En Sıcak Konular

Bomba sayımında 'barkod' dönemi

11 Eylül 2012 10:42 tsi
Afyon'daki patlamanın ardından bomba sayımı ve istiflenmesi konusunda yeni yöntemler araştıran TSK, barkod yöntemine geçmek için çalışmalara başladı

Afyonkarahisar'daki mühimmat deposunda yaşanan patlamada 25 askerin ölmesinin ardından bomba sayımı ve istiflenmesi konusunda yeni yöntemler araştırılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), envanterindeki el bombalarının sayımı için barkod sistemine geçmek için çalışmalara başladı. Bomba sayımlarının uzman personelin denetimde askerler tarafından elle yapılması sona erecek. Uzmanlar, bombaları elektronik barkod sistemiyle sayıp, istifleyecek.

Depolardaki sayım ve istifleme işi, konuyla ilgili Balıkesir'deki Ordu Donatım Eğitim Merkez Komutanlığı'nda eğitim alan astsubay ve uzman erbaşlar tarafından yapılıyor. Sayım sonuçları yazılı olarak ilgili kuvvet komutanlıklarına gönderiliyor. Bu veriler TSK bünyesindeki kapalı devre internet ağına işleniyor. Hangi depoda ne kadar bomba olduğu görülebiliyor. Depodan birliklere gönderilen mühimmat da önce yazılı olarak ilgili komutanlıklara bildirildikten sonra sisteme işleniyor.

Güvenlik seviyesini yükseltmek ve kazaları en aza indirmek için yapılması planlanan yeni sistemde barkod yazılımı ve barkod okuyucu yardımıyla bombalara el sürmeden sayım yapılabilecek. Bu arada Afyon'daki patlamada şehit olan uzman personelden birinin mühimmat depolama branşıyla ilgisi olmadığı ortaya çıktı.

Genelkurmay Başkanlığı, 8 Eylül'de yaptığı açıklamada istifleme işleminin depo içinde 2 astsubay, 2 uzman çavuş ve 3-4 uzun dönem asker tarafından yapıldığını bildirmiş, diğer askerlerin de depo dışında olduğunu ifade etmişti. Ancak, 44 yaşındaki Şehit Hüseyin Apaydın'ın branşının "Arama ve iz takip köpek eğiticisi" olduğu ve Bursa Gemlik'te eğitim aldığı öğrenildi. Mühimmat depolama ve bakımla ilgili personel Balıkesir'deki Ordu Donatım Eğitim Merkez Komutanlığı'nda eğitim alıyor. Yine uzun dönem bakım uzmanları erleri de bu personel yetiştiriyor. Şehit kısa dönem askerlerin de hiçbirinin Balıkesir'de eğitim almadığı öğrenildi.

DEPONUN ALTINDA 7 METRELİK ÇUKUR

Afyon'da Türkiye'yi yasa boğan patlamanın ardından bölgede askeri savcılık tarafından incelemeler sürüyor. Afyonkarahisar'da Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda patlamanın gerçekleştiği deponun altında 7 metrelik çukur oluştuğu belirtildi. Patlamadan yaralı kurtulan askerler de savcıya olay yerinde ifade veriliyor. İfade verme işi dün de devam etti. Yaralı askerlerin memleketlerine gönderilmediği, Garnizon Komutanlığı'nda tutulduğu kaydedildi. (Sabah)



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,966 µs