En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanlığı ve Belediye seçimleri anketi

14 Eylül 2012 10:29 tsi
A Haber'de canlı olarak yayınlanan Yüzde 100 Siyaset'in konukları bir çok konuda halkın nabzını tutan araştırma şirketlerinin yöneticileri oldu. Programda araştırma şirketlerinin liderleri ellerindeki Cumhurbaşkanlığı ve Belediye Başkanlığı ile ilgili s

Sevilay Yükselir'in hazırlayıp sunduğu A Haber televizyonunda yayınlanan programa araştırma şirketi yöneticileri katıldı. Programa katılan yöneticiler terör konusundan, yerel seçimlere bir çok konuda programda şu açıklamaları yaptılar;

Sevilay Yükselir: CHP yerel seçimlere doğru başka bir hazırlık içerisinde derler, bir tarafta CHP dolayısıyla Kemal Kılıçdaroğlu için bu seçimde sınavdan geçecek' derler. Başarısız olursa CHP'ye veda edecek gibi yorumlar yapılıyor ben merak ediyorum muhalefet partisinin durumu nedir?

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı: CHP'liler elinden geleni yapacaktır, partiler anlaştı 3 Kasım diyen var, 26 Ekim diyen var parti içi muhalefet bu süreçte hiç bir hareket yapmaz öyle gözlemliyorum, CHP'nin başarısı için herkes çabalayacak. CHP seçim için araştırmalara yeni başladı. AK Parti sürekli araştırma yaptırıyor zaten.

ANAR Başkanı İbrahim Uslu: Biz sadece AK Parti ile çalışıyoruz buda sözleşme gereği, bilgi güvenliği açısından bir firmanın sırlarını bilen kişi gidip başkasıyla çalışamıyor. Profesyonel sözleşmedir bunlar, partiler için değildir önemli bir şirketse 5 yıl sözleşme yapar ve başka kimseyle çalışma yapılmaz.

Sevilay Yükselir: Mesela siz A belediye başkanına çalışıyorsunuz fakat B belediye başkanının çalışanı bile olsa sizinle çalışma istiyor bu konuda ne yapıyorsunuz peki?

GENAR Başkanı Mustafa Şen: Yok kesinlikle böyle birşey olmuyor, müşterimin bilgisi benim namusumdur. Bunlar bizim özkaynaklarımızla yaptığımız çalışmalar, şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar mesela bizim kendi çalışmalarımızdır, aynı anda çalışma değil birden çok partiye hizmet verme çalışmasıdır bu. Biz biryerde bir partiye çalışıyorsak başka bir partiye hizmet veremeyiz bir ilkedir bu, bu meslekte.

Sevilay Yükselir: Ben şöyle birşey duydum, X belediye başkanı X şirkete bir anket yaptırıyor, anket sonuçları da kişinin aleyhine çıkıyor ve şirket gidip karşı rakibe bu sonuçları parayla satıyor,böyle olunca ne olur?

Mustafa Şen: Bizim bağlı olduğumuz hepimizin içinde olduğu bir dernek var, Türkiye Araştırmacılar Derneği, oda değil, oda olunca yaptırım gücünüz var derneğin belli bir standartları var, bu standartlara uyanlara verilen belli belgeler var. Etik belgesi var, bunu imzaladığınızda gerektiğinde verinin müşterinin izniyle bilimsel kurullara, bilim kurullarına açılmasının onaylanması şeklinde kendinizi açtığnız bir belgedir bu. O anlamda derneğin gücü yok.

ANDY-AR Başkanı Faruk Acar: Ben hiç bir müşterimden 'şununla çalıştım ama aynı zamanda benim rakibim olan birine bunu pazarlamış' diye birşey duymadım. Varmıdır? Vardır, bazı illerde sanıyorum oluyor saha firmaları var araştırma şirketleri değil ama taşeron firmalar var, bizim çalıştığımız bir Belediye Başkanı var, çalışmanın sonuçları bize araştırma formları ile beraber gelir ama bu arada o taşeron firma şayet bilmediğiniz bir firma ise bu araştırmayı yapan saha firması o bilgileri gidip alıp paylaşabilir.

Sevilay Yükselir: Peki o burada yok ama çağırdım KONSENSUS en çok konuşulan anketleri yapan firma, bir rahatsızlık dolayısıyla hastanede olduğunu söyledi, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili yapılan bir anket 1 haftada ters döndü, Abdullah Gül'ün açık ara önde olduğu bir anket Habertürk'te yayınlandı aynı anket 1 hafta sonra tersine döndü neydi orada olan olay?

Mustafa Şen: Yaptığı işlerde insanlar hata yapabilir ama bunu yaptıktan sonra bir sonrakinde siz hatanızı düzeltebilirsiniz. Ben hatırlıyorum 2004'te böyle birşey olmuştu AK Parti yüzde 64'lerde çıkmıştı, hemen bizi değerlendirmek üzere çağırmışlardı. İnsan hata yapabilir buda öyle bir hata olabilir, soruların soruş biçimi de önemli araştırma yaparken.

Hakan Bayrakçı: Bir soru sorarsınız 'Kimin Cumhurbaşkanı olmasını istersiniz?' diye. Onun cevap isimlerini toplayarak yüzde oranlarını çıkarırsınız burada da karışmış olabilir belki oranlar.

İbrahim Uslu: Hakan bey doğru söylüyor, aynı şirket 1 ay öyle, 1 ay böyle sorup trendleri yaptığında yada açıklamadığında biz bunları anlayabiliriz ama herkesin anlamasını beklemek gibi bir lüksümüz yok. Fakat gerekçelerin açıklanması lazım, müşterime gittiğimde eğer sıkıntı varsa ben şu teknikle hesaplıyorum diye açıklarım mesela. Enflasyon hesabında baz, yıl değişti denilir enflasyon hesabında bile birşey var maaşlar, kira artışları ama bunun nasıl yapıldığını kamuoyu şirketlerinin açıklanması lazım.

Mustafa Şen: Aynı kelimelerle sorulmuşsa, aynı örnek tasarımı yapılmışsa bende bunu açıklayamam Murat Sarı ciddi bir araştırmacıdır.

Sevilay Yükselir: İbrahim bey sizin son döneme ait elinizde varmı bir araştırma?

İbrahim Uslu: Ben şimdiye kadar 'Kim Cumhurbaşkanı olsun?' diye sormadım, sonuçta kanun ve kurallara göre geçen kişi oluyor Cumhurbaşkanı yani halkın istediği kişiler olamayabiliyor bazen Cumhurbaşkanı. Şimdi birsürü araştırmada 'fikrim yok', 'cevapsız' diye cevap verenler var. Şimdi kimi belediye başkanı görmek isterseniz' diye sorsanız 'cevapsız' derler mesela.

SON ANKET SONUÇLARI AÇIKLANDI

Sevilay Yükselir: Geçtiğimiz Pazar günü KONSENSUS ilginç bir anket yayınladı Cumhurbaşkanlığı ile ilgili, elimizde başka bir anket yoktu şimdi bomba bir anket geldi Mustafa Şen bizde var' dedi açıklarmısınız anket sonuçlarını?

Mustafa Şen: Öncelikle şunu söyleyeyim 40.7, birinci sıradaki şahıs, 6.4 ikinci, 5.5 üçüncü sıradaki şahıs, dedik ki; 2014 yılında Abdullah Gül'ün yerinde Cumhurbaşkanı olarak kimi görmek istersiniz?' bu sonuçlar çıkıyor.

Abdullah Gül diyenler 19.9, Nisan ayında bir çalışma yaptık Tayyip Erdoğan 26.9. Şimdi Abdullah Gül aday olmazsa, adaylıktan sıkıntısız şekilde sayın Başbakan'ın adaylığı açıklanırsa Abdullah Gül diyenlerin tamamı Başbakan Erdoğan'a oy verir. Soruyu işte o şekilde sorduğumuzdan Tayyip Erdoğan çıkıyor sonuç olarak. 6.4 Kemal Kılıçdaroğlu burada, 5.5 ise Deniz Baykal.

Haziran'da yine bir araştırma yaptık, 'Deniz Baykal ve Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine girerse kime oy verirsiniz?' diye 60.1'i sayın Erdoğan, 20.1'i sayın Baykal, geri kalanda 'ben bu iki kişiye de oy vermem' diyor.

Hakan Bayrakçı: Mesela Şişli'de DSP adayıydı Mustafa Sarıgül'e yüzde 60 oy verildi, aynı Şişli'de DSP yüzde 5, 6 arası oy aldı. Seçmen neyi ayırt ediyor? Bir kentin Belediye Başkanına oy gittiğini biliyor seçmen, ilçesinin adayına bakıyor. Özetle aday önemli. Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Bey ile seçime giderse CHP mevcut seçimleri kazanır gibi geliyor, tahminlerim var hayatım bu işin içinde geçti rakamlarda 3 ay, 5 ay önce yapılmış rakamlar var. Kadir Topbaş'ın İstanbul'da bir oy kaybı var deniliyor olabilir, CHP öyle bir aday koyar ki karşısına puanlar eşit gidebilir.

Sevilay Yükselir: İbrahim Bey'e tekrar dönmek istiyorum, belediye seçimleriyle ilgili çalışmanız var mı?

İbrahim Uslu: Evet yapıldı, henüz yeni yapılmış ve raporları teslim edilmiş anket sonuçları var.

Sevilay Yükselir: İstanbul için CHP'nin adayı Gürsel Tekin mi? Diye sormuşlar Twitter'dan.

Hakan Bayrakçı: Hayır, adaylar açıklanacak, Gürsel Tekin var, Mustafa Sarıgül var konuşulan isimler arasında çok net olmamakla beraber 4,5 aday var. Bir kere talip olanlar çıkar zaten ve 4,5 kişi bu şekilde oluşur. Biz koyuyoruz bu isimleri, Genel Merkez'in bu konuda henüz verdiği bir isim yok. Önceki seçimlerde de yaşandı, 3,5 gün aday olup sonra asıl aday olarak çıkanlar oldu. İstanbul'da şu kesin, şimdi yerel seçimlerde insan faktörü çok önemli, insanlar önemli seçimlerde bu her parti için önemli. Onun için bu çalışmalar yapılıyor, hangisiyle yüksek oy alır? Bunların çoğu araştırmalarla çıkacak.

Sevilay Yükselir: ANAR'ın son seçimlerle ilgili yaptığı sonuçlar Başbakan'ın önüne gitti sonuçlar nedir?

İbrahim Uslu: Tüm sonuçları biz yapmadık, 100 binlik bir kısmını biz yaptık, süre sorunu vardı ve 3 şirket çalıştı. İstanbul'da hakikaten bizim gördüğümüz Kadir Bey hiç oy kaybetmemiş tam tersine 2009'da ki yerel seçimlerin çok üzerinde şuanda Türkiye ortalamasının üzerinde bir oy oranı var. Bir köprü sorunu oldu fakat bunun belediye tarafından yapılmadığını biliyordu vatandaş. Vatandaş borsa brokırı gibi değil, bir haber geldi desteği yükseltti bir haber geldi azalttı gibi olaylar olmuyor. İstanbul'un yarısından fazlası şuanda 'Kadir Bey'e yeniden oy veririm' diyor.

Sevilay Yükselir: Adı geçenler var mesela Egemen Bağış gibi isimleri, Ertuğrul Günay, Binali Yıldırım gibi isimler var bunları sordunuz mu?

İbrahim Uslu: Bu aşamada mevcut başkanların performansları güncellendi şuanda farazi bir durum, mevcut belediyeden memnuniyet araştırması yapılıyor.

Sevilay Yükselir: Şuanda Türkiye'nin en başarılı belediye başkanı Kocaeli Belediye Başkanı mı?

İbrahim Uslu: Bazı yerler varki seçmen homojen, bazı yerler varki seçmen çok hetorejen ikisini aynı kefeye koyup değerlendiremezsiniz. Dolayısıyla şu daha başarılı, bu daha başarılı demek doğru olmaz. Genel seçimler olsun, yerel seçimler olsun İstanbul çok önemli.

Sevilay Yükselir: Faruk Bey'in son olarak iddiasını sormak istiyorum, doğru mu Kartal, Sarıyer, Maltepe gibi ilçelerde CHP'nin kaybı var mı?

İbrahim Uslu: Oralarda yine ciddi bir rekabet olacak, AK Parti evet kazanabilir ihtimali var. CHP burayı kaybedecek diye birşey diyemiyorum ben şimdi fakat AK Parti orada ciddi bir rakip, mevcut belediye başkanlarından memnun olan var, şikayet olanlar var, AK Parti oralarda ciddi derecede güçlü adaylar gösterirse kazanır gibi geliyor. Çankaya'da öyledir, Çankaya Belediye Başkanı kazanacakken CHP son anda değiştirdi, Beşiktaş'ta son 2 dönemde aynı belediye başkanı devam ediyor değişse de kazanır CHP değişmesede kazanır Beşiktaş'ta.

Hakan Bayrakçı: Kadıköy'de mesela Selami Öztürk'ün bir gücü var, adı var. Ama kızdırdılar mesela Öztürk'ü oda gitti DSP'den aday oldu, olabilir böyle şeyler gördük Selami Öztürk'ün adı var bağımsız da olsa bir oyu var alır. Kazanabilir mi demeyelim de CHP'ye seçim kaybettirir orada diyelim. Böyle isimler var, isim bu yüzden önemli işte. Bu başkanların dönemleri boyunca orada artık bir sempatizan kitlesi var, tutup aday yapmadığınız zaman bu sefer aday olurmu olmazmı ayrı bir hadise ama olurlarsa CHP'ye zarar verirler mesela. Bu tip şeyler yaşandı mesela Adana'da Aytaç Durak AK Parti'den seçildi sonra gitti MHP'den aday oldu seçimi de aldı. Aytaç Durak Adana'da bir fenomendir çünkü.

Sevilay Yükselir: Mustafa Şen'e dönmek istiyorum, taze bir ankette sizde var İstanbul ne durumda sizin anketlerinizde?

Mustafa Şen: Siyasetin bir FED'i yok önce bunu bilelim, oradaki yarım puanlık oynamalar siyaset arenasında düşüş yada çıkışlara sebep olmuyor ülke genelinden bakacak olursak 50 milyon seçmen var, bu kadar insanları mobilize edebilecek olaylar büyük toplumsal olaylardır. İstanbul'da zaten trafik sıkışık biranda olan bir olay değil ki insanlar şaşırsın.

Bizim araştırmamızdan bahsedecek olursam bu yerel seçimlere yönelik yaptığımız oranlarda AK Parti'nin oyu yüzde 53 çıkmıştı, şimdi Eylül ayında yapıyoruz bu yerel seçimleri sorduğuumz son araştırma orada da yüzde 53, kabaca söyleyeceğim şeyler bir fikir verir.

Bu seçim 2013 seçimi 2011 seçiminin bir tekrarı olacak bazı istisnalar olacak. Benzer rakamlar çıkacak, AK Parti müthiş bir referandum başarısı ortaya koydu orada sadece insanları Anayasa oylaması için oy kullandırtmadı, bir şekilde o gerçekleşti ve seçmenin yüzde 58'i AK Parti'nin baktığı yöne doğru baktı. AK Parti yüzde 50'lerin üstünde ve bunu kaybetmek istemiyor, bu gerçekleşecek AK Parti'nin yada CHP'nin Türkiye'de yada İstanbul'da kaybedeceği, kaybetmeyeceği ilçeler var. AK Parti'nin alacağı yerler varsa da kolay yerler değil, oralarda da sıkı mücadeleler olacak gibi görünüyor.

Sevilay Yükselir: Bu arada yoğun şekilde 'araştırma şirketlerine güvenmiyorum diyen çok sayıda izleyen var, halkı yönlendirme çabasına düşüyorlar' diyorlar.

Mustafa Şen: Ağzımızdan kerpetenle laf söküyorsunuz yani görmüyorlar mı, çoğu zaman rakam vermeden konuşuyoruz zaten, dürüst ve ahlaklı olarak işimizi yapıyoruz biz. Biz burada çok net söylüyorum, yanlışlanabilir doğrular söylüyoruz yada doğrulanabilir yanlışlar söylüyoruz. Evrensel hakikatin bilgisini vermiyoruz, yanılabiliriz bu kadar basit ama işte 3 tane 5 tane araştırmada sonuçlarda çok yakın veriler sunuyorsunuz ve birtanesinde sizi bile şaşırtacak sonuçlar çıkabiliyor.

Sevilay Yükselir: İzmir ile ilgili sonuçlar varsa açıklayabilirmisiniz diyor izleyicilerimiz yine Twitter'dan, varmı bir sonuç?

Hakan Bayrakçı: Mesela şuanda Aziz Kocaoğlu önde görünüyor mevcut başkanlar her zaman önde görünmüştür. Bu işler Türkiye'de şöyledir, sonuç döner dolaşır Genel Başkan'ın iki dudağı arasındadır. Bir Genel Başkan bir il başkanına faks çeker ve seni görevden aldım der, alır. İzmir'de ne olur? Yine 3,4 tane isim dönüyor CHP açısından, İzmir hep CHP'nin potansiyel olarak kazandığı biryer. CHP'nin kalesi deniliyor ama AK Parti'nin son seçimlerde oyları CHP'ye çok yaklaştı.

Popüler isimler geçiyor İzmir için fakat ne olur bilinmez, siyasette herzaman risk vardır. Şimdi ben geçen seneki 2011 İzmir sonuçlarına baktığımda birde yeni bir yasa çıkması söz konusu Balıkesir'de mesela kent merkezi oy veriyordu, şimdi köyleride oy verecek Balıkesir Belediye Başkanı için yasa böyle çıkacağı için iktidar partisinin büyük bir avantajı olacak. İzmir solun kalesi derler böyle birşey yok, İzmir 10 senedir CHP'ye oy veriyor, daha muhafazakar yapıya giderken Türkiye, İzmir böyle bir tutum aldı.

Sevilay Yükselir: Faruk Bey'e dönmek istiyorum sizde var mı İzmir sonuçları?

Faruk Acar: Henüz araştırmalar başlamadı fakat AK Parti İstanbul'da nasıl kaybederse CHP'ye sonuç AK Parti için kötü olur, aynı şekilde İzmir'i CHP kaybederse CHP için olumsuz bir süreç olur, dolayısıyla İzmir'e daha güçlü isimler gelebilir. İzmir'de tablo şuanda Aziz Kocaoğlu 45.6 memnunum demiş, 40.2'si memnun değilim demiş, geri kalan kısım kararsızım demiş. Şimdi bunun nedeni de hükümet İzmir'e 2011 seçimlerinde ikitane bakan gönderdi ve hizmetleri dolayısıyla Ulaştırma Bakanı'nın ismi çok telaffuz ediliyor, hükümet gerçekten orada bazı olayları daha net şekilde paylaştı diyebiliriz bu benim dışardan gözlemin ama ne olur İzmir'i AK Parti alır diye birşey söylemek uçmaktır, yada CHP İstanbul'u alır demek aynı şekilde uçmak olur.

Sevilay Yükselir: İzleyiciler hep Batı'yı konuşuyorsunuz diyorlar, terör meselesi gündeme nasıl yansıyor diye merak ediyorlar. Terörü yapanların amacı mevcut hükümetlere zarar vermek peki bu amaca ulaşabiliyor mu terör Mustafa Bey?

Mustafa Şen: Ulaşamıyor, ulaşamayacakta. Sadece bizdeki teröristleri değil tüm ülkelerdeki teröristleri kınıyor ve reddediyorum. PKK'nın BDP'yi domine etmesi Türkiye'de önemli bir durum, her ne kadar BDP PKK'dan ayrı bir duruş koymasada biz BDP'yi meşru bir parti olarak göreceğiz. Bizim yüzde 51 bulduğumuz araştırmada Türkler ve Kürtler hangi partilere oy verdiler diye baktığımızda Kürtlerin yüzde 43'ü BDP'ye oy verecekmiş, yüzde 57'si diğer partilere veriyor. BDP'nin bu oyları kendisi alması gerekiyor, KCK yada PKK etkisiyle değil bu oyları kendi çabasıyla almalı ve bir Türkiye partisi olmalı.

Kürtler'e soruyoruz Türkler'i seviyormusunuz? Diye yüzde 6, 7'lik bir kesim 'sevmiyoruz' diyorlar fakat Türkler'e aynı soruyu sorduğumuzda bu rakam yüzde 30'lara çıkıyor.

Sevilay Yükselir: Peki Kürtler ve Türkler birarada yaşamak istiyor ama ayrı bir devlet istiyorlar mı diye sordunuz mu?

Mustafa Şen: Sorumuz 'Türkler ile Kürtler şimdiye kadar olduğu gibi aynı devlet çatısı altında mı yaşamalı?' Yüzde 88 genel olarak beraber yaşamaya devam edeceğiz diyor, Türkiye'nin cevabı bu yüzde 88.8. Türklerin 10.1'i Kürtlerin 17.7'si ayrılıp başka bir devlet kurmalı Kürtler diyor. Karar araştırmalarında biz Türk ve Kürtler arasında yakın rakamlar görüyoruz.

Sevilay Yükselir: Sayın Uslu KONSENSUS'un son yaptığı ankete göre Erdoğan olmazsa AK Parti'ye oy vermem diyenler artmış doğru mu?

Farazi bir durum üstüne anket yapmamak lazım, bunu ne zaman anlarız elbetteki belli projeksiyonlar yapılıyor, Erdoğan güçlü bir lider bunu her seçimden sonra görüyoruz ama AK Parti'nin Erdoğan'dan sonra oy kaybedeceği anlamına gelmiyor bu. İlgili yasalar çıktıktan sonra herşey değişebilir. Büyükşehir yasasının nasıl çıkacağı bütün yorumları değiştirebilir, yani vilayet sınırı büyükşehir sınırı olacak mı olmayacak mı bu çok önemli' diyerek açıklamalarını sonlandırdılar.



Bu haber 1,255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,483 µs