül 2012 15:57 tsi


DERA'YA TNT YÜKLÜ VARİL BOMBA ATILDI

Suriye'de, ordu birliklerinin çeşitli kentlerde yönetim karşıtlarına yönelik düzenlediği operasyonlar devam ediyor.

Suriye'nin güneyindeki Dera vilayetinin Busra'şşam kentinde Suriye hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının yerleşim yerlerini ve camileri hedef alan bir saldırı gerçekleştirdiği bildirildi.

Görgü tanıkları, Esed güçlerinin kente muhtelif büyüklükte TNT yüklü 'varil bombalar' atması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu iddia etti.

ANGELINA JOLIE: TÜRK HÜKÜMETİNE TEŞEKKÜR EDERİM

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMYK) Özel Temsilcisi Angelina Jolie, Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınanlara yardım ettiği için Türk halkına ve hükümetine teşekkür etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve BMYK Özel Temsilcisi Jolie, Ankara Palas'ta basın toplantısı düzenledi.

Suriyelilere sınırlarını ve kalplerini açan Türk halkına son derece müteşekkir olduğunu ifade eden Jolie, kamplarda son derece iyi organize olunduğunu ve Türkiye'nin, Suriyelilere yardım edebilmek için elinden geleni yaptığını gördüğünü söyledi.

Çok fazla mülteci bulunduğunu belirten Jolie, "Sonunda burası kamp ve hiç kimse mülteci olarak yaşamak istemez, hiç kimse bir kampta yaşamak istemez. Bu insanların hepsi hayatlarını kurtarabilmek için evlerini bıraktılar ve kaçtılar. Tabii ki tüm komşu ülkelere olduğu gibi Türkiye'ye de son derece müteşekkirler" dedi.

Kamplarda yaşayan Suriyelilerin görüşmeler ve tartışmalar yapıldığını bildiğini, ülkelerindeki şiddetin devam ettiğini televizyondan gördüklerini anlatan Jolie, bu insanların kendilerini tek başına bırakılmış hissettiklerini söyledi.

Suriye'den başka ülkelere sığınan Suriyelilerin çok büyük bir travma geçirdiğini vurgulayan Jolie, Türk hükümetinin de ellinden gelen her şeyi yaptığını açıkladığını hatırlatarak, bu çerçevede Suriyelilere psikolojik yardım sağlanmasının son derece önemli olduğuna işaret etti.

Herkesin yaklaşan kış ile ilgili düşüncelerini kendisinin de paylaştığını belirten Jolie, şunları kaydetti:

"Şiddet ve çatışma pek dineceğe benzemiyor ülkede. Sınırı geçerek diğer ülkelere sığınan insanların sayısı da giderek artıyor. Bu hepimiz için son derece önemli bir sorun. Birlikte çalışarak bu sorunu çözebileceğimize inanıyorum. Kimse soğuktan donmaz umarım. Çok korkunç zamanlar bunlar. Çalışmaya devam edeceğim. Bu insanlara yardım ettiği için size ve Türk hükümetine teşekkür ediyorum."

SURİYELİ GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

Ülkesindeki çatışmada yaralanan bir Suriyeli, tedavi gördüğü Adana'da hayatını kaybetti.

Suriye'nin Lazkiye kentinde Esed'e bağlı ordu güçleriyle muhalifler arasında yaklaşık bir hafta önce çıkan çatışmada bomba şarapneliyle kafasından yaralanan Ahmad Zekeriya Zartid (26), kardeşi Mahmud Zartid ve arkadaşı Ahmed Abdullah tarafından Türkiye sınırına getirildi.

Burada ambulansa alınan Zartid, Antakya Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından Adana Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Zartid, yaklaşık 1 hafta süren tedavisine rağmen kurtarılamadı.

Adana Adli Tıp Kurumu'ndan yakınları tarafından alınan Zartid'in cenazesinin Suriye'de toprağa verileceği bildirildi.

MUHALİFLER ÇİN'İ ZİYARET EDECEK

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, Suriye'den Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Abdul-Azim ve beraberindeki heyetin 16 Eylül'de Çin'i ziyaret edeceğini açıkladı.

Çin Halk Diplomasi Akademisi'nin daveti üzerine 16 Eylül'de Çin'e gelecek olan Abdul-Azim ve beraberindeki heyetin ziyaretinin, 20 Eylül'de son bulacağı kaydedildi.

Suriyeli heyetin ziyaretleri süresince Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşeceğini söyleyen sözcü Hong, ''Sorunun siyasi yollardan çözümü adına ilgili taraflarla görüşerek etkin ve yapıcı bir rol üstlenme gayretinde olduklarının'' altını çizdi.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in danışmanlarından Buthayna Şaban da geçen ay özel temsilci sıfatıyla geldiği Pekin'de Çinli yetkililer ile görüşmüştü.

SURİYELİ ÇOCUKLAR PROTESTO ETTİ

Yayladağı ilçesindeki 2 Nolu çadır kentte kalan Suriyeli çocuklar ülkelerindeki katliamı protesto etti.

Çoğunluğunu Suriyeli Türkmenlerin oluşturduğu çadır kentte kalan Suriyeli çocuklar ülkelerindeki katliamı protesto için çadır kent camisi önünde toplandı.

Ellerinde Arapça ve Türkçe yazılı pankart ve dövizler taşıyan çocuklar, ''Suriye bizimdir'', ''Esed ülkemizden defol'', ''Özgürlük hakkımız, hakkımızı alacağız'' şeklinde sloganlar attı.

Ellerinde Türk bayrakları da taşıyan grup, Türkiye'ye ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulundu.

''Kardeşleri sınırlar ayıramaz'' yazılı Türkçe pankart da açan Suriyeliler, çadır kent içerisinde bir süre yürüyüş yaptıktan sonra dağıldı.

(AA)

Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,431 µs