En Sıcak Konular

İsrail Ege'den ada bakıyor

13 Eylül 2012 09:57 tsi
İsrail Ege'den ada bakıyor "İsrail'in Yunan adalarıyla askerî yönden ilgilenmesi bize göre oldukça önemli bir olay, dikkatle izlenmesi gereken bir gelişme"

Yunanistan'ı ziyaret eden bir İsrailli bakanın ziyaret sonrasında Yunanlı yetkililerden Barak'a bildirilmek üzere bir mesaj alması var. Bu mesajı alan Barak da silahlı kuvvetlerin konuyu incelemesini istemiş. Barak'ın yardımcılarına göre, Yunanlı yetkililer, İsrail'e donanma eğitimi amacıyla bir adayı kiralamaya olumlu baktıklarını iletmişler. 

Ada konusu her ne kadar diplomatik bir konu olsa da İsrail Dışişleri, bu konuda müdahil olmamış, konu İsrail Genelkurmay'ının strateji ve planlama yetkileri ile ele alınmış, değerlendirmeler bu çerçevede yapılmış.

İsrail'in Yunan adalarıyla askerî yönden ilgilenmesi bize göre oldukça önemli bir olay, dikkatle izlenmesi gereken bir gelişme sayılır; zira bu adaların donanma eğitimi amacıyla kullanılma ihtimali en çok bizi ilgilendirir.

...

Yunanistan ve İsrail, son 3-4 yıldır çeşitli ortak askerî tatbikatlar yapıp duruyorlar. Birkaç sene önce iki defa Girit Adası ve civarında balistik füzelere karşı koyma tatbikatları da icra etmişlerdi. Bu arada İsrail'in Yunanistan hava kuvvetlerine F-4 ve F-16 savaş uçaklarında kullanılmak üzere 100 milyon Euro değerinde bomba güdüm sistemleri sattığını da unutmayalım. Belki, başka silah sistemleri de söz konusu iki ülke arasında, kim bilir.

Ayrıca Kıbrıs Rum Kesimi'nin de son yıllarda İsrail ile her alanda yakınlaştığını, hatta İsrail ile askerî ve stratejik işbirliği anlaşması imzaladığını, özellikle doğalgaz alanında ikisi arasında çok önemli gelişmelerin yaşandığını da yeri gelmişken söyleyelim.

Gerek Yunanistan-İsrail gerekse de İsrail-Rum Kesimi arasında son yıllarda ortaya çıkan, bir kısmını basın yoluyla bildiğimiz, belki de önemli kısımlarını hiç bilmediğimiz ilişkilerin, ortak tatbikatların en çok bizi ilgilendirdiğini bilmem söylememe gerek var mı?

Bugün Türkiye, Akdeniz'de ve Ege'de yeni ve önemli gelişme ve saflaşmalarla karşı karşıya gelmiş bulunuyor. İsrail'in Ege'de ada düşünmesi bize bugün işte bu anlattığımız geniş çerçeveyi, saflaşmayı bir kere daha hatırlatmış oluyor.

Fikret Ertan / Zaman (İlgili kısım)



Bu haber 1,122 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,274 µs