En Sıcak Konular

Çiçek: Beni tartışınca elinize ne geçecek?

12 Eylül 2012 12:52 tsi
Çiçek: Beni tartışınca elinize ne geçecek? Meclis Başkanı Cemil Çiçek, canlı yayında soruları yanıtladı.

Çiçek, "teröre karşı milli mutabakat" çağrısıyla ilgili "Türkiye'nin bir alışkanlığı konuya değil konuşana bakarlar. Ben tartışılırım, tartışılmaz değilim ama yürek yakan olay olmaya devam ediyor. Beni tartışırsanız ne geçecek elinize?" diye konuştu.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, canlı yayınında NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'ın sorularını yanıtladı.

Çiçek, son haftalarda artan terör eylemleri, yeni yasama yılı, Afyonkarahisar'daki patlamanın ardından valinin Genelkurmay Başkanı'na verdiği hediyeler, dokunulmazlık tartışmaları gibi konularda açıklamalarda bulundu.

Meclis Başkanı, "Türkiye'nin bir alışkanlığı konuya değil konuşana bakarlar. Ben tartışılırım, tartışılmaz değilim ama yürek yakan olay olmaya devam ediyor. Beni tartışırsanız ne geçecek elinize?" diye konuştu.

Son haftalarda terör eylemlerindeki artış batıya doğru kaydı. Bunun nedeni nedir sizce?


Türkiye çok uzun bir zamandan beri terör konusuyla uğraşan bir ülke. Terörle bu kadar uzun uğraşan ve sıcaklığını her zaman koruyan dünyada birkaç ülke var. İkincisi, Türkiye terörün her türlüsüyle karşı karşıya olmuş ve olmakta olan bir ülke. Türkiye'nin bazı bölgelerinde terör koyanlar tek tip bölücü terör örgütü değil aşırı uçların koyduğu terör eylemleri de var. Terörün hedefi olan bir ülke. Maalesef, bir terör konusunu bu kadar zamandır yaşamış olmamıza rağmen bütün boyutlarıyla değerlendirme yönünde birçok bir şeyimiz olmadı. Biz meydana gelen olayların güvenlik boyutu ve yüreğimizi yakan acıları üzerinde durduk. Hala sorulması gereken sorular ilk defa soruluyormuş gibi biz cevaplıyoruz ya da ilk defa bu iller bugün çıkmış gibi bir değerlendirme yapılıyor. Cemil Çiçek olarak kamuoyuyla bazı düşüncelerimi, fikirlerimi paylaşmaya çalıştım. Tabii işin daha çok, 11 maddelik gelin şu konularda bir mutabakat varsa bir tavır koyalım kısmı üzerinde duruldu. O metin dağıtılmadan evvel terörle ilgili bazı noktalara temas etti ki bu konuyu doğru algılayalım. Doğru algılayamazsak o zaman birbirimizi suçluyoruz. Ve acılar üzerinden çok tatsız görüntüler ortaya çıkıyor. Bir taraftan insanlar ülkenin birliği için hayatını kaybediyor öbür tarafta da siyasi tartışmalar kamplaşmalar oluyor. Bu teröre hizmet ediyor. Evvela tüm dünyada terör bir devlet sorunudur. 25-30 yıldır geriye dönük tartışmalara baktığımızda devlet sorunu olarak görülmeyip iktidarlarla ilgili hükümetlerle ilgili elbette için o boyutu var ama bu terör olayları başladığından beri bir parti iktidar oldu. Herkese düşen görev var. Birileri bu işle uğraşsın bizde kendi işimize bakalım diyemeyiz. Devlet sorunu olarak kabul ettiğinde sade vatandaştan devletin tüm kurumlarına kadar en başta hükümet olmak üzere herkese düşen görevler var. Böyle kabul etmezseniz bu güvenlik güçlerinin işidir yerine getirsin gereğini. Bu kadar zamandır Türkiye'nin canını yakan bu olay bana göre en önemli iki milli meselesinden birisidir. Birisi Kıbrıs diğeri terör meselesi. Milli mesele söz konusu olduğunda da partiler üstü bunun algılanması lazım. Partiler arası bir mesele gibi kabul edildiğinde siyasi tartışmaların konusu oluyor. Elbette siyasi tartışmalarda yapılacak ama konuya benim partimin menfaati, sizin partinizin menfaati açısından değil milletimizin menfaati açısından bakmak gerekecektir.

Çeşitli iddialar var istihbarat zafiyeti gibi, sabotaj mı değil mi gibi. Bu tartışmaların olmasını ne diyeceksiniz?

Bu tartışmalar yapılabilir ama nasıl ve hangi üslupla, hangi platformda yaptığımıza bağlı sonuçta bu tartışmalardan bir netice çıkarıp çıkarmadığımıza bağlı. Türkiye'nin en temel sıkıntılarından birisi her konuyu konuşuyoruz ama sonlandırmadan başka gündeme geçiyoruz. Genellikle bu tartışmalar suçlama üslubu içinde yapılıyor. Bu tartışmaların sonucunda gerekli dersleri çıkararak bir sonuca varmamız gerekir. Dış boyutu kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir konudan bahsediyoruz. Kesinlikle Türkiye'deki terör eylemlerinin dış politikayla dış boyutu içerdekinden çok daha önemlidir. Bugün terörün çözümünde bu boyutu göz ardı ederek bu olguyu anlamak mümkün değildir.

Siz önemli bir karşı duruş yaptınız hem Cemil Çiçek olarak hem Meclis Başkanı olarak. Ama sizin yaptığınız karşı duruştan ziyade siyasi partilerle görüşmemeniz, teröre karşı duruşunuzun Cumhurbaşkanlığı adaylığı iddialarıyla bir araya getirilmesi konuşuldu. Bu niye böyle değerlendirildi?

Türkiye'nin bir alışkanlığı bu konuya değil konuşana bakarlar. Ben tartışılırım, tartışılmaz değilim ama yürek yakan olay olmaya devam ediyor. Beni tartışırsanız ne geçecek elinize? Dedim ki burada tutanaktan okuyayım; başka ülkelerde buna benzer durumlar olduğunda bir mutabakat metni imzalamışlar. Neye nasıl baktıkları tespitler vesaireler konusuyla ilgili olarak bende buradan size dağıtacağım. Hiç gerek yoktur, lüzumsuzdur, nereden çıktı, saçma sapan dahil her türlü niteleme yapılabilir. Ama iyi niyetle yapılmış bir çabadır buna eksik diyen, yanlış diyen, zamanı mıydı diyenler varsa bunlar olabilecektir. O zaman herkesin söylediklerinde doğrular olabilir ama bunlardan bir büyük resmi çıkarmamız lazım. Hiçbir partiyi, hiçbir hükümeti nitekim onu da arada söyledim bir eleştirel yaklaşım değil arka arkaya gelen cenazeler sebebiyle vatandaş diyor ki; geliyorsunuz acımızı paylaşıyorsunuz, burada böyle bir partiler üstü olması gereken bir sorunu bir araya gelin birlikte bir çözüm bulun. Bende bunu herkese söyledim. Elbette bu tür çağrıların muhatabı siyaset kurumudur. Biz bu memleketin birliğe beraberliğe ihtiyacı vardır bu tür günlerde bir olmamız lazım birlikte olmamız lazım demiyor muyuz? Peki kim yan yana gelecek kim birlikte olacak? Tüm partilerimizin genel başkanlarının açıklamalarına bakın terör meselesinde kimin ne düşüncesi varsa ne fikri varsa bunları ortaya koysun ki birlikte bundan istifade edelim deniyor. Herkes bunları ortaya koyacak ama bir şey ortaya koyana da konulan fikri değil de kendisini tartışırsanız eski alışkanlığımız nükseder bir yere varamayız. Meclis açılınca zannediyorum bilgiye dayalı söylemiyorum ilk görüşeceği konulardan birisi husus ötesi operasyonlara yetki veren teskere konuşulacaktır. Hükümet zannediyorum bunun bir yıl daha uzatılması için talepte bulunabilecektir. Olaylar şiddetini devam ettiriyor. Dolayısıyla 17 Ekim’den evvel bu tezkere Meclis gündeminde yer alacak. Temennimiz odur ki, bu çok önemli bir müzakere olsun. Tüm partilerimiz orada genel söylemler yerine dese ki; bu terör olaylarını asgariye indirmenin yolu bana göre şu şu şu. Bir başkası dese ki bana göre de 12-15 tedbir vesaire. Belki o zaman alınan veya alınacak tedbirler her hükümet bu beladan kurtulmak için çok ciddi tedbirler aldı. Hatta yeri geldi faydası olacak diye Türkiye uzun süre olağanüstü yönetim şekilleriyle yönetildi. Bugün daha birlikte biz çözüm noktasında bir çabanın içine girilmesi gerektiğini düşünüyorum. Siyasi partilerimizde genel demeçlerinde buna vurgu yapmış.

ntvmsnbc

Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,803 µs