En Sıcak Konular

'Dünya Suriye halkını yarı yolda bıraktı'

14 Eylül 2012 10:01 tsi
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği rezidansı, ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Atlantic Council'ın yıllık yönetim kurulu toplantısına ev sahipliği yaptı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, aralarında ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, ABD Dışişleri Bakanlığı Stratejik İstikrar ve Füze Savunma Özel Temsilcisi Ellen Tauscher, ABD Başkanı Barack Obama'nın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, eski ABD Başkanları George H. W. Bush ve Gerald Ford dönemlerinde Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan Brent Scowcroft, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Atlantic Council Yönetim Kurulu Başkanı eski ABD Senatörü Chuck Hagel'ın da bulunduğu 120 kişilik seçkin bir davetli grubu katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Tan, Türkiye–ABD ilişkileri ve NATO'nun devam eden işbirliğinin önemine değinerek başladığı konuşmasında, Suriye'deki gelişmeler ve terör örgütü PKK ile mücadele konularında Amerikalı katılımcılara mesajlar verdi.

-'Uluslararası toplum Suriye halkını yarı yolda bıraktı'-
Uluslararası toplumun Suriye halkını yarı yolda bıraktığını belirten Tan, Esed rejiminin etnik, dini ve mezhepsel farklılıkları çatışma noktasına getirerek bir iç savaşın tohumlarını attığını söyledi.

Suriye'de yaşananların bölgesel düzeye yayılmasının yüz binlerce insanın kanının dökülmesine yol açacağı uyarısında bulunan Büyükelçi Tan, insani durumun kötüleştiğini, bunun sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını vurgulayarak, Irak, Afganistan ve Lübnan'da yaşanan tecrübenin tekrarına müsaade edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Esed yönetiminin elinde bulunan kitle imha silahlarının tüm dünya için tehdit oluşturduğuna dikkati çeken Tan, Türkiye'ye sığınan Suriyelileri en iyi biçimde ağırlamak için tüm imkanların seferber edildiğini, ancak hiçbir ülkenin böylesi bir yükün altından tek başına kalkamayacağını, ayrıca, bunun sadece Türkiye ve komşu ülkelerin sorunu olarak algılanmaması gerektiğini ve dünyanın ilgisini Suriye'de olup bitenlere çevirmesinin vaktinin geldiğini belirtti.

-'Hemen ve kararlılıkla harekete geçilmeli'-

Büyükelçi Tan, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda ortak bir tutum sergileyememesinin insani sorumlulukları ortadan kaldırmadığını da kaydederek, 'Uluslararası toplumun elinde Güvenlik Konseyi dışında da araçlar bulunmaktadır. Tüm senaryolar ve olasılıkların birlikte ve kolektif olarak değerlendirilmesi lazım. 'Koruma Sorumluluğu' ilkesi çerçevesinde gerekli liderlik ve kararlılık gösterilmeli, yeni bir Bosna veya Ruanda'ya izin verilmemelidir' diye konuştu.

'Bu mücadelenin Suriye halkının kendi dinamikleriyle başlamış olması takdire şayandır. Ancak uluslararası toplum ihtiyaç duyulan desteği vermezse, Suriye halkı kendini en zor zamanlarında terk edilmiş hissedecektir' diyen Büyükelçi Tan, 'Hemen ve kararlılıkla harekete geçilmeli' ifadesini kullandı.

-'PKK ile mücadelede daha fazla işbirliği yapmalıyız'-
Konuşmasında Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelesine de değinen Tan, daha önce iki körfez krizinde görüldüğü gibi, terör örgütünün bölgesel istikrarsızlıkları istismar etmeye çalıştığını söyledi.

Tan, PKK'nın sadece Türkiye'ye değil, ABD ve Irak'a da tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye ile ABD'nin terörle mücadelede şimdiye kadar gösterdiği işbirliğini takdir ettiklerini belirten Tan, ancak iki ülkenin bu alanda daha da fazla ve somut sonuçlar doğuracak işbirliği yapmalarının önem taşıdığını söyledi.

Büyükelçi Tan, ABD'den, silahlı insansız hava araçlarının satışı veya kiralanması ile ilgili süreci hızlandırmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Toplantının basına kapalı kısmında ise gecenin onur konuğu olan ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper da konuklara hitap etti.

1961 yılında kurulan ve gerek Demokrat Parti gerekse Cumhuriyetçi Parti üzerindeki etkisiyle tanınan Atlantic Council, özellikle ABD ve Avrupa'da güvenlik, enerji, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya konularında araştırmalarda bulunuyor.



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,075 µs