En Sıcak Konular

66 bin mülteciye çipli kart

12 Eylül 2012 10:44 tsi
7 farklı ile yerleştirilen 66 bin mülteci 'elektronik kayıt' sistemine alınıyor.

Kartlara ücretsiz alış-veriş için aylık 30 ile 80 TL yüklenecek. Bu sistemle suça karışan mülteci anında tespit edilebilecek.
 
Ülkelerindeki iç kargaşadan kaçarak Türkiye'ye sığınan 78 bin Suriyeli 'elektronik kayıt' sistemine alınacak. Kilis'te 12 bin sığınmacının kullandığı çipli kimlik kartı sistemi Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adana ve Malatya'ya yerleştirilen 66 bin mülteciye de uygulanacak. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kilis'te üç aydır uygulanan sistemi mültecilerin kaldığı Hatay, Kilis, Gaziantep, Osmaniye, Şanlıurfa, K.Maraş, Adana, Adıyaman ve Malatya'daki kamplarda yaygınlaştıracak.
 
PARMAK İZİ ALINACAK
 

Türkiye'ye ilk girişte polis tarafından "klasik" yöntemle parmak izleri alınan 66 bin mültecinin ikinci kez "elektronik" ortamda parmak izi alınacak. Mültecilerin parmak izi ve kimlik bilgileri çipli kimlik kartına yüklenecek. Sığınmacılar "yeşil kart" yerine de geçen bu kimlikler ile devlete ait tüm sağlık kuruluşlarından faydalanabilecek.
 
30 İLE 80 TL YÜKLENECEK
 
Her sığınmacının elektronik kimliğine kamplardaki marketlerden ücretsiz alış-veriş yapabilmeleri için aylık 30 ile 80 TL yüklenecek. Çipli kartlar Suriyeli sığınmacıların tüm faaliyetlerini kayıt altına alacak. Mülteciler kamplara çipli kartlar ile giriş-çıkış yapacak. Marketlere bile bu kartlarla girilecek. Sistem sayesinde sığınmacıların kamplardaki "yetkisiz alanlara" girmesi engellenecek.
 
6 SANİYEDE SORGU İMKANI
 
Sistemde Suriyeli sığınmacıların kamplara giriş-çıkış saatleri kontrol edilecek. Pasaport başvurularındaki gibi elektronik ortamda alınacak parmak izleri 6 saniyede 300 bin parmak izi arşivinde sorgulanabilecek. Herhangi bir suça karışan ya da aranan mülteciler anında tespit edilip gözaltına alınabilecek.
 
100 BİN KİŞİ İDDİASI
 

Öte yandan, AFAD'ta 78 bin 431 olarak gözüken Suriyeli sığınmacı sayısının 100 bini bulduğu öne sürüldü. İçişleri Bakanlığı kaynakları, kamplarda kalan bu sayının pasaportlu ve illegal yollardan gelenlerle birlikte 100 bine yükseldiğini değerlendiriyor. Bugüne kadar 35 bin 690 Suriyeli vatandaş ülkesine döndü.
 
AFAD'ın verilerine göre Hatay'da 11 bin 156, Gaziantep'te 13 bin 153, Kilis'te 12 bin 461, Şanlıurfa'da 25 bin 865, Kahramanmaraş'ta 7 bin 791, Adana'da 2 bin 791, Adıyaman'da 971, Osmaniye'de 458, Malatya'da ise 2 bin 885 Suriyeli geçici olarak misafir ediliyor. 60' refakatçi, 453'ü hasta ve yaralı olmak üzere toplam 513 sığınmacı hastanelerde bulunuyor. Hastanelerde tedavi görenlerle birlikte ülkemizde 78 bin 431 Suriyeli sığınmacı yer alıyor.
 
bugün


Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,729 µs