En Sıcak Konular

Her öğrenciye tablet-akıllı tahta projesi seneye kaldı

12 Eylül 2012 11:30 tsi
Yeni eğitim-öğretim dönemine yetişmeyen 'Fatih Projesi' uygulaması seneye kaldı. Ortaya çıkan sorunlar nedeniyle öğrencilerin bu yıl tablet bilgisayar ve akıllı tahtalarla eğitim görmesi ertelendi.

15 milyon öğrencinin yanı sıra ekonomik büyüklüğü ile teknoloji şirketlerini de yakından ilgilendiren FATİH Projesi'nde ihale sürecinde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle öğrencilerin bu yıl tablet bilgisayar ve akıllı tahtalarla eğitim görmesi ertelendi. İlk olarak sınıflara etkileşimli tahta ve öğretmenlere dizüstü bilgisayar alımı şeklinde düşünülen projeye, Başbakan'ın talimatıyla tablet bilgisayar da eklendi.

Geçtiğimiz öğretim yılında pilot okullarda öğrencilere tablet bilgisayarlar dağıtıldı. Ancak tüm ilköğretim öğrencilerinin tablet ihtiyacının nasıl karşılanacağı ile ilgili somut adımlar bir türlü atılamadı.

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) yetkilileri tabletlerin 2012 Kasım-Aralık ayında kullanılabilir olmasını öngördüklerini belirterek, ilk etapta 700-800 bin tabletin kullanılabilir olacağını aktardı.
Dünya'nın haberine göre, YEĞİTEK yetkilileri, tablet bilgisayarlarda pilot sürecinde olduklarını, senaryoları değerlendirdiklerini belirterek, " İnternet sadece okulda mı, evde mi yoksa her yerde mi olacak buna bakıyoruz. Yine öğrenci tablet bilgisayarından herşeye ulaşsın mı yoksa sadece belirlenen içeriklere mi ulaşsın bunu da araştırıyoruz" ifadelerini kullandı.
Tabletlerin 2012 Kasım-Aralık ayında kullanılabilir olmasını öngördüklerinin altını çizen yetkililer, "İlk etapta 700-800 bin tablet kullanılabilir olacak. Buna göre altyapımızda hazır olmalı. 2-3 sene içerisinde yerlilik oranını yüzde 60-70 olmasını öngörüyoruz. Kaç tane okula kaç tane tablet verilecek bu konuyla ilgili karar 1-2 hafta içerisinde netleşecek" diye konuştu.

Servis anlaşmaları yapılacak

Yetkililer, şuan 36 bin 159 MEB ADSL tarifesine bağlı ve 1-2-4 Mbit aralığında internet hizmeti aldığını, 3 bin 790 okulda da VSAT uydu erişim hizmetinin sağlandığını kaydetti. Bin 800 okulda ise internet hizmetinin olmadığını vurgulayan yetkililer, "Biz her okuldan e-içeriğe erişim imkanın sağlanmasını hedefliyoruz. Okullarda internet erişim hızlarını ihtiyaca göre artırılacak.
Öğrenci sayısı ve derslik sayılarına göre bant genişliği sağlanacak. Yüksek hızda internet ihtiyacı olan okullara alternatif internet erişimleri sağlanacak. 620 bin okula 2 milyona yakın uç verilecek. Bu konuda servis anlaşmaları yapacağız" ifadesini kullandı.
Fatih Projesi'nin genişletilmiş pilot uygulaması için 2 ekimde ihaleye çıkılacak. "Tablet Bilgisayar Donanım ve Yazılım Alımı İhalesi"ne sadece yerli firmalar katılabilecek. Proje kapsamında bugüne kadar 3 bin 657 okula 85 bin akıllı tahta, yaklaşık 12 bin adet de tablet dağıtıldı. Bunun 4 bin adedi General Mobile (yerli tedarikçi), 8 bin adedi de Samsung'dan sağlandı.
3 bin 657 okula da 85 bin çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı ve doküman kamera alındı. İnteraktif TV denebilecek akıllı tahtalar ise Vestel'den tedarik edildi.

40 bin okul faydalanacak

Projeden 40 bin okul ve 620 bin dersliğin faydalanması öngörülüyor. Üç aşamada yapılması planlanan ihaleler ile 2014 yılına kadar tüm okulların proje kapsamına alınması ve bu şekilde tüm okullar için internet erişim altyapısının kurulması ve dizüstü bilgisayar, yazıcı ve akıllı tahta alımlarının bitirilmesi hedefleniyor.

Dokunmatik ekran özelliği ile bilinen tablet bilgisayarlar gerek kullanım kolaylıkları gerekse gösterdikleri yüksek performans ile dizüstü bilgisayarların tahtını şimdiden sallamaya başladı.

MEB de geri bir teknolojiyi ithal etmemek için tablet alımı konusunda araştırmalara başlamış durumda. Akıllı tahtalar ile etkileşimli bir eğitim modeli düşünülüyor. 

Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs