En Sıcak Konular

Doğal gaza zam!

13 Eylül 2012 13:48 tsi
Maliye Bakanlığı bürokratları, 10 milyar liralık ek gelir getirecek zam paketi taslağı hazırladı. Taslakta otomotiv, sigara, doğalgaz, tapu harcı ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilave ve yeni vergiler yer alıyor. Zam paketinde son sözü söyleyeceği b

Maliye Bakanlığı bürokratları, 10 milyar liralık ek gelir getirecek zam paketi taslağı hazırladı. Taslakta otomotiv, sigara, doğalgaz, tapu harcı ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilave ve yeni vergiler yer alıyor. Son kararı Başbakan Erdoğan verecek.

Bütçe dengelerindeki bozulmanın ardından Maliye Bakanlığı gelir artırıcı çalışmalarını hızlandırdı.

Zaman'ın haberine göre, kırk maddeye yakın taslak paket hazırlayan bakanlık bürokratları 10 milyar lira civarında bir gelir öngörüsünde bulunuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onay vermesi halinde tedbir paketinde yer alan düzenlemelerin bir kısmının uygulamaya geçmesi bekleniyor.

Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı ile Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün üzerinde çalıştığı tedbirlerin uygulamaya geçmesi halinde otomotivdeki ÖTV ve MTV'nin yanı sıra sigara ve tapu harcı gibi kalemlere zam gelmesi gündeme gelecek. Lüks araçların yanı sıra yüzde 37 olan düşük motorlu araçların ÖTV'sinin de yükseltilmesi öneriler arasında. Akaryakıt fiyatlarına ise yüksek vergiler sebebiyle müdahale gündemde bulunmuyor. Bürokratlar indirimli KDV oranları uygulamasından vazgeçilmesinin yanı sıra gayrimenkul yatırım ortaklıklarındaki Kurumlar Vergisi istisnasının kaldırılması konusunu da gündeme getirdi. Sadece gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilişkin istisnanın kaldırılmasından ilave 500 milyon liralık gelir getireceği hesaplanıyor.

Sigara zammı için yılbaşı beklenecek. Geçen yıl yapılan ancak sigaranın vergisinin yüzde 65'ten 69'a çıkarılmasına ilişkin ÖTV artışının yürürlük tarihi 31 Aralık 2012. Ancak yeni yılda nispi oranın artırılmayarak maktu bir artışın üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu yıl bütçe hedeflerinin tutturulamayacağını işaret etmesinin ardından bürokratları da gelir artırıcı tedbirleri içeren bir taslak paket hazırladı. Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı ve Hazine Müsteşarı'nın konuya ilişkin olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da geçen hafta cuma günü bir sunum yaptığı ifade ediliyor.

Konuya ilişkin çalışmaların hazırlık aşamasında olduğuna dikkat çeken Maliye kaynakları, vergi performansının zam kararlarında etkili olacağına dikkat çekiyor. Tedbir paketinin uygulamaya girip girmeyeceğine ilişkin son kararı Başbakan Erdoğan'ın vereceğini belirten yetkililer harcamaların da kısılması üzerinde durulduğuna dikkat çekiyor. Tüm çalışmaların 2013 bütçesi, Orta Vadeli Program (OVP) ve Orta Vadeli Mali Program (OVPM) çerçevesinde yürütüleceğine dikkat çekiliyor.



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    24,787 µs