En Sıcak Konular

Haberal için Hillary Clinton'dan yardım istediler

11 Eylül 2012 14:36 tsi
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ABD'li bilim insanlarının, tutuklu milletvekili Mehmet Haberal konusunda, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'dan yardım istediklerini öğrendiklerini belirtti.

Hamzaçebi ''Uluslararası saygınlığı olan bilim adamlarının, Türk yargısına güvenmek yerine ABD'li siyasilerden yardım istemesi Türkiye adına üzücü olduğu kadar düşündürücüdür de'' dedi.

Hamzaçebi, yaptığı yazılı açıklamada, konuyla ilgili Meclis'te çıkartılan yasalarla yargı organlarına özgürlükler bağlamında geniş takdir imkanları sunulmasına rağmen, ilgili mahkemelerin bu olanakları görmezden geldiklerini öne sürdü.

CHP'li Hamzaçebi, şunları kaydetti:

''TBMM tarafından çıkarılan, 3. Yargı Paketi olarak anılan Yasanın 97 ve 98. maddeleri, yargı organlarına, kişi hak ve hürriyetleri bağlamında çok önemli takdir olanakları sağlamış olmasına rağmen maalesef, Silivri Mahkemeleri, bu Yasayı adeta hiçe sayarak, aralarında milletvekillerimizin de bulunduğu bir çok değerli kişinin yargılamasını, hukuksuz bir şekilde tutuklu olarak sürdürmektedir. Halbuki; bu yasa tutuklu yargılamanın istisnai olmasını ve eğer tutuklama devam edecekse tutuklama gerekçelerinin kesinlikle, somut olgulara dayanmasını öngörmektedir. Bu yasa ayrıca adli kontrol müessesesi bakımından, üst sınırı kaldırarak en ağır cezayı gerektiren suçlarda bile alternatif tedbir olarak adli kontrolün uygulanmasına imkan sağlamıştır.

Buna rağmen, uluslararası hukukun kabul ettiği makul süre kavramını aşan ölçüde tutuklu yargılamaların halen devam ediyor olması, ülkemizin uluslararası düzeydeki konumunu da çok olumsuz etkilemekte; uluslararası toplantılarda, Türkiye ağır eleştirilere muhatap olmaktadır.''

Başta Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve öğretim üyeleri olmak üzere, Dünya Organ Nakili Derneği mevcut Başkanı ve bir önceki başkanı, ABD Yanık Derneği eski Başkanı ve ABD'nin birçok eyaletinden öğretim üyelerinin, ABD'nin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a mektuplar gönderdiğini belirten Hamzaçebi, ''Bu mektuplarda ABD Cerrahlar Koleji ve ABD Cerrahlar Derneği'nin 'Tek Türk ve Müslüman, onursal üyesi' olan Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın herhangi bir somut gerekçe, delil göstermeksizin tutukluluğunun kabul edilemez olduğunu belirterek bu konuda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'dan yardım istedikleri öğrenilmiştir. Uluslararası saygınlığı olan bilim adamlarının Türk yargısına güvenmek yerine ABD'li siyasilerden yardım istemesi Türkiye adına üzücü olduğu kadar düşündürücüdür de. Uzun tutukluluk ve adil yargılanma hakkı konusunda yaşanan hukuksuzlukların, insan hak ve onuruna yakışır şekilde bir an önce sonlandırılması hukukun gereğidir'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs