En Sıcak Konular

Günay: Sinan Paşa rüyamda 'eserleri koru' dedi

14 Eylül 2012 14:31 tsi
Bursa'nın İznik ilçesinde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yenişehir'deki Sinanpaşa Camii'nden çalınan çinilerin geri getirilmesi ile ilgili olarak, "Sinan Paşa'yı rüyamda gördüm. 'Eserleri çalınmayacak güvenli bir yerde

Medeniyetler şehri dediği İznik'i ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tarihi ilçeye gelişinde ilk önce ilçe surlarının doğu kanadında bulunan tarihi zafer kapısı olarak bilinen Lefke Kapı'sını inceledi.

Tarihi Lefke Kapı'nın restorasyon projesi ve ödeneğinin hazır olduğunu bildiren Günay, surlara bitişik evlerin kamulaştırılması yönünde karar alındığını, ancak mahkemenin 2 yıldır nihai kararını beklediklerini söyledi. Bakan Günay, mahkemenin gecikmeli kararı hakkında şunları söyledi: "Umuyorum mahkeme hakkaniyet çerçevesinde karar verecektir. Bunu da siz basın mensuplarının önünde kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. 2 yıl uzun bir süre."

İncelemelerini zamanının kısıtlı olması nedeniyle kısa tutacağını anlatan Bakan Günay, koşar adımlarla tarihi yerleri gezdi. "Sabah sabah spor yaptık. İyi oldu ama" şeklinde espri de yapan Günay, gazetecilerin durumunun daha zor olduğunu söyledi.

Restorasyon ve konservasyon için İstanbul'daki tek laboratuvar derdinden kurtarmak için Türkiye'nin 9 ilinde yeni laboratuvarlar kurulacağını ifade eden Günay, şöyle devam etti: "Bunlar, başta Bursa, Ankara, İzmir, Kütahya, Nevşehir, Trabzon, Diyarbakır, Van gibi illerde konuşlanacak. İznik Müzesi'nin tadilatının tamamlanmasının ardından mevcut Nilüfer Hatun imareti olan mevcut müze binasında İslam eserleri ile arka bölüme yapılacak olan ikinci müze binasında da arkeolojik eserler sergilenecek." şeklinde konuştu. Bakan Günay böylece tarihi eserlerin İstanbul'a getirilmek derdinden kurtulmuş olacaklarını söyledi.

İncelemeler esnasında bir vatandaşın 'Şişman ve yaşlı tiyatrocular için neler düşünüyorsunuz?' sorusu üzerine Bakan Günay, "Arkadaşlar şu an bu gündemi değiştirmeyin. Söylemişim ya o konuda. Her şeyi tekrar tekrar mı söyleyeceğim." şeklinde cevap verdi.

Bakan Günay, Yenişehir Sinanpaşa Camii'nden 1998, 2001 ve 2002 yıllarında duvarlardan sökülüp çalınan ve yurt dışına kaçırılan tarihi çiniler ile ilgili de konuştu. Bir gazetecinin 'Eserlerin camiye geri getirilmesi durumu söz konusu mu?' sorusuna Bakan Günay, şu ilginç cevabı verdi: "Siz Yenişehirli misiniz? Sinan Paşa'yı rüyamda gördüm. 'Bunları çalınmayacak güvenli bir yerde koru' dedi bana."emelerde bulunan Bakan Ertuğrul Günay, burada yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Günay, Yenişehir Sinanpaşa Camii'nden 1998, 2001 ve 2002 yıllarında duvarlardan sökülüp çalınan ve yurt dışına kaçırılan tarihi çiniler ile ilgili de konuştu. Bir gazetecinin 'Eserlerin camiye geri getirilmesi durumu söz konusu mu?' sorusuna Bakan Günay, şu ilginç cevabı verdi: "Siz Yenişehirli misiniz? Sinan Paşa'yı rüyamda gördüm. 'Bunları çalınmayacak güvenli bir yerde koru' dedi bana."



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs