En Sıcak Konular

Merkel: Almanya ve Avrupa için iyi bir gün

12 Eylül 2012 15:44 tsi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Anayasa Mahkemesi'nin Federal Meclis'in Haziran ayı sonunda büyük çoğunlukla kabul ettiği Avrupa İstikrar Mekanizması'nı (ESM) anayasaya uygun bulmasından memnun olduğunu bildirdi.

Merkel, Federal Meclis'te bütçe görüşmeleri kapsamında yaptığı konuşmada, Almanya'nın Avrupa'ya ve Avrupa dışına güçlü bir sinyal gönderdiğini belirterek, ''Bu Almanya için iyi bir gündür. Avrupa için iyi bir gündür'' ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesinin ESM ve Avro Ülkeleri'ne daha fazla mali disiplin getiren mali birliğin yolunu açtığına ve parlamentonun haklarını güçlendirdiğine işaret eden Merkel, bu kararın Federal Meclis'e ve vergi ödeyenlere de güven verdiğini kaydetti.

Almanya'nın mali krizden güçlü çıktığını belirten Merkel, Almanya'yı AB için büyüme motoru ve ''istikrar çapası'' olarak nitelendirdi.

Merkel, borç krizinin üstesinden gelmek için ilk adımlarının atıldığını kaydetti.

AB mali krizinde sorunların kökünden halledilmesi gerektiğini vurgulayan Merkel, şimdi rekabet yeteneğinin artırılmasını istedi.

Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla Avro'yu istikrarlı tutma anlamında önemli bir adım atıldığını belirtti.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel de, mahkemenin kararını olumlu bir haber olarak değerlendirerek, ''Avrupa'nın sağlam olmaması, işçiler ve Alman ekonomisi için iyi haber olmazdı'' şeklinde konuştu.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, bu kararı krizden çıkmak için önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Sosyal Demokrat Pati Federal Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier ise Merkel'i kamuoyunu yanıltmakla suçlayarak, Merkel'in daha önce devlet tahvillerinin Avrupa Merkez Bankası tarafından satın alınmasını ''Almanya çıkarlarına ihanet'' olarak gördüğünü, şimdi ise buna olumlu baktığını belirtti.

Federal Kamu Bankaları Birliği'nden yapılan açıklamada, krizle inandırıcı bir şekilde mücadele etmek için AB ve Avro Bölgesi'nin ESM ve mali birlik ile önemli araçları elinde bulundurduğunu ifade etti. 

Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,686 µs