En Sıcak Konular

'BDP'nin Anayasa Komisyonu'ndan çekilmesi tartışılmadı'

11 Eylül 2012 15:24 tsi
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, partilerinin Meclis Uzlaşma Komisyonu'ndan çekilmesine ilişkin yetkili organlarda tartışılmış bir durumun bulunmadığını söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Baluken, AK Parti'nin BDP üzerinden Türkiye halkının gerçeklerle yüzleşmesini engellemeye çalıştığını savundu. Ülkenin içine düştüğü durumu 'sürekli yüksek tansiyonla yaşayan bir toplum' olarak nitelendiren Baluken, Türkiye'nin siyasi atmosferinin böyle olduğunu kaydetti.

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplayan Baluken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Afyonkarahisar'daki patlamaya ilişkin açıklamaları konusunda Gaziantep ve Afyon'daki patlamalar konusunda bir takım kuşkuları gündeme getirdiğini söyledi. "İçişlerine karıştığımız ülkelerle ilgili iddialar gündeme geliyor. Bunu aydınlatmak hükümete düşüyor." diyen Baluken, Afyonkarahisar'daki hadiseyi ortaya çıkarmak için askerlerin güvenlik soruşturmasından geçirilmesinin çok yanlış olduğunu belirtti. Yapay bir sorumlu bulmanın çabası olduğunu dile getiren Baluken, intihar adı altında pek çok asker kayıpları ve cinayetleri olduğunu savundu.

Kürt askerleriyle ilgili potansiyel suçlu gözüyle bakan bir anlayış bulunduğunu ileri süren Baluken, olayın bütün detaylarıyla ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Baluken, sabotaj iddialarının mutlaka güdeme alınması gerektiğini belirtti.

BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan çekilmenin sorulması üzerine ise Baluken, BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığı konusunda fiili bir dokunulmazlıktan bahsedilemeyeceğini ileri sürdü. 70 yaşındaki bir BDP'linin sokak ortasında yumruklanması dokunulmazlığı göstermediğini dile getiren Baluken, BDP'li milletvekillerini cezaevine atmanın ise çok tehlikeli bir yaklaşım olacağını ifade etti. 1994 yılında DEP'li milletvekillerinin nasıl gözaltına alınıp cezaevine atıldığının bilindiğini dile getiren Baluken, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla Kürt sorununu çözmenin mümkün olmadığını, bunun tüketilmiş bir şey olduğunu kaydetti.

BDP'nin Meclis Uzlaşma Komisyonu'ndan çekilmesinin yetkili organlarında tartışılmış bir durum olmadığını dile getiren Baluken, olasılıklar üzerinden değil durumlar üzerinden tartıştıklarını kaydetti. Birinci gündemlerinin milletvekili dokunulmazlıkları değil biran önce barışın gelmesi, anaların gözyaşının dinmesi olduğunu anlatan Baluken, BDP'li vekillerin PKK'lılarla kucaklaşmasının provakasyon olup olmadığına ilişkin de Şemdinli'de ortaya çıkan fotoğrafın net olarak görülmesi gerektiğini savundu.

Bir takım açıklamaların yalanlamasının olduğunu ileri süren Baluken, hükümetin açıklamalarının aksine fiili bir durumla karşılaşıldığını iddia etti. "PKK gerillaları bu halkın evlatları olduğunu bir barış gelecekse bu realitenin göz önüne tutulması gerektiğini söylüyoruz." diyen Baluken, buluşmada barış mesajı verildiğini savundu. Vicdanlı medya ve kamuoyu bu şekliyle olayı ele almış olsaydı, bugün farklı şeylerin tartışılmış olacağını ileri süren Baluken, "Gerillaların etkisiz hale getirilen, ölü ele geçirilmesi gereken varlıklar olmadığını söylüyoruz. Barışla ilgili süreçleri bir kucaklaşmadan geçtiğini belirtmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,480 µs