En Sıcak Konular

Habur'da 'Suriye' kuyruğu

14 Eylül 2012 11:49 tsi
Suriye'deki olaylar ve Türk araçlarına yapılan saldırılar üzerine Türkiye-Suriye sınırındaki kapıların kapatılması, nakliyatçıların Irak'a yönelmesine yol açtı. Habur Sınır Kapısı'ndaki yoğunluk nedeniyle araç kuyruğu, Cizre ilçesi yakınlarına kadar uz

Suriye ile Türkiye arasında geçişlerin yapıldığı Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış sınır kapılarının geçici olarak kapatılmasının ardından, Habur Sınır Kapısı'nda yoğunluk yaşanıyor.

Yaklaşık 6 bin aracın beklediği sınır kapısında 30 kilometreyi aşan araç kuyruğu, Cizre ilçesine yaklaştı.

Günlerce kuyrukta bekleyen kamyon ve tır sürücüleri, bu duruma tepki gösteriyor. Sürücüler, Dış Ticaret Gümrük Mevzuatı'na göre Türkiye Gümrük Bölgesi'nde karayoluyla transit eşya taşıyan araçlara, 72 saat içinde gümrük kapısına varmaması durumunda ceza uygulandığını bu nedenle kendilerinin de ellerinde olmayan bu beklemeden kaynaklı olarak ceza ödediklerini söylediler.

-Kuyrukta bekleseler de sollama da yapsalar ceza ödüyorlar-

Şanlıurfa'dan yola çıktığını anlatan şoför Mahmut Kenier, kuyrukta 72 saatten sonraki her gün için ceza ödediklerini belirterek, şunları söyledi:

''Şu an kuyruğun 30'uncu kilometresindeyiz. Yük aldığımızda gümrük bize süre veriyor. Yük aldıktan sonra verilen sürede Habur Sınır Kapısı'na ulaşmazsam günlük ceza ödüyorum. Sonra şoför ne yapsın, sollama yapsak ceza yiyoruz, yapmazsak ceza ödüyoruz. Ama birileri burada para ile sollama yapıyor. Habur Sınır Kapısı'ndaki görevliler çalışırsa sıra kalmaz gider ama gümrük kapısı ağır çalışıyor kuyruk oluşuyor.''

-''Kuyrukta hırsızlıkla baş edemiyoruz''

Kamyon şoförü Abdulkadir Öner, kuyrukta 5 günden fazla bekleyenler olduğunu belirterek, çeşitli sıkıntıların yanı sıra hırsızlık olaylarıyla da uğraştıklarını ifade etti.

Gaziantep'ten Irak'a yük götürdüğünü anlatan Öner, ''5-6 gündür kuyrukta olan arkadaşlarım var. Şu an kuyruk çift şerit halinde ve 25-30 kilometre uzunluğunda. Bir şoför bu şartlarda 5 gün kuyrukta kalıyor, bunu hiçbir yetkili duymuyor mu? Bu kuyruğun olduğunu Habur Gümrüğü'ndeki memur, yoldan geçen trafik ve jandarma da biliyor. Ama sollamalar yapılıyor, kuyrukta bekleyen bizlere ne zaman sıra gelecek. Ayrıca kuyrukta hırsızlık başını almış gidiyor. Arkadaşlarımızın mazotu ve değerli eşyaları çalınıyor. Bununla baş edemiyoruz'' diye konuştu.

-''Araçlardaki gıdalar bozuluyor''

Gıda taşıyanların bekleme süresince yüklerini koruyamadığını ve gıdaların bozulduğunu ifade eden Şemsettin Nas ise, ''Konya'dan yumurta yüklemişiz, 4 gündür kuyrukta bekliyoruz. Daha önce, bozulabilen yük taşıyanların önceliği vardı. Şimdiki vali zamanında hepsi aynı kuyruğa konuluyor. Yükümüz yumurta, demir yükünün arkasından sıraya giriyoruz. Yumurtalar zaten 20 günde bozuluyor. Bu şekilde ilerlersek 10 günde Irak tarafına ancak varırız. Bu durumda yumurtaların kullanım süresi geçecek. Burada sadece yumurta yok, muz, et gibi ürünleri taşıyan bütün termokinler kuyrukta bekletiliyor'' şeklinde konuştu.

Kamyon şoförü Ahmet Tetik de ''5 gündür kuyrukta perişan olduk, mazotumuz çalınıyor, cezaya girdik. Artık çok zor durumdayız'' dedi.

-''Habur'a yığılma var''

İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken ise, Suriye'de yaşanan iç karışıklık nedeniyle bütün araçların Habur Gümrük Kapısı'na yöneldiğini bu yüzden aşırı yığılmaların oluştuğunu söyledi. Eken, zaman zaman sistemde aksamalar yaşandığını da sözlerine ekledi.

aa


 

Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,537 µs