En Sıcak Konular

Şemdinli'de ne oldu?

14 Eylül 2012 08:26 tsi
Şemdinli'de ne oldu? Terör örgütünün Şemdinli stratejisi, öncesinde geliştirdiği yöntem ve başarıya ulaşamayan kanlı planı deşifre oldu.

Hezimete uğrayan PKK halkı “Destek olmadınız” diye tehdit ediyor. Büyük zayiat verdiği baskının ardından terör örgütünün 'Bastırdık ama siz isyan etmediniz bizi yarı yolda bıraktınız. Sorumlular cezalandırılacak' şeklinde Şemdinli'de tehditler savurduğu öğrenildi. PKK'nın yöre halkından bazı isimleri de kayıt altına aldığı ve listeler tutarak birçok vatandaşı dağa götürüp sorgulamaya başladığı belirtildi.Örgütün hedefine ulaşamamasında, saldırı öncesi teslim olan iki teröristin ifadeleriyle güvenlik güçlerinin teyakkuza geçmesi ve askeri birimlerin deşifre olan PKK'lı gruplara havadan indirmeyle yaptığı operasyon da etkili.
 
SİZ NİYE İSYAN ETMEDİNİZ?

PKK'lıların vatandaşlara 'Biz bastırdık siz niye isyan etmediniz' diyerek tehdide başladığı öğrenildi. İstediği desteği halktan alamayan örgütün şimdi de sivilleri tehdit ederek adam kaçırmaları artıracağı belirtildi. Listeler halinde isimler belirleyen PKK'lıların 'sorumlular hesap verecek' diyerek bazı masum vatandaşları da sözde mahkemelerde yargılamayı planladıkları aktarıldı. Şemdinli'yi ele geçirme hayali kuran PKK'lıların hezimeti sonrasında BDP cenahından yapılan alan hakimiyeti açıklamalarının da örgütte moralleri yükselterek halk üzerinde 'tek güç PKK' şeklinde bir korku oluşturmayı hedeflediği kaydedildi.Öte yandan yetkililer tarafından zamanında ve hızlı şekilde yapılmayan bilgilendirmelerin de PKK tarafından lehte propaganda malzemesi olarak kullanıldığı ve halkın yanıltıldığı üzerinden duruldu.
 
HER EVDE BİR KİŞİ BIRAKIN

PKK'nın Şemdinli baskınından önce ilçeye gelen alanlarda yol kontrolü adı altında eylemlerle propaganda yaparak halkı 'serhildan' adı verilen başkaldırıya ortak etmeye çalıştığı belirlendi. Güvenlik güçlerinin mayınlar ve pusu ihtimaline karşı karadan sevkiyat yapmadığı ve özellikle Kobra, Skorsky tipi helikopterlerle alan hakimiyeti sağladığı, havadan indirmelere yöneldiği belirlendi. Ayrıca yollarda devriye gezen araçların sayısının da azaltıldığı ve sadece Kirpi tarzı mayınlara karşı güvenli araçlarla devriye yapıldığı görüldü.
 
Bu yeni konseptten faydalanmak isteyen PKK'lıların kırsal alandaki yollara rahatlıkla inebildiği belirtildi. Büyük eylem öncesinde PKK'lıların yol kontrolü diyerek yaptığı eylemlerden birinemaruz kalan ve güvenlik gerekçesiyle adını yazmadığımız Hakkârili vatandaş, biri kadın 3 kişinin yolu keserek kendilerine, "Biz Şemdinli'yi basacağız.Her evde bize yardımcı olması için bir eleman bulundurun. Gerekirse evlerinizi de boşaltın. Şehri almak için geleceğiz" dediğini söyledi. Kentte saldırı olacağını hızla yayılmasına rağmen PKK'lıların vatandaşların evlerine girerek kenti alma planına halkın destek vermemesi üzerine boşa çıktığı öğrenildi. Bu nedenle PKK'lıların sadece Şemdinli'nin birçok alanında bulunan ve Polis ÖzelHarekât ile jandarma gibi stratejik binaların karşısında da yer alan inşaatları kullandığı saptandı. İnşaatlardan birçok güvenlik binası, kamu kuruluşu ve eğitim merkezlerine saldırıldığı belirlendi.
 
TEK KONTROL YENİKÖPRÜ'DE
 
Şemdinli'de akşam saatleri sonrasında kent hayalet şehre dönüyor. Yol kontrollerinin de sık ve düzenli şekilde yapılmaması nedeniyle, PKK'lıların elini kolunu sallayarak kentte korku imparatorluğu kurmaya çalıştığı kaydedildi.
 
Keşif ve alışveriş yapıyorlar
 
Şehir merkezine giden vatandaşların araçlarını yolda durduran PKK'lıların silah zoruyla bu araçlarla kente geldiği belirtildi. Yol kontrolü olmayan alanda araçlara binen teröristlere vatandaşların da silah zoru ile destek vermek zorunda kaldığı söylendi. PKK'lıların sivil kıyafetle Şemdinli'nin içine kadar geldiği ve bazı zamanlarda alışverişlerini dahi yaptığı, halkın da bu yabancıları tanımasına rağmen çoğu zaman bir şey yapamadığı belirtildi. PKK'lıların keşif yaparak saldırılar için istihbari bilgi de topladığı kaydedildi. PKK'lıların dağlık alan yakın köylerde konuşlandığı ve saldırı öncesinde mühimmatı da buradaki alanlarda depoladığı belirtildi. Buradaki köylerden erzak ihtiyaçlarını da karşıladığı kaydedildi. Şemdinli yol inşaatında çalışan işçilerin de PKK tarafından tehdit edildiği öğrenildi. Birçok iş makinesini de kullanılamaz hale getiren PKK'lıların yaktığı bir kamyonun hâlâ Şemdinli yolunda kaldırılmayı beklediği görüldü.
 
Erken açılan ateş ağır silahları ortaya çıkardı
 
Şemdinli saldırısı öncesi yapılan istihbari çalışmalar ve sağ olarak ele geçirilen 2 PKK'lının ifadesi, baskın öncesi emniyet birimlerinin teyakkuzda olmasını sağladı. Ayrıca rutin mayın arama tarama faaliyetinde ağır silahları belirli noktalara yerleştiren PKK, güvenlik güçlerine erken ateş açınca deşifre oldu. Terör örgütünün ağır silahlarla mevzilendiğinin anlaşılması üzerine askeri birimler düğmeye bastı. Saldırı hazırlığındaki teröristleri bulunduğu noktaların geri alanına havadan indirme yaparak örgüte büyük zayiat verdirdi.
 
MEDYA ÇOK ABARTTI: Birçok vatandaş haberlerin veriliş şeklinden şikayetçi. 'Medya abarttı diyor' bir vatandaş. Yetkililer ise PKK'nın propaganda yapmak istediğine dikkat çekiyor. Örgütün yayın organlarından PKK'lılarla Şemdinli kırsalında yapılmış konuşmalara yer verilerek kentin ele geçirildiği şeklinde bir imaj oluşturulmak istendiğine dikkat çeken yetkililer, 'Devlet açıklama yapmayınca buradaki halk örgüt televizyonun söylediği çarpıtmalara kanmak zorunda kalıyor' diyerek bu durumun daha tehlikeli olduğuna işaret ediyor.
 
Ceza listeleri tutmuşlar
 
Şemdinli'de istediğini elde edemeyen PKK'nın, başarısızlıktan halkı sorumlu tuttuğu belirtildi. Kendilerine destek vermesini istedikleri ancak istenilen adımı atmayan halkı cezalandırmak için 'ceza listeleri' tuttuğu kaydedildi. Sözde yol kontrollerine maruz kalan vatandaşlar da PKK'lıların elinde birçok kişinin adının yazılı olduğu listeler olduğunu doğruladı. PKK'lıların topladıkları kimliklere tek tek bakarak o isimlerle eşleşenler olup olmadığını kontrol ettiği kaydedildi.
 
Bıktık ama gitmeyiz
 
Vatandaşlar, çatışma ortamından, silah ve helikopter seslerinden bıkmış. Hayatın olağan akışıymış gibi üzerlerinden uçan silah yüklü helikopterlere aldırış eden yok. Kentin karşısındaki dağları bombalayan helikopterleri film izler gibi izliyor çoğu zaman vatandaşlar. Ancak hayat devam ediyor. Vatandaşlar top oynarken dağa bomba yağıyor veya helikopterler özel timleri indiriyor. Görevde olmayan güvenlik güçleri de dürbünlerle polis lojmanlarının balkonundan olan biteni izliyor. "Şemdinli halkı bir gün bomba sesi duymasa eksiklik hissediyor" diyor bir diğer genç. Çarşı merkezi ise hareketli. Tüm dükkanlar açık. Bazılarının önünde kaçak benzin, bazısı İran balını 10 liradan satma derdinde. Umut Kitabevi önünde de kalabalık bekleşiyor. Kadınlar rengarenk, parıltılı yöresel kıyafetleri ile geçiyor bazen ilçe merkezinden. PKK baskısından bunaldıklarını söylüyorlar. Hiç kimse ata toprağını terk etmek istemiyor, inşaatları göstererek kalıcı olduklarını belirtiyor.
 
KCK operasyonları nefes aldırdı
 

Şemdinli'de kepenk kapatma gibi PKK baskısıyla yapılan eylemlerin de önceki yıllara nazaran oldukça azaldığı kaydedildi. Özellikle KCK operasyonları öncesinde çocukların da kullanılarak birçok yasa dışı eyleme ev sahipliği yapan Şemdinli'de KCK tutuklamalarının bölgeye rahat nefes aldırdığı belirtildi. Önceki yıllarda sürekli yasa dışı eylem ve gösterilerle gündeme gelen bir diğer ilçe olan Yüksekova'da da KCK tutuklamalarının etkili olduğu ve kentte neredeyse hiçbir olay yaşanmadığı öğrenildi.
 
bugün


Bu haber 1,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,906 µs