En Sıcak Konular

Çamaşır suyu sağlığımızı tehdit ediyor

12 Eylül 2012 11:56 tsi
Çamaşır suyu sağlığımızı tehdit ediyor Kadınların vazgeçilmezi haline gelen çamaşır suyu, doğru kullanıldığında büyük kolaylık sağlarken, dikkatli kullanılmadığında tam tersi tehlikelere yol açabiliyor.

Yüzey ve çamaşırlara zarar verdiği gibi kullananlarda çeşitli sağlık problemlerine de yol açıyor. Uzmanlar, çamaşır suyunun göze temas etmesiyle gözün saydam tabakası olan korneada ileri derece hasara neden olduğu gibi astım ve alerjisi olanları ise krize soktuğuna dikkat çekiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, çamaşır suyunun buharı solunduğunda broşları ve akciğerleri tahrip edeceğini belirtiyor.

Özellikle astım hastalarının çamaşır suyundan uzak durması gerektiğini söyleyen Soysal, "Tuz ruhu ile karıştırılarak kullanıldığında ise bulantı, baş dönmesi ve kusmanın yanında alerjik astımlı bir kişiyi krize sokabiliyor. Alerjisi olan birinde ise alerjik astım krizlerinin başlamasına sebep oluyor. Hiç alerjisi olmayan birinde ise eğer bünyede alerjik bir yatkınlık varsa bunun açığa çıkmasına sebep oluyor." uyarısında bulunuyor. Kimyagerler Derneği (Kimder) Marmara Şubesi ise istenmeyen sonuçlardan korunmak için çamaşır suyu kullanımında aşağıdaki hususlara dikkat çekiyor.

ÇAMAŞIR SUYU NEDİR?

Klor bazlı ve ağartıcı çamaşır suyunun büyük oranda içeriğini su ve sodyum hipoklorit oluşturur. Suda bulunan demir (Fe ++), manganez (Mn++) , nitrit (NO2-) ve hidrojen sulfid (H2S) gibi iyonları tutmak üzere yardımcı malzeme olarak da EDTA ve silikatlar bulunur. Bazılarına, güzel kokması için esans da eklenir.

ÇAMAŞIR YIKARKEN NASIL KULLANILMALI?

Çamaşırlarınızı yıkamadan önce çamaşır suyuna koyun. Çamaşırlarınızın aşınmasını engellemek için daima soğuk su ile kullanın. Çamaşır suyunu kullanırken cimri davranın. Fazla çamaşır suyu, çamaşırlarınıza zarar verebilir. Bunun yerine çamaşırlarınızı çamaşır suyunda beklettiğiniz süreyi uzatın. Çamaşırlarınızı hiçbir zaman bir saatten uzun süre çamaşır suyunda bırakmayın. (Bugün)


Bu haber 1,047 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs