iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Savaş kapımızda mı?

12 Eylül 2012 08:41 tsi
Savaş kapımızda mı? 2010'da söylenenler tek tek gerçekleşiyor iyibilgi Ankara

Ankara'nın dış politikada dört bir koldan yeni hamlelere maruz bırakıldığı kritik bir sürece girdik.

Önce Ermenistan-Azerbaycan arasında savaş ihtimali ortaya atıldı. Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, gerekirse, Azerbaycan ile savaşmaya hazır olduklarını söyledi.


Ardından NATO Genel Sekreteri'nin şu açıklaması geldi:

"Biz AGİT Minsk Grubu'nun çabalarını ve barış için yapılan bütün girişimleri destekliyoruz. Fakat NATO olarak olası bir Ermenistan-Azerbaycan çatışmasına müdahale etmeyeceğiz"


Bu hareketlenmeden tam bir hafta sonra Başbakan Erdoğan Azerbaycan'a gitti.

Erdoğan'ın hareket edeceği gün Sabah gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, Türk kamuoyuna ilginç bir mektuptan bahsetti:

ABD Temsilciler Meclisi'nde Kaliforniya eyaletinin 46'ncı seçim çevresi milletvekili olarak görev yapan Dana Rohrabacher Dışişleri Bakanı Clinton'a, Azerbaycan Cumhuriyeti ve İran'daki Azerbaycan'ın birleşmeleri hakkında bir mektup göndermiş. Mektuba göre, İran'da yaşayan Azeriler'in Azerbaycan'la birleşmesi öngörülüyor.


Erdoğan'ın Azerbaycan'a gideceği gün, Erdal Şafak'ın bu bilgiyi kamuoyu ile paylaşması tesadüf olmasa gerek. Rusların kiraladığı ve sözleşmesi Aralık ayında dolacak olan askeri bir radar istasyonun bulunduğu Gebele'de yapılan Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ne kadar önem taşıdığının altını çizen bir haber...

Yukarıda alt alta sıraladığımız bu bir haftalık veriler aslında iki sene önce bir senaryo haline getirilmişti:

Rusya Toplumsal Oda üyesi, gazeteci yazar Maksim Şevçenko İsrail'in İran'a saldırmak için fırsat kolladığını, bunun için de Kafkaslar'da herhangi bir çatışmanın başlamasını istediğini iddia etti. Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ'ı yeniden almak için herhangi bir operasyona kalkışması durumunda bölgede taşların yerinden oynayacağını kaydeden Şevçenko, İsrail'in de İran'a bu atmosferde operasyon düzenlemeye hazırlandığını iddia etti.

Cihan haber ajansı tarafından 25 Eylül 2010 yılında verilen bu haber, yukarıdaki parçaların tek tek oturduğu puzzel'ın bütünü...

İsrail'in Kafkasya üzerinden İran'ı vurma planında Azerbaycan'a önemli bir rol biçilmiş olabilir. Tahran, İsrail'e destek karşılığında İran'dan toprak parçası teklif edildiği görülen bu senaryonun büyük ihtimalle farkında. Türkiye'nin doğu bölgelerinde kısa sürede artan terör saldırılarının arkasında bu farkındalık yatıyor bile olabilir. Erdoğan'ın ziyareti o açıdan büyük önem taşıyor.

Tabii Rusya'nın onayı olmadan bu senaryonun gerçekleşebilmesi mümkün değil. (Dünkü toplantının nerede yapıldığını tekrar hatırlatmaya gerek yok) Suriye konusunda ikna edilemeyen Rusya'nın, İran konusunda hangi şartlarda olur vereceğini iyi düşünmek gerekiyor. Obama'nın seçime az kala İsrail Başbakanı Netanyahu'ya hala randevu vermediği şu günlerde, Rusya için Doğu Akdeniz, bu pazarlıkta önemli bir unsur olabilir.

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 3,351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,666 µs