En Sıcak Konular

Mehdi Eker: Yeni bir kriz çıkabilir!

13 Eylül 2012 14:23 tsi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Dünya bankası Ağustos ayı raporuna göre Temmuz ayında gıda fiyatlarının yüzde 10 artış gösterdiğini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Fiyatlardaki bu artış dünyada 2008 yılındakine benzer bir gıda krizi ile karşılaşılabileceğini endişesini uyandırmıştır. Umarız bu endişe yersizdir” dedi.


Bakan Eker, Sait Halim Paşa Yalısı’nda düzenlenen “Karadeniz’den Akdeniz’e Tarımsal Yatırım ve Ticarete Destek” konulu toplantıya katıldı. Bakan Eker, dünyada her gün 1 milyar insanın yatağına aç gittiğini belirterek, “7 milyar insanın 1 milyar insanı her gün yatağa aç gidiyor.


Eğer 1 milyar insan bu dünyada her gün yatağa aç gidiyorsa ve bunların sayısının artmasından endişe duyuluyorsa dünyanın geriye kalan 6 milyar için güvenlik bir yer olacağını iddia etmek çok mümkün olmaz. O nedenle tarıma ve gıdaya yapılan yatırım aynı zamanda küresel barışa yapılan bir yatırımdır” dedi.

2007 yılından bu yana gıda güvenirliği ve fiyat dalgalanmaları konusunun bir kez daha yakıcı bir şekilde kendini hissettirdiğini ifade ederek, “Geçtiğimiz Temmuz ayında gıda fiyat endeksi mısır, şeker ve buğday fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan yüzde 6’lık bir yükseliş göstermiştir.

Dünya bankası Ağustos ayı raporuna göre Temmuz ayında gıda fiyatları yüzde 10 artış göstermiştir. Nisan-Temmuz arasında küresel gıda fiyatları ortalama olarak dağılımlarda yüzde 18 hayvansal bitkisel yağlarda yüzde 7 yükselmiştir.

Fiyatlardaki bu artış dünyada 2008 yılındakine benzer bir gıda krizi ile karşılaşılabileceğini endişesini uyandırmıştır. Umarız bu endişe yersizdir” şeklinde konuştu.

Bakan Eker, birleşik devletlerde yaşanan kuraklık sonucu mısır ve soya üretimi azalmış tahıl ambarı olarak nitelendirilen Rusya Federasyonu Ukrayna ve Kazakistan’da üretimin düştüğünü söyledi. Bakan Eker, “Öte yandan artan petrol fiyatları ülkeleri alternatif arayışlara itmektedir.

Mısırın hayvan yemi olan kullanımı önemli bir rekabet ortamı yaratmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerdeki küçük çiftçilerin üretim sürecine entegre edilmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda küçük üreticilere destek sağlanması zorunludur, kaçınılmazdır.

Hükümetin küçük çiftçilere yönelik faizsiz veya çok düşük faizli katlanabilir faizli kredi uygulamalarını başlatmaları bir çözüm olabilir. Hükümetimiz 2004 yılından bu yana üreticilerimize değişik alanlarda faizsiz veya çok düşük oranlarda bir faizle işletme ve yatırım kredisi kullandırmaktadır” şeklinde konuştu.

Bakan Eker, “Özellikle kırsal bölgelerde ekonomik sosyal ve tarımsal alt yapının iyileştirilmesiyle bu işletmelerin tarım sektöründe tutunmaları sağlanabilir.

Gıda güvenirliğinin sağlanmasında en önemli hususlardan birisi küçük ve orta boy işletmelerin üretim faaliyetlerini sürdürmeleri için ihtiyaç duydukları tohum gübre ve gerekli makine gibi temel girdileri mutlaka sağlamaları ve tarımsal ürünlerin işlenmesiyle ilgili küçük ve orta boy tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesinin gerekli olduğunu ifade etmek istiyorum.

Öte yandan tarımsal yatırımların arttırılması özel sektör kuruluşları ile ilgili kuruluşlar arasında dikey bütünleşmenin gerçekleşmesinin gıda güvenliğinin sağlanmasında kilit bir unsur olduğuna inanıyorum. Türkiye küresel gıda güvenirliğinin tesisi ile ilgili buraya katkı sağlayabilecek önemli bir ülke” dedi.



Bu haber 749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,035 µs