En Sıcak Konular

Beşir Atalay'dan Akil heyete destek!

13 Eylül 2012 16:23 tsi
'Akil adamlar' (!), yollara düştü. Demirtaş ve CHP'den bir üst düzey yönetici ile görüşen 'Akiller', açılım öncüsü Atalay'dan da destek buldu...

Çatışmalı sürecin sona ermesi için iki hafta önce Diyarbakır’da GÜNSİAD, İHD, Mazlumder ve Diyarbakır Barosu öncülüğünde başlatılan girişim, Diyalog ve Temas Grubu’na dönüştü. İstanbul’da gerçekleşen iki toplantıda yol haritasını belirleyen grup, önümüzdeki hafta Ankara’da önemli görüşmeler yapacak.

“En kötü diyalog diyalogsuzluktan iyidir” diyen heyetin sözcülerinden Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, grubun oluşum süreci, amacı ve çıkardığı yol haritasına ilişkin önemli bilgiler verdi. Bedirhanoğlu, şunları söyledi:

Kaygılandık, toplandık

“Son aylarda artan çatışma ve şiddet, ülkenin gündemini işgâl etmiş durumda. Bölgeden bakınca bu süreç, evrildiği nokta itibarıyla çok sıkıntılı ve tehlikeli. Ciddi kaygı veriyor yaşadığımız dönem. Bu kaygıdan hareketle yaklaşık 1.5 ay önce bölgedeki bazı STK’larla görüşmeler yapıp akabinde bazı aktivist, aydın, yazar ve gazetecilerle değerlendirmelerde bulunduk. İlk tesbitimiz birlikte yaşama duygusunun azaldığı, toplumlararası güvenin önemli ölçüde zedelendiği, hatta toplumsal şiddet olaylarının yaşanabileceği yönünde. Bu olasılığa karşı sorumluluk sahibi olan bizlerin bu süreç karşısında kayıtsız kalmamamız gerek. Günlerce nasıl bir inisiyatif geliştirebilirizi tartıştık.

Atalay ve Demirtaş’la görüşme

Heyet oluşturma fikri olgunlaşınca Ankara’da BDP Eşbaşkanı Sayın Selahattin Demirtaş, CHP’nin üst düzey yöneticilerinden biri ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la görüştüm. Amacımız şuydu: Evet inisiyatif geliştirilmeli ve heyet oluşturulmalı ama taraflar bu işe nasıl yaklaşıyorlar, böyle bir ihtiyacı görebiliyorlar mı, görmek istiyorlar mı? Bir ön görüşme ve nabız yoklamasıydı bu. Sayın Demirtaş’a kaygılarımızı dile getirdik. Kendileri de heyet oluşturulması fikrine sıcak baktıklarını söylediler. Demirtaş, Meclis’te bir diyalogsuzluğun yaşandığını, bunun çok önemsedikleri anayasa görüşmelerini de olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sayın Atalay’la görüşmemiz de çok sıcak bir atmosferde geçti. Diyalogun olmamasından yakındı ve heyete destek verebileceklerini söyledi. Aynı yaklaşımı CHP’den de gördük.

Liderlerle buluşma

Ankara’daki bu görüşmelerden sonra İstanbul’da ikinci kez toplanıp, bu kez yol haritamızı belirledik. Görüşme takvimimizde haftaya BDP Eşbaşkanı Demirtaş, Hükümet’ten üst düzey bir yetkili, CHP ve TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek var. Daha sonra da Çankaya Köşkü’nden randevu isteyeceğiz.”

Siyasi tansiyon düşmeli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde söylediği “Meclis’e gelir çalışırsanız hükümet de müzakerelere açık olur” sözlerini anımsatan Bedirhanoğlu, öncelikli amaçlarının “siyasetçilerden gerilimi artıran üsluptan kaçınmalarını istemek” olacağının altını çizdi. Bedirhanoğlu, anayasa görüşmelerinde parantez içine alınan veya ötelenen maddelere bir an önce başlanması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Biz kolaylaştırıcı rolümüzle birtakım adımlar atılmasına vesile olabiliriz. Temel hedefimiz bir çatışmasızlık ortamının yaratılmasıdır. Birlikte yaşama duygusunu güçlendirmek için siyasi partilerin somut adım atmasını istiyoruz. Cezaevlerinde çok sayıda hasta tutuklu var ve durumlarının çok ağır olduğunu biliyoruz. Hükümet, Adalet Bakanlığı bu meseleye el atmalıdır. Küçük gibi görünen bu adımlar, atacağımız adımları daha da kolaylaştıracaktır.”

Ankara’ya gidecek heyette şu isimler yer alacak: Cengiz Çandar, Mithat Sancar, Osman Kavala, Cemal Uşak, Gencay Gürsoy, Akın Özçer, Yılmaz Ensaroğlu, Hidayet Şefkatli, Avni Özgürel, Bekir Ağırdır, Fethiye Çetin, Şebnem Korur Fincancı, Mehmet Emin Aktar, Raci Bilici, Abdurrahim Ay, Şahismail Bedirhanoğlu.

Taraf



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,474 µs