En Sıcak Konular

Borsanın yeni müdavimleri İsveçli yaşlı teyzeler

13 Eylül 2012 15:52 tsi
Kişi başı milli geliri 57 bin dolar olan İsveçliler Avrupa'da parayı yatıracak ülke bulamayınca rotayı Türkiye'ye kırdılar.

Başta Euro bölgesi olamak üzere Avrupa ülkelerine duyulan güvenin azalması Avrupalı zenginlerin rotasını Türkiye'ye çevirdi. Özellikle zengin ülkelerin vatandaşları parasının değerini korumak için alternatif arayışlarını sürdürürken Türkiye'yi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı keşfetti.


Özelilke mille geliri 57 bin dolar olan İsveçliler borsaya akın etmiş durumda. İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Çağlan Mürsaloğlu, İsveçli yatırımcıların ve fonların İstanbul Borsası'ndan düzenli olarak her gün hisse senedi aldıklarını kaydederek "Öyle ki İstanbul'a bile geldiler. İçlerinde yaşlı teyzeler de vardı" dedi.


Dün bir grup gazeteci ile sohbet toplantısı düzenleyen İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç da, İMKB'nin performansının Avrupa borsalarının performansını gölgede bıraktığını anlatarak "İsveçli fonlardan her gün İMKB'ye para girişi var. İsveç zengin bir ülke.


Emeklilik fonları her gün yatırımlarını artıyor. Aynı şekilde Norveç'ten de gelen yatırımcı var. Avrupa böyle giderse para bize gelmeye devam edecek" dedi. Kriz sırasında batan, piyasadan çekilen fonların bazılarının kendilerini yeni yeni toparlamaya başladığını ve yurtdışında Türkiye'ye yönelik fon birikiminin yeni oluştuğunu da aktaran Koç, dolayısıyla geçen yıl ekonomideki güçlü ivmeye sermaye piyasalarının yeteri kadar tepki verememesinin arkasında bu fonların kriz sırasında yaşadığı darbenin olduğunun da unutulmaması gerektiğine değindi.


Koç, böylece Türkiye'nin geçen yıl yaşadığı ekonmik ayrışmayı bu yıl hisse senetlerinin yaşamaya başladığını ifade ederek İMKB'deki yükselişin nedenini açıkladı.


SINIR ÖTESİNDEN KAZANIYOR

Koç ayrıca hem VOB'da hem de İMKB'de hacimlerin yüzde 30 düştüğüne de atıfta bulunarak bunda da günlük al-sat yapan hedge fonların kriz nedeniyle piyasadan çekilmesini gösterdi. İş Yatırım olarak da hacimlerin düşmesine dolayısıyla da gelirlerin bundan negatif etkilenmesine karşın yılın ilk 6 ayında 45 milyon TL kar açıkladıklarını ifade ederek "Bu bazı bankaların hatta tüm banka dışı finans kurumlarının içinde elde edilmiş en yüksek kardır. Üstelik ilk 6 aylık gelirin yarıdan fazlası sınır ötesi yatırımlardan kazanıldı" dedi.


Koç, eskiden hisse senedi yatırımcısının seans salonlarında, ardından telefonla hizmet aldığını ve işlem yaptığını belirterek artık trendin elektronik platformlara kaydığını bildirdi. İş Yatırım'da aracılık faaliyetlerinin yüzde 75'inin online platformlarından (Trade Master) yapıldığını vurgulayan Koç, "Online platformlar beklediğimizden hızlı gelişti. İleri teknoloji kullanan sektör haline geldik. Yıllar önce seans odaları kalkmıştı, şimdi telefonla alım-satım yapmak da kalkıyor. Artık bilgi üretmenin önemi daha da arttı" ifadelerini kullandı.


ŞİMDİ HALKA ARZ ZAMANI

İlhami Koç, şimdiye kadar nispeten küçük halka arzların görüldüğünü ve büyüklerin beklemeyi tercih ettiğini kaydederek "Endeks 60 binlere yeni oturdu. Bugünlerde 67-68 binlerde hareket ediyor. Artık bundan sonra büyük halka arzların yavaş yavaş çıkmasını bekliyoruz. 200 milyon doların üstünde arzlar için uygun ortam oluşmaya başladı" değerlendirmesinde bulundu. İş Yatırım'da TAI'nin arzına hazırlanıyor.


'SAT DİYEMEDİK'

Koç, ayrıca bir süreden beri yatırımcılara ‘biriktir' tavsiyesi verdiklerini kaydederek "Geçtiğimiz günlerde bir durum değerlendirmesi yapalım dedik. Model portföyümüz son 5 yıldır hep endeksi yendi ve daha fazla getiri sağladı. Normalde ‘sat' önerisi vermemiz gerekirdi ama hele bu Fed'in parasal genişleme opsiyonunu da düşününce kimse ‘sat' demeye cesaret edemedi. Parasal genişleme olursa kısa vadede hisse fiyatı en azından düşmeyecek. Piyasa veri değil, nakit akışı odaklı gidiyor" dedi.


Koç, yerli yatırımcının çok ciddi nakit temettü dağıtan şirketleri ıskalamaması gerektiği üzerinde de duran İlhami Koç, bu şirketlerin özellikle muhafazakar yatırımcılar açısından önemli bir seçenek olduğunu belirtti.


TÜRKLER NE KADARLIK PARİTE İŞLEMİ YAPTI?

İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç'un verdiği bilgiye göre İş Yatırım üzerinden Türk yatırımcısı yılbaşından beri geçen 8.5 aylık dönemde en çok euro/dolar paritesi alıp-satmış. Euro/dolar'da 90.7 milyar dolarlık hacim dönerken ikinci sırada Standard and Poor's kontratı yer alıyor 8.8 milyar dolarla. Üçüncü sırada ise dolar/yen var. 8.4 milyar dolarlık hacimle.


Dikkat çeken parite ve emtialara bakıldığında altında hacim 7.8 milyar dolar, gümüşte 1 milyar dolar, bakırda 3.6 milyar dolar, nikel 500 milyon dolar, DAX endeksinde 3.8 milyar euro hacim oluşmuş. Petroldeki 8 milyar dolarlık hacimde ise kurumların hedge işlemleri az buna karşılık bireylerin al-satı ise çok.(Habertürk) 

Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,138 µs