En Sıcak Konular

2014 senaryosu

13 Eylül 2012 09:00 tsi
2014 senaryosu Esed'in Avrupa'yla yaptığı anlaşma...

Suriye’de Beşşar Esed’in gidişiyle ilgili senaryoların arkası kesilmiyor. Suriye liderinin 2014’e kalmak için Avrupa ile pazarlık yaptığı ileri sürülüyor.

Özgür Suriye Ordusu ile Esed güçleri arasındaki çatışmalar sürerken, siyasi ve diplomatik yollardan da çözümler aranıyor. Bu arada senaryolar da havalarda uçuşuyor. Şangay’da yapıldığı iddia edilen toplantıdan sonra başını Fransa, Almanya, İngiltere, Norveç ve İtalya’nın çektiği Batı ülkelerinin, iki toplantı yaptığı ileri sürülüyor. Esed adına bir temsilcinin katıldığı belirtilen ilk gizli toplantı, Suriye’deki çatışmaların yoğunlaştığı dönemde yapılmış. Son toplantının ise iki hafta önce yapıldığı savunuluyor. Fransa ve İngiltere’nin hakemlik yaptığı ileri sürülen toplantılarda daha önce görüşülen kararların Rusya ve İran’a da iletildiği, bu kararların onlardan da onay alındıktan sonra netleştirildiği öne sürülüyor. Son senaryoya göre Beşşar Esed, 2014’e kadar Suriye’nin resmî devlet başkanı olarak kalacak. 2014’ten sonra görevinden ayrılıp siyasetten tamamen çekilecek ve bir siyasetçi yönetimi ele alıp ülkede seçim dönemini başlatacak. Yani Esed sonrası iktidar, Suriye’ye demokrasi vadedecek.

Aksiyon’un görüştüğü ve bu toplantılara Esed adına katılan önemli bir arabulucu, Esed’in fiilî olarak kurduğu Alevi devletinde kendisini savunmak için direnmeye devam edeceğini belirtiyor. İsminin güvenlik gerekçesiyle açıklanmasını istemeyen arabulucu, Arap dünyası ve Avrupa’da tanınan önemli bir iş adamı. Ona göre, Avrupa’nın aldığı kararları Esed kabul etmiş durumda. Esed’den sonra onun yerine geçmesi beklenen üç isim bulunuyor; ancak bu isimler şimdilik dünya ve kamuoyuyla paylaşılmıyor. Yani 2014’e kadar Suriye ve komşu ülkelerde çatışmalar ve kargaşa devam edecek. Avrupa ülkelerinin Esed’in Alevi devletine 2014 yılına kadar süre tanıdığı ve bu şartların Esed tarafından kabul gördüğü bilgisini de aynı kaynak paylaşıyor. 

Aksiyon / Haşim Söylemez (İlgili kısım)



Bu haber 2,073 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,186 µs