En Sıcak Konular

Evini yıkıp yeniden yapana faizsiz kredi!

14 Eylül 2012 09:54 tsi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gerçekleştireceği kentsel dönüşümde uygulayacağı kredilerin ayrıntıları netleşti.

Kentsel dönüşüme alanı içindeki evini kendisi yıkıp yapmak isteyenlere uzun vadeli ucuz kredi verilecek.

Yoksul ve dar gelirlilerin evini ise devlet kendisi yapıp vatandaşı faizsiz borçlandıracak.

Dün yayınlanan yönetmeliğe göre, kentsel dönüşüme tabi tutulacak bölgelerde yaşayan vatandaşlara verilecek kredilerde "yoksul-zengin" kategorisi esas alınacak. Kentsel dönüşüm alanındaki evin büyüklüğüne göre, krediler ya TÜFE oranında güncellenecek ya da ilave faiz uygulanacak.

100 metrekaraye faizsiz

Yoksul ise TÜFE ya da faiz ödemeyecek. İşte kentsel dönüşümün yaşanacağı bölgelerde uygulanacak destek kredilerinin ayrıntıları:

Anlaşana kredi var

Kentsel dönüşüm kredisinde "anlaşma" şart aranacak. Buna göre anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların sahipleri veya bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet eden veya işyeri bulunanlar; ev veya işyerini kendi imkanları ile yapmak istedikleri takdirde kredi başvurusu yapabilecekler.

Konutunu veya işyerini kendi imkanları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde 25'i peşin, geri kalanı da 3 eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak verilecek. Brüt inşaat alanı 101 m2'ye kadar olan konutlara açılan krediye, kullanma ve geri ödeme dönemi boyunca faiz yürütülmeyecek.

60-120 ay arası vade imkanı

Bu krediler her yıl TÜFE oranında güncellenecek. Brüt inşaat alanı 101-150 m2 aralığında olan konutlarda TÜFE'ye ilaveten yüzde 10 faiz; 150 m2'den büyük konutlara ise yüzde 20 faiz eklenecek.. Kredilerin geri ödemesinde süre 101 m2'ye kadar olanlar 120 ay, diğer konutlar sırasıyla 84 ve 60 ay olarak belirlendi.

Kredi geri ödemeleri inşaatın bittiği tarihten sonra başlayacak. Kredisini erken ödemek isteyen vatandaşlar bu haktan da yararlanabilecek. Geri ödeme taksitleri, her ayın ilk iş günü ile son iş günü arasında ödenecek. Taksitleri aksatanlara gecikme zammı uygulanacak.

Geri ödeme 30 yılda

Yoksul ve dar gelirli olarak kabul edilen vatandaşlarda ise kredi yerine borçlandırma yöntemi uygulanacak. Bakanlık, bu vatandaşlara bitmiş konutları teslim ettikten sonra borçlandırma senedi imzalatacak. Senet imzalamayanın hakkı yanacak. Konut borcu için faiz ya da TÜFE olmayacak.

İşyerlerinde ise borca faiz işletilecek. Borçlandırma vadesi konutta en az 20, en çok 30 yıl olacak. İşyerinde ise 5 ila 15 yılda borç geri ödenecek. İlk taksit ödemesi, konut tesliminden 2 yıl sonra başlayacak.

Kredinin parası 2B satışı ve bütçeden

Kentsel dönüşüm için "Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı" oluşturulacak. Krediler ve kira yardımları ile yapılan diğer tüm masraflar bu hesaptan ödenecek. Hesaba en büyük gelir transferi ise 2B arazilerinin satışından yapılacak. Kentsel dönüşüm hesabına bu kaynaktan hangi oranda para aktarılacağına Bakanlar Kurulu karar verecek.

Ayrıca bütçeye giden çevreye katkı payı ve cezalarının yarısı ile İller Bankası'nın bazı faaliyetlerinden elde edeceği karın yarısı bu hesaba gelir yazılacak. Ayrıca dönüşüm kapsamında yapılan gayrimenkul satışları, hibe ve bağışlar ile diğer aktarımlar da hesabın gelirine eklenecek.

Kaynak: Bugün



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,618 µs