En Sıcak Konular

Koç: CHP'nin ekseninde kayma yok!

12 Eylül 2012 16:59 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç genel merkezde basın toplantısı düzenledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, ''Milletvekilleri, insanımızı ilgilendiren herhangi bir sorunla ilgili düşüncesi olan herkesle görüşebilir. Bu, CHP'nin tutumunun ekseninin, yörüngesinin şuraya veya buraya kaydığı anlamına gelmez'' dedi.

CHP Merkez Yönetim kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantı sürerken Parti Sözcüsü Koç, genel merkezde basın toplantısı düzenledi.

12 Eylül Darbesi'nin 32'inci yılı olduğunu hatırlatan Koç, o gün yaşananları bugünkü siyasi şekillenmelere ilham olmuş ''kara faşizm dönemi'' olarak tanımladı.

''12 Eylül kurbanlarını'' saygıyla andıklarını ifade eden Koç, CHP'nin o dönemden kalan yasal düzenlemelerin ortadan kaldırılması için girişimlerde bulunduğunu ancak iktidarın buna yanaşmadığını iddia etti.

Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu koşulların 12 Eylül 1980'de yaşananlardan çok farklı olmadığını ileri süren Koç, şöyle konuştu:

''12 Eylül 1980'de Diyarbakır Cezaevi, bugün Silivri Zindanı... 12 Eylül'de Mamak Zindanı bugün Hasdal Cezaevi... 12 Eylül'de sıkı yönetim mahkemeleri, devlet güvenlik mahkemeleri, bugün özel yetkili mahkemeler, özel yetkili savcılar, terörle mücadele mahkemeleri. Söylemlere bakalım, 12 Eylül 1980'de 'asmayalım da besleyelim mi' diyen bir mantıkla 2012'de 'yargıya talimat verdim' mantığına uzanan bir süreç. Özetle 12 Eylül 1980'de Kenan Evren, 2012'de Recep Tayyip Erdoğan, değişen farklı bir şey yok Türkiye'de.''

  Türkiye'nin sorunlarının her gün giderek büyüdüğünü ancak iktidarın bu sorunlara ilişkin üzerine hiçbir sorumluluk almadığını ve hatta suçu muhalefete attığını ileri süren Koç, ''10 yıldır iktidarda olan sensin Sayın Başbakan. Ülkenin kan gölüne çevrilmesinin siyasi sorumluluğu doğal olarak senin omuzlarında. Nereden nereye geldi Başbakan; Milli Görüş'ten küresel emperyalizmin eş başkanlığına terfi etti'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''yorgun, tükenmiş, inandırıcılığını kaybetmiş ve agresif olduğunu, ülkeyi yönetemediğini'' iddia eden Koç, yaşanan sürecin de yeteneklerinin ve kapasitesinin sınırlı olduğunu ortaya koyduğunu ileri sürdü.

Konuşmasında, ''Oslo görüşmelerine'' de değinen Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Terör örgütü militanlarıyla devleti, bazı Avrupa ülkeleri arabuluculuğunda metinlerde geçen deyimle 'koordinatörlüğünde' buluşturan o iradeyi sergileyen kendisidir. PKK'yı şımartan, sırtını sıvazlayan 'aman ha şu 2011 Haziran seçimlerine kadar eylem yapmayın, bölgede sizi rahatsız eden kamu görevlisi, emniyet görevlisi, TSK görevlisi, kimden şikayetçiyseniz bunu bize bildirin, biz onları bir şekilde halledelim' diyen, bu tavrı sergileyen Sayın Başbakan'dır.''

-''Sorulara Başbakan'dan yanıt bekliyoruz''-

Hükümetin terörle mücadelede dışa bağımlı olduğunu ve talimat doğrultusunda hareket ettiğini iddia eden Koç, ''Oslo'da yapılan görüşmeler hükümetin terörle mücadeleye bakış açısını ortaya koymuştur'' dedi.

Başbakan Erdoğan'a bazı soruları olduğunu belirten Koç, şöyle devam etti:

''Soru bir; Oslo tezgahları öncesinde ve sırasında görevlendirdiğin devlet yetkilileri İmralı'dan Kandil'e kaç mektup götürmüşlerdir? Bu mektupların içeriğinden Apo'nun ve Kandil'in planlarından ne derece haberdarsınız, ne önlem aldınız? Kuryelik görevini devlet görevlisi olarak kimler yerine getirmiştir? Soru iki; İngiltere'nin koordinatörlüğünde gizli kapaklı yürütülmesini sağladığınız Oslo görüşmelerinde, özel temsilciniz Hakan Fidan aynen aktarıyorum, kendi sözlerinden aktarıyorum, 'Öcalan'ın ülkeye ve bölgeye yönelik vizyonu Başbakanla yüzde 90-95 örtüşüyor', bu sözlere sayın Başbakan açıklık getirmelidir. Terörün başı olan Abdullah Öcalan ile hem ülke bazında hem bölgesel bazda yüzde 90-95 uyuştuğunuz noktalar, mutabık kaldığınız noktalar nelerdir sayın Başbakan? Siz çok kullanıyorsunuz ya kucaklaşmayı Apo ile fikren hangi noktalarda kucaklaşıyorsunuz sayın Başbakan? Temsilcinin söylediği bu sözler, zaten muhabbettin kralının sizin aranızda geçtiğini gösteriyor. Başkasının muhabbetini niye kıskanıyorsunuz şimdi? Soru üç; 'terörle mücadele edilir, siyasetle müzakere ederiz' sözü Başbakan'a ait. Tüm bu gelişmelerde eli kanlı terör örgütü PKK'yı siyasi kurum gibi muhatap aldığınızı fark etmediniz mi? PKK'nın MİT'i ve devleti oyalayıp, örgütün dördüncü stratejik mücadelesini hayata geçirmesine nasıl gözünü kapatarak, vicdanınızı kitleyerek yardımcı oldunuz sayın Başbakan? Soru dört; bu sürelerin sonunda PKK'nın kendi çözümlerini dayatarak, koşullar olgunlaştığında tek taraflı bunları fiilen hayata geçirmesini kolaylaştırmış olmadınız mı? Bu sürecin altyapısını siz bu şekilde oluşturmuş olmuyor musunuz?''

Konuya ilişkin sorularına Başbakan'dan yanıt beklediğini ifade eden Koç, ''Ana sorum şu; koordinatör devlet İngiltere'nin imzaladığı bilinen Oslo müzakereleri sonrasındaki protokolleri ve mutabakat metinlerini ekleriyle beraber açıklama cesaretiniz var mı yok mu sayın Başbakan? Hadi bakalım konjonktür milliyetçisi sayın Başbakan, seçimlere çeyrek kala milliyetçilik taslayan sayın Başbakan, mertsen, cesursan açıkla'' diye konuştu.

-''CHP, topluma karşı sorumluluklarını yerine getiriyor''-

Koç, oldukça vahim bir süreç yaşandığını öne sürerek, ''Esip gürlemek çok kolay, dönem milliyetçiliği yapmak çok kolay, konjonktürel milliyetçi rolüne soyunmak da çok kolay ama yürek isteyen budur, neyin altına girdin, Türkiye'yi neyin altına soktun? Sen çekiniyorsan, hakkında hayali suikast düzenlendiğini iddia eden, konuşmayı da çok seven yardımcın açıklasın. Sizin bu protokollerde federasyon, özerklik, konfederasyon gibi çözümler konusunda herhangi bir mutabakatınız oldu mu olmadı mı'' diye sordu.

CHP'nin bu soruları sorarken, topluma karşı sorumluluklarını yerine getirdiğini belirten Koç, milletin böyle bir kritik dönemde bu soruların yanıtını bilmeye hakkı olduğunu kaydetti.

Koç, bir gazetecinin sorusu yanıtlarken de hükümetten konuya ilişkin en kısa sürede açıklama beklediklerini ancak ''saptırmaya karınlarının tok olduğunu'' söyledi.

-Parti yöneticilerinin aydınlarla yaptığı görüşme-

Bir gazetecinin bir süre önce parti yöneticilerinin bir grup aydınla toplantı yaptığını hatırlatarak, ''partinizin Kürt sorunu konusunda yeni bir açılımı, rapor çalışması mı var'' sorusu üzerine Koç, CHP'nin Kürt sorunu ile terör sorununu her zaman ayırdığını ifade etti. Milletvekillerinin her konuda görüşmeler yapabileceklerini ve sorunlara çözüm arayışında olabileceklerini belirten Koç, ancak söz konusu toplantıya ilişkin kendisinin bilgisi olmadığını belirtti.

Koç, ''Milletvekilleri, insanımızı ilgilendiren herhangi bir sorunla ilgili düşüncesi olan herkesle görüşebilir. Bu CHP'nin tutumunun ekseninin, yörüngesinin şuraya veya buraya kaydığı anlamına gelmez. CHP'nin ilkeleri ortadadır. Yani hapishaneyi ziyaret eden milletvekillerimiz, orada tutuklu olan Hizbullah üyesiyle de görüşmüştür. O yüzden CHP'ye dönük bu görüntülerden 'CHP'yi bir eleştiri noktası da biz açalım' mantığına ben sağlıklı bakmıyorum'' şeklinde konuştu.

Koç, bu toplantılara parti içinden de tepkiler olduğunun ifade edilmesi üzerine ''Her milletvekilli istediğiyle görüşebilir, benim bilgim yok, partinin aldığı bir karar yok. Kendi inisiyatiflerini kullanmışlardır'' karşılığını verdi.

Kaynak: AA



Bu haber 831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,764 µs