En Sıcak Konular

Ani bebek ölümlerinde yeni şüphe

11 Eylül 2012 10:17 tsi
Ani bebek ölümlerine genetik bir bozukluğun neden olabileceği ortaya çıktı.


Sonuçları Neuron dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Atoh1 genindeki mutasyon ani bebek ölümlerinde merkezi rol oynuyor olabilir.

Amerikalı bilim adamlarının fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, Atoh1 geninin, ani bebek ölümlerinde anahtar rol oynayan nefes alma refleksinin düzenlenmesinden sorumlu olduğu görüldü.

Houston’daki Baylor tıp fakültesi bilim adamlarından Wei Hsiang Huang ve ekibi, farelerden elde ettikleri sonuçların insanlar için de geçerli olabileceğini bildirdi.

Deneylerde, Atoh1 geninin normal çalışması engellenen farelerin yaklaşık yarısının doğumdan kısa süre sonra öldüğü, geri kalanlarda ise nefes alma konusunda kalıcı rahatsızlıklar oluştuğu tespit edildi.

Ayrıca, Atoh1 geni çalışmayan kobayların beyinlerinin retiküler talamik nukleus (RTN) bölgesinde alışılmışın dışında sinirsel yapıların oluştuğu gözlendi.

Amerikalı bilim adamlarının elde ettikleri sonuçlar, Anna Lavezzi başkanlığındaki İtalyan bilim adamları ekibinin yaptığı araştırmanın sonuçlarıyla örtüşüyor.

İtalyan ekip, ani bebek ölümü sendromu sonucu hayatını kaybeden 58 çocuğa yaptığı otopside, yüzde 71′inin beynindeki RTN bölgesinde anormal oluşumlar tespit etti.

Ani bebek ölümüne nefes alma refleksinin durmasının sebep olduğu biliniyor. Normal koşullarda insan beyni kandaki karbondioksit oranı çok arttığında, yani oksijen miktarı önemli ölçüde düştüğünde, bir çeşit alarm veriyor. Bunun sonucunda insan derin nefes alıyor ve uyku halindeyse uyanıyor. Ancak bazı bebeklerde bu alarm zinciri işlemiyor ve ani bebek ölümlerine neden oluyor. 

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,411 µs